piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Raport suszowy: Pomimo sygnałów poprawy, niedobór wody nadal stanowi wyzwanie na wielu obszarach

spot_img

W dziewiątym okresie raportowania Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa (IUNG), trwającym od 11 czerwca do 10 sierpnia 2023 roku, ujawniono zarówno pozytywne, jak i niepokojące wieści dotyczące deficytu wody dla roślin uprawnych w Polsce. Choć obserwowano pewne znaki poprawy, niedobór wody wciąż stanowił wyzwanie na wielu obszarach kraju.

susza uprawa roślin

Krytyczny niedobór wody na wschodnich pojezierzach Polski

Według raportu IUNG, w dziewiątym okresie raportowania zaobserwowano zmniejszenie deficytu wody dla roślin uprawnych w porównaniu do poprzednich okresów. Mimo to, cały kraj nadal zmagał się z niedoborem wody, a najbardziej krytyczne sytuacje występowały na wschodniej części Pojezierza Wielkopolskiego, Pojezierza Chełmińsko-Dobrzyńskiego oraz Niziny Wielkopolskiej, gdzie deficyt wynosił od -160 do -199 mm. Wskaźniki te wskazują na konieczność nadal podejmowania działań w celu zarządzania zasobami wodnymi.

Obszary dotknięte suszą w Polsce 

Wpływ suszy rolniczej był szczególnie widoczny w pięciu województwach

  • Łódzkim, 
  • Kujawsko-Pomorskim, 
  • Wielkopolskim,
  • Mazowieckim 
  • Warmińsko-Mazurskim. 

Susza w 8 uprawach. Najgorzej ma się kukurydza na kiszonkę 

Raport wskazał, że susza miała znaczący wpływ na osiem rodzajów upraw monitorowanych przez IUNG. 

  • kukurydza na kiszonkę,
  • kukurydza na ziarno, 
  • krzewy owocowe, 
  • rośliny strączkowe, 
  • warzywa gruntowe, 
  • tytoń, 
  • ziemniaki, 
  • chmiel.

Z raporty wynika, że największa susza wystąpiła wśród pól, na których uprawiano kukurydzę przeznaczoną na kiszonkę. Problem suszy wystąpił w 342 gminach (co stanowi 13,81% wszystkich gmin w Polsce). To oznacza, że wystąpienie suszy zmniejszyło się o 47,35 punktów procentowych w porównaniu z poprzednim okresem raportowania. Ponadto, susza dotknęła 2,32% powierzchni użytków rolnych w kraju, co jest spadkiem o 21,03 punktów procentowych w stosunku do poprzedniego okresu raportowania.

źródło: IUNG

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x