środa, 8 maja, 2024
spot_imgspot_img

Przed nami dalszy spadek cen trzody chlewnej?

spot_img

Analitycy banku Credit Agricole uważają, że minęliśmy już punkt zwrotny na rynku trzody chlewnej, a kolejne kwartały przyniosą dalszy spadek cen skupu. Wynikać to ma ze stopniowej odbudowy pogłowia świń w Unii Europejskiej ze względu na dużą opłacalność. Z drugiej strony prognoza zwraca uwagę na osłabienie popytu na wieprzowinę z uwagi na jej wysokie ceny.

Spadać powinny też koszty pasz

Jednocześnie, obniżkom cen sprzyjać ma też słabnąca presja kosztowa związana m.in. ze spadającymi cenami pasz. Cena skupu żywca wyniosła w październiku 7,97 zł/kg (+7,3% r/r), a cena pasz dla świń 1,92 zł/kg (-8,9% r/r). W rezultacie relacja cen żywiec/pasza ukształtowała się na poziomie 4,14 wobec 3,52 przed rokiem, wskazując na znaczącą poprawę opłacalności produkcji.

Relacja cen wieprzowiny do cen pasz:

W związku z powyższym analitycy banku podtrzymują ocenę, zgodnie z którą ceny skupu trzody chlewnej osiągnęły w III kw. tego roku swoje maksimum i w kolejnych kwartałach będą kształtować się w trendzie spadkowym.

Prognoza cen dla żywca wieprzowego:

Po uwzględnieniu czynników globalnych oraz krajowych analitycy banku prognozują, że

cena skupu żywca wieprzowego w Polsce na koniec 2023 r. wyniesie ok. 8,00 zł/kg oraz 6,20 zł/kg na koniec 2024 r.

Głównymi czynnikami ryzyka dla tej prognozy są dalsze rozprzestrzenianie się ASF w Europie, a także tempo odbudowy pogłowia trzody w UE.

Niższe światowe ceny mięsa w listopadzie raportuje FAO

Indeks cen mięsa FAO wyniósł w listopadzie średnio 111,8 punktu, co oznacza niewielki spadek (0,4 procent) w porównaniu z październikiem, odzwierciedlający niewielkie spadki cen mięsa drobiowego, wieprzowego i wołowego. Na tym poziomie wartość wskaźnika była o 2,8 punktu (2,4 proc.) niższa od wartości sprzed roku.

Ceny mięsa wieprzowego spadły ze względu na utrzymujący się słaby popyt importowy na rynkach azjatyckich oraz duże możliwości eksportowe u niektórych eksporterów, pomimo wzrostu sprzedaży wewnętrznej w Europie przed feriami zimowymi.

Spadek międzynarodowych cen mięsa drobiowego odzwierciedlał zwiększone dostawy, głównie z Brazylii, pomimo wyzwań dla produkcji wynikających z epidemii ptasiej grypy w wielu krajach

Tymczasem duże dostawy eksportowe z Brazylii i Oceanii obniżyły światowe ceny mięsa wołowego. Z kolei ceny mięsa owczego nieznacznie wzrosły, głównie w wyniku wpływu zmian walutowych. 

Źródło: Credit Agricole, FAO

Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x