wtorek, 10 grudnia, 2024

Rynek wieprzowiny. Drastyczny spadek cen ustąpił lecz to nadal za mało

spot_img

Okres przedświąteczny ożywił delikatnie popyt wśród konsumentów, niestety nie nadrobi on strat poniesionych w ostatnich miesiącach. Eksperci wnioskują, że wychodzenie z kryzysu na rynku wieprzowiny może potrwać nawet do kilku miesięcy.

Jakie ceny figurowały na rynku trzody na początku grudnia?

Polska

Początek grudnia br. na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 29-06.12.2020 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,84 zł/kg, o 0,4%r mniej niż w ubiegłym tygodniu. Cena tego żywca była o 12,6% niższa niż przed miesiącem oraz o 38,5% niższa niż przed rokiem.

UE

W dniach 29–06.12.2020 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 129,14 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej, względem 129,79 EUR.

Największy tygodniowy spadek cen odnotowano znowu w Belgii (o 3%), a największy wzrost – w Rumunii (o 4,7%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 113,29EUR/100 kg względem 113,83  EUR/100 kg z zeszłego tygodnia.

W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 5,79 zł/kg,o 1% mniej niż tydzień wcześniej. Cena półtusz była o 37,2% niższa niż przed rokiem. 

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kowr.gov.pl
kzp-ptch.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x