Co znajdziesz w artykule?
Indeks Cen Żywności FAO wzrósł w marcu do 118,3 punktu, co oznacza wzrost o 1,3 punktu (1,1 procent) w porównaniu ze skorygowanym poziomem z lutego. O wzroście indeksu zdecydował wzrost międzynarodowych cen olejów roślinnych, przetworów mlecznych i mięsa przy niższych cenach cukru i zbóż.
Indeks, mimo że w marcu zanotował pierwszy wzrost po siedmiomiesięcznym trendzie spadkowym, spadł o 9,9 punktu (7,7 proc.) w porównaniu z analogiczną wartością sprzed roku.
Produkty mleczarskie drożały w marcu szósty miesiąc z rzędu
Indeks cen produktów mlecznych FAO wyniósł w marcu średnio 124,2 punktu, co oznacza wzrost o 3,5 punktu (2,9 procent) w porównaniu z lutym, co oznacza szósty z rzędu miesięczny wzrost, ale pozostał o 11,1 punktu (8,2 procent) poniżej wartości z analogicznego miesiąca ubiegłego roku.
W marcu światowe ceny serów wzrosły najbardziej, co odzwierciedla stały popyt importowy z Azji, wyższą sprzedaż wewnętrzną w Europie Zachodniej w związku z wiosennymi świętami oraz sezonowo spadającą produkcję w Oceanii.
Pomimo słabszego popytu w Azji, w marcu międzynarodowe ceny masła ponownie wzrosły, głównie ze względu na solidny popyt sezonowy i nieco mniejsze zapasy w Europie.
Z kolei po pięciu miesiącach kolejnych wzrostów międzynarodowe ceny pełnego mleka w proszku spadły wraz ze spadkiem światowego popytu importowego pomimo sezonowego spadku produkcji w Oceanii.
Ceny odtłuszczonego mleka w proszku również spadły, ponieważ na rynkach panował spokój i niższy popyt na rynku kasowym.
Światowe ceny mięsa były w marcu nieznacznie niższe niż przed rokiem
Indeks cen mięsa FAO wyniósł w marcu średnio 113,0 punktów, co oznacza wzrost o 1,9 punktu (1,7 procent) w porównaniu z lutym, co oznacza drugi z rzędu miesięczny wzrost. Na tym poziomie wskaźnik kształtował się zaledwie o 1,7 punktu (1,5 proc.) poniżej wartości sprzed roku.
Międzynarodowe ceny mięsa drobiowego wzrosły w marcu, czemu sprzyjał utrzymujący się stały popyt na import ze strony wiodących krajów importujących, pomimo wystarczających dostaw, głównie utrzymywanych w wyniku ograniczenia ognisk ptasiej grypy w głównych krajach produkujących.
Wzrosły także ceny wieprzowiny, co jest głównie efektem wyższego popytu wewnętrznego przed świętami wielkanocnymi, pomimo zwiększonych dostaw, szczególnie w Europie Zachodniej.
W marcu światowe ceny wołowiny w dalszym ciągu rosły, głównie ze względu na zwiększone zakupy dokonywane przez wiodące kraje importujące. Z kolei międzynarodowe ceny mięsa owczego spadły drugi miesiąc z rzędu, głównie w wyniku wzrostu dostaw przekraczającego poziomy sezonowe, szczególnie z Australii.
Cukier taniał w marcu
Indeks cen cukru FAO wyniósł w marcu średnio 133,1 punktu, co oznacza spadek o 7,6 punktu (5,4 procent) w porównaniu z lutym po dwóch kolejnych miesięcznych wzrostach, ale nadal wzrost o 6,1 punktu (4,8 procent) w porównaniu z wartością sprzed roku.
Na marcowy spadek międzynarodowych notowań cen cukru wpłynęła głównie rewizja w górę prognozy produkcji cukru w Indiach w sezonie 2023/24 oraz poprawa tempa zbiorów cukru w Tajlandii w końcowej fazie sezonu.
Duży eksport z Brazylii również miał wpływ na światowe ceny cukru. Jednakże utrzymujące się obawy dotyczące upraw w Brazylii, na którą negatywnie wpływa przedłużająca się sucha pogoda, w dalszym ciągu zaostrzają tendencje sezonowe i ograniczają spadek cen.
Podobnie wyższe międzynarodowe ceny ropy naftowej również przyczyniły się do powstrzymania spadku światowych cen cukru.
Międzynarodowe ceny zbóż były w marcu o 20% niższe niż przed rokiem
Indeks cen zbóż FAO wyniósł w marcu średnio 110,8 punktu, co oznacza spadek o 3,0 punktu (2,6 procent) w porównaniu z lutym i 27,7 punktu (20,0 procent) poniżej wartości z marca 2023 roku.
W marcu światowe ceny eksportowe pszenicy spadły trzeci miesiąc z rzędu, głównie ze względu na utrzymującą się silną konkurencję eksportową pomiędzy Unią Europejską, Federacją Rosyjską i Stanami Zjednoczonymi Ameryki.
W obliczu dużych dostaw anulowane zakupy pszenicy przez Chiny (zarówno z Australii, jak i Stanów Zjednoczonych Ameryki) wywarły presję spadkową na rynki, a do spadku cen przyczyniły się również korzystne perspektywy zbiorów w 2024 r. w Federacji Rosyjskiej i Stanach Zjednoczonych Ameryki.
Z kolei ceny eksportowe kukurydzy nieznacznie wzrosły w ujęciu miesięcznym. Rosnące zainteresowanie zakupami, szczególnie z Chin, w obliczu trudności logistycznych na Ukrainie i gdzie indziej, zapewniło pewne wsparcie cenom kukurydzy, zostało jednak równoważone przez presję sezonową w Argentynie i Brazylii, gdzie trwają zbiory.
W przypadku innych zbóż grubych światowe ceny jęczmienia spadły, podczas gdy ceny sorgo wzrosły w marcu.
Ceny ryżu FAO spadły w marcu o 1,7 procent, w dużej mierze odzwierciedlając stłumiony światowy popyt importowy.
Indeks cen olejów roślinnych najwyżej od roku
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł w marcu średnio 130,6 punktu, co oznacza wzrost o 9,7 punktu (8,0 procent) w porównaniu z lutym i osiągnął najwyższy poziom od roku.
Wyraźne odbicie odzwierciedlało wyższe notowania cen olejów palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego.
Międzynarodowe ceny oleju palmowego w marcu nadal rosły, czemu sprzyjała sezonowo niższa produkcja w wiodących krajach-producentach, która zbiegła się w czasie ze stałym popytem krajowym w Azji Południowo-wschodniej.
W międzyczasie światowe ceny oleju sojowego odbiły od wieloletnich minimów, głównie dzięki utrzymującemu się dużemu popytowi ze strony sektora biopaliw, szczególnie w Stanach Zjednoczonych i Brazylii.
Podobnie ceny oleju słonecznikowego i rzepakowego wzrosły w marcu w związku ze wzrostem światowego popytu importowego. Do wzrostu notowań olejów roślinnych przyczyniły się także wyższe ceny ropy naftowej.
Źródło: FAO