Miniony sezon nie należał do najłatwiejszych dla plantatorów cebuli, długa zimna wiosna, opóźnione wschody, następnie nieustająca fala upałów oraz ogromny problem z największym szkodnikiem cebuli – wciornastkiem. Plony i jakość cebuli były mocno zredukowane nie tylko w Polsce, ale także w całej Europie, dodatkowo konflikt na Ukrainie znacząco osłabił pozycję tego kraju na rynku cebuli. Skutki tego wszystkiego odczuwamy dziś w cenach cebuli, która dawno nie była tak droga.
W Europie brakuje 900 tysięcy ton cebuli. Cena za kg będzie jeszcze wyższa?
Niesprzyjające warunki atmosferyczne, geopolityczne oraz problemy z szkodnikami spowodowały, że w całej Europie zostało wyprodukowane 900 tysięcy ton cebuli mniej względem poprzedniego sezonu 21/22. Wszystko to przekłada się na znaczący spadek podaży oraz duży wzrost popytu jak i ceny na rynku. Bardzo ciężko dzisiaj o towar dobrej jakości ze względu na utrudnione warunki produkcji, wszystko natomiast rekompensuje rolnikom cena, która teraz jest oferowana za towar. Za względnie dobry produkt jesteśmy w stanie dostać teraz między 1,8 – 2 zł/kg. Rolnikom pomału kończy się towar w przechowalniach, i zostaje głównie cebula fazorowana, na którą jest jeszcze zdecydowanie za wcześnie aby sprzedawać. W efekcie tego w najbliższych tygodniach na rynku będziemy mieć do czynienia z tzw. dołkiem, a cena z tygodnia na tydzień będzie stawać się coraz bardziej atrakcyjna.