Według FAO indeks międzynarodowych cen cukru obniżył się w maju aż o 7,5% i wyniósł średnio 117,1 punktu. Oznacza to trzeci z rzędu miesięczny spadek i poziom cen o 25,5% niższy od maja ubiegłego roku.
Sprzyjająca pogoda, żniwa w Brazylii i tańsza ropa przyczyniły się do dużego spadku cen cukru
Spadek międzynarodowych cen cukru w maju wynikał głównie z dużej podaży wynikającej z rozpoczęcia nowego sezonu żniw w Brazylii. Jednocześnie sprzyjające warunki pogodowe przyczyniły się do poprawy perspektyw globalnych dostaw.
Większe możliwości eksportu z Brazylii i niższe międzynarodowe ceny ropy naftowej wywarły dalszą dodatkową presję na spadek światowych cen cukru.
Indeks FAO światowych cen cukru:
Od początku roku cukier tanieje systematycznie w kraju
Przeceny i powszechne promocje stosowane przez sieci handlowe wynikają z niskich notowań cukru na świecie. Doskonale obrazują to dane MRiRW zamieszczone w formie wykresu poniżej. Od początku roku (do końca kwietnia) średnia cena cukru spadła w sieciach handlowych aż o 20% do 3,066 zł/kg.
Źródło: FAO, MRiRW