W prognozie z listopada br. Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) przewiduje, że w 2020 r. światowa produkcja surowca osiągnie poziom ponad 860 mln ton, o 1,4% wyższy niż w 2019 r. Również indeks cen produktów mlecznych kontynuuje wzrost. Wskaźnik ten w listopadzie wyniósł średnio 105,3% i był o 0,9% wyższy niż w październiku 2020 r. i o 2,7% wyższy niż w listopadzie 2019 r.
Wyższe ceny artykułów mleczarskich z jakimi mamy do czynienia to wynik wzrostu cen masła i sera, które spowodowane było zwiększonym globalnym popytem importowym na te produkty. Także wzrost sprzedaży detalicznej w Europie, dołożył swoją cegiełkę do podwyżek. Niższe ceny wystąpiły jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku, na skutek zmniejszonego popytu ze strony rynku azjatyckiego.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym na początku grudnia?
Na rynku krajowym pod koniec listopada 2020 r. odnotowano rozbieżne zachowanie cen za poszczególne produkty mleczne. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 22-29.11.2020 r. masło w blokach zbywano przeciętnie po 16,05 zł/kg, o 3% taniej niż tydzień wcześniej i o 2% taniej niż przed miesiącem. Masło konfekcjonowane sprzedawano po 17,23 zł/kg (3,45 zł za 200 gramową kostkę), o około 1% taniej niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było o 1% droższe, a masło konfekcjonowane – o 8% tańsze. Cena zbytu OMP wyniosła 9,49 zł/kg i była o 1% niższa niż tydzień wcześniej, ale o 1% wyższa niż przed miesiącem. Za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,84 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim notowaniu i o 4% więcej niż miesiąc wcześniej. OMP było o 8% tańsze niż przed rokiem, a PMP – o 5%.
Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach
Cały czas mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,44 zł/l w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się pod koniec października.
1.Produkty mleczarskie płynne
2. Produkty mleczarskie stałe
3. Sery i twarogi
źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
kowr.gov.pl
pfhb.pl