Międzynarodowe ceny przetworów mlecznych odbiły w październiku lekko w górę po kolejnych dziewięciu miesiącach spadków. Pokazuje to Indeks cen produktów mlecznych FAO, który wyniósł w październiku 111,3 punktu po wzroście o 2,2 procent w porównaniu z wrześniem.
Ceny produktów mlecznych są nadal o 1/5 niższe niż przed rokiem
Warto zauważyć, że październikowy odczyt indeksu był o 20,1 procent niższy w porównaniu z wartością sprzed roku.
Drożało mleko i masło, ale taniały sery
W październiku najmocniej wzrosły światowe ceny mleka w proszku, głównie w wyniku dużego wzrostu popytu importowego, zarówno w przypadku dostaw krótko, jak i długoterminowych, zwłaszcza z Azji Północno-Wschodniej. Ograniczone dostawy mleka w Europie Zachodniej i niepewność co do wpływu warunków pogodowych El-Nino na przyszłą produkcję mleka w Oceanii dodatkowo wspierały wzrost cen.
Światowe ceny masła również wzrosły w skali miesiąca ze względu na zwiększoną sprzedaż detaliczną przed feriami zimowymi w Europie Zachodniej i większy popyt na import z Azji Północno-Wschodniej.
Z kolei międzynarodowe ceny sera nieznacznie spadły ze względu na wpływ ciągłego osłabienia euro w stosunku do dolara amerykańskiego i zwiększonych możliwości eksportu sera w Oceanii.
Źródło: FAO