poniedziałek, 25 listopada, 2024
spot_img

Polski start-up stawia pierwsze kroki w produkcji mięsa komórkowego. Kiedy sztuczne mięso trafi na rynek?

spot_img

W 2021 roku, w samym środku pandemii, narodził się start-up LabFarm – pierwszy w Polsce, który postanowił zrewolucjonizować branżę spożywczą poprzez produkcję mięsa komórkowego. Po dwóch latach intensywnych badań i nakładzie finansowym wynoszącym 10 milionów złotych, firma z dumą zaprezentowała swój pierwszy prototypowy kurczak wyhodowany w laboratorium.

“Czas, by sprawdzić, jak smakuje po przygotowaniu na patelni”

„Dotąd oglądaliśmy nasz produkt pod mikroskopem, teraz nadszedł czas, by sprawdzić, jak smakuje po przygotowaniu na patelni” – mówi Wiesław Macherzyński, COO i współwłaściciel LabFarmu, w rozmowie z magazynem „Forbes”.

Debiut przełomowego produktu miał miejsce w czerwcu podczas ProVeg New Food Forum, które odbyło się w warszawskim Centrum Nauki Kopernik. Prezentacja wzbudziła ogromne zainteresowanie i podkreśliła potencjał polskiego sektora foodtech.

LabFarm, z siedzibą w warszawskim Wilanowie, prowadzi swoją działalność w niezwykle nowoczesnych, sterylnych warunkach. Mimo lokalizacji w pobliżu osiedla mieszkaniowego, produkcja nie wpływa negatywnie na otoczenie, co dodatkowo podkreśla innowacyjność podejścia firmy.

Kiedy mięso z laboratorium trafi na rynek spożywczy?

Choć pierwotne plany zakładały uruchomienie produkcji przemysłowej już w 2024 roku, start-up przyznaje, że ten etap może nastąpić później, najwcześniej za dwa lub trzy lata. „To przedsięwzięcie jest jak wyprawa na Księżyc – pełne wyzwań i nieprzewidywalnych przeszkód, o których nawet nie wiemy, że istnieją” – dodaje Macherzyński.

Ostatnio LabFarm otrzymał 9,08 miliona złotych grantu z Narodowego Centrum Badań i Rozwoju. Fundusze te zostaną przeznaczone na zwiększenie skali produkcji oraz dopracowanie wszystkich procesów, aby w przyszłości firma mogła wprowadzić mięso komórkowe do obrotu spożywczego.

Branża mięsa komórkowego rozwija się w tempie nierównomiernym, przeplatając momenty ekscytacji z wyzwaniami technologicznymi i regulacyjnymi. Mimo to, wszystko wskazuje na to, że pierwsze produkty tego rodzaju mogą pojawić się na europejskim rynku, początkowo jako karmy dla zwierząt.

Jakie jest Wasze zdanie na ten temat? Dajcie znać w komentarzach!

źródło: buisness insider

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jolanta
Jolanta
1 miesiąc temu

Nigdy komórkowego „mięsa”.
Dlaczego produkcja w Polsce? Nie chcemy wymyslu Billa Gatesa bo to on jest pomyslodawcą produkcji mięsa z komorek rakowych.

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

1
0
Would love your thoughts, please comment.x