czwartek, 21 listopada, 2024
spot_img

Cukrownia Kruszwica na zasilaniu gazem. Z jaką wydajnością pracuje?

spot_img

Cukrownia Kruszwica, należąca do Krajowej Grupy Spożywczej S.A., przeszła na zasilanie gazem ziemnym. Po modernizacji zmniejszy emisję dwutlenku węgla o około 30 tys. ton rocznie.

W ramach inwestycji dwa oryginalne kotły opalane dotąd miałem węgla kamiennego zostały przebudowane na zasilanie gazem ziemnym.

Oba kotły generują 90 ton pary na godzinę przy ciśnieniu 40 barów, co pozwala na pełne pokrycie zapotrzebowania cukrowni na energię cieplną oraz elektryczną. Zmiana systemu zasilania to istotny krok w kierunku zwiększenia efektywności energetycznej zakładu oraz znaczącego ograniczenia emisji dwutlenku węgla. Pozwala równocześnie na dalsze podniesienie efektywności produkcyjnej.

Po modernizacji cukrownia zmniejszy emisję dwutlenku węgla o około 30 tys. ton rocznie, co stanowi ważny wkład w ochronę środowiska naturalnego i realizację założeń zrównoważonego rozwoju.

Inwestycja w Cukrowni Kruszwica jest częścią szerszego planu Krajowej Grupy Spożywczej, mającego na celu redukcję emisji dwutlenku węgla i wdrożenie bardziej ekologicznych technologii produkcyjnych.

Jesteśmy dumni, że możemy być liderem w branży cukrowniczej, nie tylko pod względem jakości, ale i dbałości o środowisko – powiedział Jacek Modrzejewski, Dyrektor Cukrowni Kruszwica.

Kruszwica jest jedną z największych cukrowni w Krajowej Grupie Spożywczej i jednym z wiodących w Polsce producentów wysokiej jakości cukru. Została założona w grudniu 1880 roku z inicjatywy “Towarzystwa Akcyjnego Cukrownia Kruszwica”. Pierwszą kampanię cukrowniczą odbyła w 1881 roku, przerabiając w całej kampanii prawie 16 tys. ton buraków cukrowych. Obecnie prowadzi 144 kampanię cukrowniczą i przerabia 13 tys. ton na dobę. Dzięki współpracy z 3390 plantatorami zakontraktowała w niej prawie 1,5 mln ton buraków z areału wynoszącego ponad 26 tysięcy ha.

Krajowa Grupa Spożywcza S.A. jest największym państwowym podmiotem w sektorze rolno-spożywczym w Polsce, a jej działalność opiera się w dużej mierze na współpracy z polskimi rolnikami. Jako spółka o istotnym znaczeniu dla polskiej gospodarki, realizuje zadania związane z zapewnieniem bezpieczeństwa żywnościowego kraju.  Spółki zależne KGS S.A. działają w sektorach: cukrowym, nasienno-rolnym, skrobiowym, zbożowo-młynarskim i spożywczym. Segment cukrowy pozostaje filarem działalności Krajowej Grupy Spożywczej, odpowiadając za ok. 40 procent produkcji cukru w Polsce.

spot_imgspot_img
Bernadetta Ryńska
Bernadetta Ryńska
Rolnik z pasji i wykształcenia, doświadczenie czerpie prowadząc rodzinne gospodarstwo. Zainteresowania: hodowla roślin, nasiennictwo, innowacje w rolnictwie.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x