Według raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa Indeks cen przetworów mlecznych FAO (śledzi ceny eksportowe) wyniósł w styczniu średnio 118,9 punktu. Był praktycznie niezmieniony w porównaniu ze skorygowaną wartością z grudnia. Globalne ceny nabiału są o 18% poniżej poziomu sprzed roku
Styczniowy poziom indeksu ukształtował się o 25,8 punktu (17,8 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca rok temu.
Notowania cen masła i pełnego mleka w proszku wzrosły, kompensując spadki cen odtłuszczonego mleka w proszku i sera
Światowe ceny masła wzrosły ze względu na zwiększony popyt ze strony odbiorców z Azji, w połączeniu z silniejszym popytem ze strony sektora detalicznego na uzupełnienie zapasów i zmniejszenie zapasów w Europie Zachodniej.
Tymczasem ceny pełnego mleka w proszku (WMP) również wzrosły, odzwierciedlając zwiększony popyt na dostawy średnioterminowe, zwłaszcza ze strony Chin, oraz sezonowo spadającą produkcję w Nowej Zelandii.
Z kolei międzynarodowe ceny odtłuszczonego mleka w proszku (OMP) i serów spadły, ponieważ popyt na dostawy spotowe pozostawał niewielki, a bezpośrednie potrzeby nabywców zostały odpowiednio zaspokojone.
Ceny w Polsce kształtują się pod wpływem cen międzynarodowych
Polska aktywnie uczestniczy w wymianie handlowej produktami mlecznymi. Przy czym eksport wartościowo zwykle przynajmniej dwukrotnie przewyższa import. Oznacza to, że ceny krajowe kształtują się pod wpływem trendów światowych skorygowanych o aktualne relacje złotego wobec głównych walut.
Ceny zbytu podstawowych produktów mleczarskich przekładają się bezpośrednio na ceny mleka uzyskiwane przez rolników.
Źródło; FAO, MRiRW