Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) produkcja cukru wzrosła we wrześniu 2023 roku o 102,4% r/r do 366 tys. ton. Wzrost krajowej produkcji cukru widoczny jest także w okresie styczeń-wrzesień, kiedy to cukrownie wytworzyły 603,7 tys. ton cukru, co oznacza wzrost o 7,3% r/r.
W tym roku produkcja buraków cukrowych powinna wzrosnąć o 12%
GUS (raport z 29.09.2023) szacuje się, że powierzchnia uprawy buraków cukrowych jest w tym roku większa od ubiegłorocznej o ok. 16% i wyniesie około 0,3 mln ha. Zbiory buraków cukrowych GUS ocenia na ok. 15,9 mln t, tj. o ok. 12% więcej od zbiorów uzyskanych w 2022 roku.
Cukier drożeje na świecie
Według FAO indeks międzynarodowych cen cukru wyniósł we wrześniu 162,7 punktu, co oznacza wzrost o 14,5 punktu (9,8 procent) w porównaniu z sierpniem, co oznacza drugi z rzędu miesięczny wzrost i osiągnięcie najwyższego poziomu od listopada 2010 r. Podwyżka cen wynikała głównie z rosnących obaw o światową podaż w sezonie 2023/24. Odzwierciedla to głównie wczesne prognozy wskazujące na spadki produkcji u kluczowych producentów cukru, Tajlandii i Indii, ze względu na bardziej suche niż zwykle warunki pogodowe związane z dominującym zjawiskiem El Nino. Do wzrostu światowych cen cukru przyczyniły się także wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej.
Źródło: GUS, FAO