Dokumentacja ochrony upraw i nawożenia azotem

Rok wydania: 2020
Liczba stron: 32

Skoroszyt zawiera duże i przejrzyste tabele ułatwiające prowadzenie dokumentacji zabiegów ochrony roślin i nawożenia azotem. Dodatkowo przygotowano tabele do planowania zmianowania. Publikacja wzbogacona została o fazy rozwojowe zbóż, rzepaku, kukurydzy, ziemniaków i buraków. Zawiera informacje dotyczące kalibracji opryskiwaczy oraz najważniejsze daty i wytyczne wynikające z obowiązującej dyrektywy azotanowej.

 

Program Ochrony Roślin Rolniczych

Rok wydania: 2020
Liczba stron: 360

Program posiada najświeższe zalecenia dotyczące ochrony roślin – substancje czynne oraz dawki. Zawarte informacje dotyczą wszystkich gatunków zbóż, rzepaku ozimego i jarego, ziemniaka, kukurydzy, buraków cukrowych, roślin strączkowych, słonecznika oraz użytków zielonych. W programie znajdują się również tabele FRAC, HRAC i IRAC.

 

Publikacje specjalne

Uprawa uproszczona w systemie rolnictwa precyzyjnego

Rok wydania: 2020
Liczba stron: 88

Pozycja dla wszystkich rolników rozważających możliwość rezygnacji z uprawy płużnej. Autorzy w obiektywny sposób przedstawiają wszystkie wady i zalety uprawy gleby bez użycia pługa. Szczegółowo charakteryzują wszystkie aspekty uprawy konserwującej (uprawy mulczowej). Z publikacji dowiesz się wszystkiego na temat systemów uprawy roli, dlaczego wprowadzono uproszczenia w uprawie, czym się różni uprawa uproszczona całopowierzchniowa od uprawy pasowej i siewu bezpośredniego. To również przegląd rynku maszynowego do uproszczonej uprawy roli. Tematyka wzbogacona została dodatkowo o zasady rolnictwa precyzyjnego i technologie stosowane w tym systemie.

 

Rzepak – uprawa, odmiany, nawożenie, ochrona, zbiór

Rok wydania: 2019
Liczba stron: 112

Niezbędnik każdego plantatora rzepaku. Zawiera informacje na temat odpowiedniej agrotechniki, nawożenia oraz skutecznej ochrony tej wymagającej rośliny. Ułatwia podjęcie decyzji dotyczącej doboru odmian na podstawie tabel zawierających wyniki badań polowych najpopularniejszych odmian rzepaku (poziom plonowania, odporność na choroby, wyleganie, zawartość tłuszczu, wczesność itp.). Szeroko prezentuje monitoring agrofagów oraz sposoby walki z najważniejszymi szkodnikami, chorobami oraz chwastami.

 

 

Użytki zielone – gatunki, odmiany, renowacja, nawożenie, zbiór

Rok wydania: 2019
Liczba stron: 96

Publikacja zawiera najważniejsze informacje na temat trwałych i przemiennych użytków zielonych. Szeroki opis gatunków traw i roślin motylkowych wraz z polecanymi odmianami, ułatwi czytelnikowi wybór gatunków do swoich użytków. Poruszone tematy nawożenia, ochrony i renowacji uzupełniają publikację i czynią ją swoistym przewodnikiem w założeniu i pielęgnacji tego typu uprawy. Opis kosiarek, zgrabiarek, przetrząsaczy, a także innych maszyn niezbędnych podczas pracy na użytkach zielonych, pozwoli wybrać sprzęt dostosowany do potrzeb danego gospodarstwa.

Strączkowe

Rok wydania: 2018
Liczba stron: 58

Publikacja poświęcona uprawie roślin strączkowych, opisuje nawożenie, ochronę, siew, dobór odmian, fazy rozwojowe, szkodniki, sposoby zwalczania chorób, oraz szczegółowe technologie, m.in. uproszczenia. Porusza też temat siewu i przechowywania.

 

Zboża – uprawa, siew, ochrona, zbiór, przechowywanie

Rok wydania: 2018
Liczba stron: 120

Kompleksowy przewodnik po uprawie czterech gatunków zbóż uprawianych w Polsce. Prezentacja odmian zbadanych przez COBORU, nawożenie, ochrona, dobór odmian, siew, uprawa oraz szczegółowe technologie m.in. uproszczenia w jednym wydaniu. Publikacja porusza również temat zbioru i przechowywania.

 

Kukurydza

Rok wydania: 2018
Liczba stron: 112

Niezbędnik każdego plantatora kukurydzy. Zawiera szczegółowe informacje i porady fachowców na temat agrotechniki, ochrony, nawożenia, doboru odmian i zbioru kukurydzy. Szczególną uwagę poświęcono omacnicy prosowiance – szkodliwości i możliwościom zwalczania tego agrofaga. Doradzamy jak odżywić kukurydzę w najważniejsze mikroelementy. Wiele tabel z dedykowanymi środkami ochrony roślin stosowanymi w kukurydzy ułatwia podjęcie decyzji dotyczącej technologii ochrony plantacji. Wyniki badań poletkowych z uwzględnieniem plonowania odmian na ziarno i na kiszonkę umożliwia dokonanie wyboru odpowiedniej odmiany.

 

Atlasy

BURAK – identyfikacja agrofagow oraz niedoborów pokarmowych

Rok wydania: 2019
Liczba stron: 264

Bogato ilustrowany Atlas Burak zawiera informacje na temat najgroźniejszych agrofagów w uprawie tego gatunku. To kompendium wiedzy na temat chwastów, chorób, szkodników oraz niedoborów pokarmowych jakie możemy spotkać w uprawie buraka. Publikacja zawiera dodatkowo zagadnienia związane z nasiennictwem i uszkodzeniami tego gatunku. Dzięki bogatej ilości informacji jakie zawiera Atlas znajdzie on zastosowanie w każdym gospodarstwie.

 

ZIEMNIAK – identyfikacja agrofagow oraz niedoborów pokarmowych

Rok wydania: 2018
Liczba stron: 272

Ziemniak. Identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych jest pierwszym tego typu atlasem, w którym znajdziemy wszystkie chwasty, objawy chorób, objawy niedoborów pokarmowych, szkodniki  oraz uszkodzenia powodowane przez inne czynniki, które występują w uprawach ziemniaków. Wyczerpujące opisy oraz wiele fotografii sprawia, że nasz Atlas znajdzie zastosowanie w każdym profesjonalnym gospodarstwie rolnym.

 

KUKURYDZA – identyfikacja agrofagow i niedoborów pokarmowych oraz innych czynników

Rok wydania: 2019
Liczba stron: 408

Bogato ilustrowany atlas identyfikacji najważniejszych chwastów, chorób, szkodników i niedoborów występujących w uprawie kukurydzy. Zawiera opisy rozwoju, szkodliwości i zwalczania najgroźniejszych agrofagów kukurydzy. Atlas pomaga rozpoznać 25 gatunków chwastów (m. in. bylica pospolita, chwastnica jednostronna, ostrożeń polny, rdesty), 24 gatunki szkodników (m. in. omacnica prosowianka, ploniarka zbożówka, stonka kukurydziana, urazek kukurydziany), 9 chorób (m. in. głownia pyląca kukurydzy, drobna plamistość liści kukurydzy, choroba szalonych wiech) i aż 10 objawów niedoborów wynikających z nieodpowiedniego odżywienia kukurydzy w azot, fosfor, potas, cynk, magnez, siarkę, żelazo, mangan, wapń i bor.

 

RZEPAK – identyfikacja agrofagow oraz niedoborów pokarmowych

Rok wydania: 2018
Liczba stron: 144

Rzepak. Identyfikacja agrofagów i niedoborów pokarmowych jest pierwszym tego typu atlasem, w którym znajdziemy wszystkie chwasty, objawy chorób, objawy niedoborów pokarmowych i szkodniki, które możemy znaleźć na każdej plantacji rzepaku. Dzięki przystępnemu formatowi – A5 i atrakcyjnej cenie, jesteśmy przekonani, że nasz Atlas znajdzie zastosowanie w każdym gospodarstwie rolnym.

 

ZBOŻA – identyfikacja agrofagow oraz niedoborów pokarmowych

Rok wydania: 2018
Liczba stron: 236

Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów pokarmowych jest specjalistycznym przewodnikiem, dzięki któremu zidentyfikujesz agrofagi i niedobory pokarmowe. W atlasie znajduje się m.in. 268 fotografii, opisy 24 chorób, 29 szkodników, 28 chwastów, 9 niedoborów pokarmowych oraz przyczyn ich powstawania.