Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności rosły w październiku trzeci miesiąc z rzędu.
Pokazuje to indeks cen żywności FAO*, który wyniósł średnio 127,4 punktu w październiku, co stanowi wzrost o 2 procent w porównaniu z wrześniem i jest najwyższym wynikiem od kwietnia 2023 roku.
Indeks cen żywności FAO (wykres):
W porównaniu do października 2023 roku wskaźnik jest wyższy o 5,5 procent, ale 20,5 procent poniżej historycznego maksimum (marzec 2022 roku). W październiku drożały wszystkie główne grupy towarów żywnościowych (zboża, oleje roślinne, nabiał i cukier) oprócz mięsa.
Warto zauważyć, że światowe ceny żywności wróciły do poziomów sprzed wybuchu wojny pełnoskalowej na Ukrainie (luty 2022), ale nie zniwelowały wybicia z okresu pandemii Covid-19.
Zmiany notowań poszczególnych grup towarów żywnościowych
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Źródło: FAO