W poniedziałek o poranku mroźno na wschodzie, południu, Kaszubach i w centrum. Tym razem temperatura spadnie do -5 stopni na krańcach wschodnich i południowych do -3/-1 stopnia na pozostałym obszarze. Na zachód od Warty, Noteci, Brdy termometry wskażą minimalnie -1/+2 stopnie. Spadek temperatury mimo pogodnego nieba ograniczał będzie silnie wiejący z południa wiatr w porywach do 65 km/h.
Poniedziałek, wtorek, środa, czwartek to dni bez opadów. Na północy więcej chmur niż słońca, na południu, od czasu do czasu na wschodzie i w centrum przewaga błękitnego nieba. Nocami około -2/+5 stopni- najchłodniej na Lubelszczyźnie, Podlasiu, Mazurach i Kaszubach; najcieplej na zachodzie i południu. W najcieplejszym momencie dnia odpowiednio od 8 stopni w Suwałkach, 11 stopni na wschodzie i w centrum oraz na północy, do 13 stopni na południu i 15 stopni od Wrocławia po Słubice. Na południu, wschodzie i w centrum bardzo wietrznie.
We wtorkowe popołudnie temperatura podniesie się do 9 stopni w Suwałkach, 12 stopni na północy, wschodzie i w centrum, do 15 stopni na zachodzie, być może w okolicy Opola i Słubic będzie 16-17 stopni. Wiatr słaby, silniejszy na zachodzie, wschodzie i północy.
W środę od 11 stopni w Suwałkach, 14 stopni na wschodzie, północy i w centrum, do 16-17 stopni na zachodzie i południu.
Czwartek przyniesie maksymalnie 9 stopni na wybrzeżu zachodnim, 10-11 stopni na północy i północnym zachodzie, do 16 stopni na wschodzie i w centrum. Najcieplej na południu- 17-19 stopni.
W piątek ciepło ostanie się jeszcze na południu i wschodzie kraju. Od północy znów wleje się duży chłód.
Od soboty na północy i niedzieli już w całym kraju będzie bardzo zimno- podobnie jak wczoraj czy dziś. Nocami spore minusy, w dzień około 4-7 stopni na plusie.
Ze względu na coraz mniejszą ilość opadów ponownie pojawią się problemy z suszą rolniczą.
Jak czytamy na stronie ARiMR, w związku z obecną sytuacją epidemiologiczną w Polsce oraz zaleceniami rządu i służb sanitarnych dotyczących rozprzestrzeniania się wirusa SARS-CoV-2 – „koronawirusa”, aby skutecznie chronić zdrowie beneficjentów ARiMR i jej pracowników, prosimy o wyrozumiałość dla przyjętego sposobu postępowania w tym okresie.
Zmiany dotyczą przede wszystkim przyjęć interesantów w jednostkach organizacyjnych ARiMR tzn.:
– ograniczona zostaje możliwość osobistego załatwiania spraw w biurach powiatowych, oddziałach regionalnych oraz centrali ARiMR – jednostki te pracują bez kontaktu z interesantami;
– kontakt z ARiMR – wyłącznie telefoniczny lub pisemny (za pośrednictwem poczty tradycyjnej lub elektronicznej), numery telefonów i adresy e-mail będą dostępne w widocznym miejscu przy wejściu do placówki Agencji;
– w sytuacji braku możliwości skorzystania z powyższych rozwiązań we wszystkich jednostkach organizacyjnych ARiMR udostępnione zostaną wrzutnie / urny, w których możliwe będzie pozostawienie dokumentów / wniosków / oświadczeń bez konieczności kontaktu
z pracownikami Agencji.
Szanowni Państwo,
większość spraw związanych z ubieganiem się o dopłaty i dotacje, a także z rejestracją zwierząt można załatwić przez internet. 1. Jeżeli używasz komputera – złóż wniosek o płatności bezpośrednie i obszarowe z PROW 2014-2020 za pomocą aplikacji eWniosekPlus, a dane o zwierzętach zgłoś albo wyjaśnij za pomocą aplikacji PortalIRZplus! 2. Jeżeli nie używasz komputera – poproś o pomoc doradcę rolniczego albo skorzystaj
z przesłania dokumentów za pośrednictwem Poczty Polskiej.
KANAŁY KOMUNIKACJI
W związku z koniecznością wprowadzenia ograniczeń w kontaktach bezpośrednich uruchomione zostały dla Państwa dodatkowe kanały komunikacji z ARiMR. Jeżeli mają Państwo jakiekolwiek pytania odnośnie funkcjonowania Agencji w związku z wprowadzeniem stanu zagrożenia epidemiologicznego, prosimy kierować je na następujący adres maila lub pod numer telefonu:
Wszystkie podjęte działania mają charakter prewencyjny. W celu zapobiegania rozpowszechniania się wirusa zachęcamy Państwa do ograniczenia wizyt w urzędach do niezbędnego minimum, a w razie konieczności załatwiania spraw pilnych przy użycia powyższych kanałów komunikacji.
W trakcie wyboru sprawy do obsłużenia prosimy o wskazanie konkretnego urzędu (biura powiatowego lub oddziału regionalnego) właściwego dla załatwienia sprawy.
APEL MINISTRA
Wczoraj wieczorem (przyp. w niedzielę) Minister Ardanowski przekazał rolnikom informację, gdzie apeluje, by w okolicznościach związanych z epidemią koronawirusa i możliwością jego przenoszenia ograniczyć kontakty z innymi ludźmi.
Uruchamiamy przyjmowanie wniosków na płatności bezpośrednie i nowe płatności dla bydła i świń utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu.Proszę o składanie wniosków i oświadczeń elektronicznie poprzez:✅eWniosek ➡ https://bit.ly/38OkfZ3 ❗w ostateczności:✅w wersji papierowej drogą pocztową✅poprzez skrzynki wrzutowe w BP ARiMR
W tym roku rolnicy po raz kolejny składają wnioski o przyznanie płatności bezpośrednich i obszarowych z PROW 2014-2020 obowiązkowo przez internet, za pośrednictwem aplikacji eWniosekPlus. ARiMR przyjmuje elektroniczne wnioski od niedzieli 15 marca 2020 r. do 15 maja 2020 r.
Wniosek może być także złożony do 9 czerwca 2020 r. Jednak rolnicy, które złożą wniosek w okresie od 16 maja do 9 czerwca, otrzymają płatności pomniejszone o 1% za każdy dzień roboczy opóźnienia. Wnioski osób, które złożą je po 9 czerwca 2020 r., nie będą rozpatrywane i tym samym osoby te nie otrzymają płatności.
Rolnicy, którzy posiadają login i kod dostępu do aplikacji z poprzednich kampanii, mogą go wykorzystać również w kampanii 2020 w aplikacji eWniosekPlus.
Rolnicy, którzy w tym roku będą korzystać z aplikacji eWniosekPlus po raz pierwszy, aby uzyskać do niej dostęp, powinni najpierw utworzyć konto. W tym celu trzeba wejść na stronę www.arimr.gov.pl w zakładkę eWniosekPlus a następnie podać trzy dane weryfikacyjne:
• numer identyfikacyjny producenta – „numer gospodarstwa”,
• kwotę ostatniego przelewu otrzymanego z ARiMR, zrealizowanego w roku 2019
(w przypadku gdy rolnik w danym dniu otrzymał więcej niż jeden przelew należy wprowadzić kwotę z największego przelewu, w przypadku braku otrzymania przelewu od ARiMR w roku 2019 należy wprowadzić wartość 0),
• 8 ostatnich cyfr numeru rachunku bankowego wskazanego we wniosku o wpis do ewidencji producentów, ewidencji gospodarstw rolnych oraz ewidencji wniosków o przyznanie płatności.
Zalecane jest również wskazanie adresu e-mail – pole nieobowiązkowe. Na ten adres Agencja będzie przesyłała ewentualne powiadomienia. Po poprawnej weryfikacji system automatycznie założy konto oraz pozwoli na wprowadzenie indywidualnego hasła w celu zapewnienia możliwości ponownego logowania do systemu.
Wstępnie przygotowany wniosek na kampanię 2020 w eWniosekPlus jest tworzony automatycznie dla każdego rolnika, który wysłał wniosek w aplikacji eWniosekPlus w roku 2019. Wniosek ROBOCZY jest tworzony na podstawie ostatniego wniosku z roku 2019. Wniosek ten jest widoczny w zakładce ROBOCZE. Należy zaktualizować dane zgodnie ze stanem na 2020 r.
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, występujące w sklepach braki towarów spożywczych pochodzenia rolniczego, to kwestia logistyczna związana ze zwiększonymi zakupami, a nie z brakami produktów.
Minister Ardanowski jest zdania, że dokonywane przez Polaków zwiększone zakupy są jak najbardziej naturalne ze względu na możliwość kwarantanny i zwykłej, ludzkiej reakcji na tego typu sytuacje.
Minister Ardanowski stawia na rolników
– Dzięki polskim rolnikom nasz kraj produkuje więcej żywności niż jest w stanie wchłonąć rynek wewnętrzny. Nie ma obaw, że zabraknie nam tak podstawowych produktów, jak mąka, mięso, mleko, jaja, czy warzywa – stwierdził minister. – Jesteśmy znaczącym producentem żywności w Unii Europejskiej, a w niektórych segmentach także na świecie.
Niewskazane nadmierne zakupy
Jednocześnie minister Ardanowski przestrzega, aby nie robić nadmiernych zapasów, tak by w dłuższej perspektywie nie marnować tej żywności.
Szef resortu rolnictwa zwraca również uwagę ta fakt, że bezpieczeństwo żywnościowe, które zapewniają krajowi rolnicy uwalnia od obaw, że nawet przy zakłóconej wymianie międzynarodowej zabraknie żywności w Polsce.
Jan Krzysztof Ardanowski stawia też na racjonalne podejście do kwestii zagrożenia koronawirusem bez popadania w przesadę.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński Źródło: MRiRW
Wzrost liczby zachorowań na koronawirusa w Europie i USA mocno obniżył notowania na rynkach akcji i surowców. W efekcie przeceny kontraktów na zboża i oleiste także przyspieszyły. Nadal jednak skala przecen jest wielokrotnie mniejsza w porównaniu do akcji, czy ropy.
Przewiduje się jednak, że konsekwencje epidemii koronawirusa dla światowej gospodarki mogą być znaczące. Wraz ze spadkiem siły nabywczej społeczeństw spadnie też popyt na produkty rolne (oczywiście w dużo mniejszym zakresie niż na inne dobra). Skalę zjawiska wzmacniają problemy logistyczne.
Wczoraj w południe główne indeksy giełdowe odnotowały 5% i większe straty. Niestety polskie akcje (GPW) przodują w przecenach. Przykładowo, WIG20 spadł w ciągu miesiąca 1/3, do najniższego od kilkunastu lat poziomu. Przy okazji, w podobnym zakresie, stopniały też notowania OFE.
Rynki zbóż i rzepaku
W związku z rozprzestrzenianiem się i ogłoszeniem pandemii koronawirusa – w ostatnich dniach ceny zbóż i rzepaku na światowych rynkach gwałtownie spadły. W kraju pierwsi na spadki cen zareagowali eksporterzy.
Cena pszenicy drastycznie niższa
Obniżyli oni drastycznie cenę skupu pszenicy konsumpcyjnej. Przed 10 marca br. w portach oferowano za to ziarno 760-775 zł/t. Natomiast wg aktualnych notowań (13.03.2020r.), średnia cena pszenicy konsumpcyjnej wynosi zł/t: 703,57 (w przedziale: min-max: 660,00 – 775,00). Jak zatem widać, najniższe ceny z tego przedziału obniżyły się aż o 100 zł/t! Cenę jęczmienia paszowego i kukurydzy obniżono natomiast tylko o 5 zł//t.
Wielkie oczekiwanie na koniec epidemii koronowirusa
W ostatnim czasie zawarto niewiele transakcji. Wiele podmiotów wstrzymało lub ograniczyło skupy zbóż. Dotyczy to również ofert eksportowych. Producenci czekają na ponowny wzrost cen, a kupujący oczekują ich stabilizacji.
Jednocześnie utrzymuje się duża podaż żyta przy małym popycie na to zboże. Sytuację mogłoby poprawić np. uruchomienie małych gorzelni lub wzrost produkcji spirytusu.
Spadek ceny rzepaku
Odnotowywany ostatnio duży spadek ceny rzepaku powiązany jest ze spadkiem ceny ropy naftowej. Zapotrzebowanie na te nasiona jest minimalne, a towaru na rynku dużo. Aktualne ceny rynkowe rzepaku, z wahaniami to 1530-1550 zł/t netto i znacznie odbiegają od ceny ze stycznia, kiedy można było uzyskać za rzepak powyżej 1700 zł/t (netto).
Ministerstwo rolnictwa informuje
Jak podaje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi ceny skupu większości zbóż spadły w tygodniu kończącym się 8-marca 2020. Do wyjątków, w których cena średnia krajowa wzrosła, należy pszenica, ale dotyczy to tylko ziarna przeznaczonego na paszę.
Pszenica paszowa minimalnie droższa
Podmioty skupowe płaciły średnio za pszenicę paszową aż 780 zł/t (netto). Jest to jednak mylące, ponieważ wysoka cena średnia odnotowana była tylko w makroregionie północno-zachodnim (aż 796 zł/t), podczas gdy w pozostałych dwóch makroregionach była o blisko 100 zł/t niższa. W ubiegłym tygodniu do blisko 50% wzrósł udział pszenicy paszowej w strukturze zakupów.
Obecne (13.03.2020r.), notowania pszenicy paszowej to: średnia cena zł/t – 669,14 (w przedziale: min-max: 630,00 – 755,00), czyli tu też nastąpił duży, bo aż o 110,86 zł/t spadek w stosunku do wcześniejszej średniej.
O dalszym rozwoju sytuacji poinformujemy.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: MRiRW e-WGT
W nocy przelotne opady śniegu pojawiać się będą miejscami na Podhalu i krańcach wschodnich oraz od Kaszub po Warmię. Ciągłe- około 3-4 godzinne opady śniegu pojawią się na Mazurach, Podlasiu, być może sięgną także północ i wschód Mazowsza oraz północ Lubelszczyzny. Na tym obszarze się zabieli- do 1-3 cm. Na pozostałym obszarze sucho, ale chmur brakować nie będzie. Lekko popruszyć może również od Kaszub po Warmię.
Temperatura spadnie do -3/-1 stopnia na północy, około 0 stopnia na wschodzie, zachodzie i w centrum, do 1-2 stopni na południu.
W ciągu dnia przelotne opady śniegu przytrafiać się mogą na wschodzie kraju. Na pozostałym obszarze najwyżej pokropi, popruszy. Przeważać ma jednak słońće, któe przed wieczorem zdominuje niebo w całym kraju.
Będzie to zimny dzień. Na Suwalszczyźnie ledwie 1-3 stopnie powyżej zera. Na wschodzie i Kaszubach 3-4 stopnie. W centrum 5 stopni, najcieplej na południu i zachodzie 6-8 stopni.
Wiatr umiarkowany, o zachodzie słońca bezwietrznie.
Pogodne niebo, bezwietrzna noc sprawią, że temperatura poniżej 0 na dużym obszarze kraju spadnie już po godzinie 18/00. Nad ranem w niedzielę na wschodzie, południu, północy i w centrum do -5/-3 stopni. Lokalnie w zastoiskach do -6. Na zachodzie -3/-2 stopnie.
Coraz lepsza aura za oknem zwiastuje rychłe nadejście astronomicznej wiosny. Razem z Agroliderem Markiem Kuszakiem i ekspertem Syngenta Jarosławem Rawskim postanowiliśmy sprawdzić, i wykonać ocenę kondycji zboż, jęczmienia i rzepaku po najcieplejszej zimie w historii dotychczasowych pomiarów.
Ocena kondycji ozimin w Bielawach
Bielawy to urokliwa wieś położona w okolicy jezior Działyńskiego i Biskupickiego w powiecie gnieźnieńskim. Spotykamy się na gospodarstwie Marka Kuszaka, Agrolidera Syngenta i pasjonata rolnictwa. Postanowiliśmy zapytać o jego ocenę kończącego się już sezonu zimowego:
Ogólny stan upraw ozimych jest dobry, a nawet bardzo dobry. Gołym okiem widać, że nawet najgorzej znoszące niskie temperatury odmiany pszenic czy jęczmienia ozimego nie zanotowały strat. Chociaż jesienią zmagaliśmy się z suszą, to ostatnie opady znacząco poprawiły sytuację – mówi Marek Kuszak.
I nie sposób nie przyznać mu racji. Intensywnie zielony kolor cieszy oczy i świadczy o trwającej właśnie wegetacji roślin. Pszenica siana tuż po kukurydzy znajduje się obecnie w fazie 2 – 3 rozkrzewień i na późnych siewach nie obserwujemy porażenia chorobami. Natomiast zupełnie inna sytuacja jest na uprawach sianych we wrześniu i z początkiem października. Tam rośliny osiągnęły fazę końca krzewienia (do 5 – 6 rozkrzewień) i w najbliższych tygodniach zaczną strzelać w źdźbło. To właśnie na tych uprawach można zaobserwować znaczne porażenie mączniakiem prawdziwym i septoriozą paskowaną liści.
Dwa nowe, unikatowe rozwiązania
W tym sezonie dla najbardziej wymagających rolników przygotowaliśmy dwa zupełnie nowe, unikatowe rozwiązania w pszenicy ozimej. Turbo Pak to połączenie fenpropidyny i triazolu, doskonale sprawdzające się w niskich temperaturach do walki z mączniakiem oraz innymi chorobami liści takimi jak septorioza czy rdza. Drugie rozwiązanie to Avoxa Pak, czyli tak zwany „one-shot”, jednym strzałem zwalczający zarówno miotłę, jak i chwasty dwuliścienne – podkreśla Jarosław Rawski.
A co z łamliwością podstawy źdźbła? Chociaż nie zaobserwowaliśmy jej na polach Agrolidera, gdzie pszenica była siana późno po kukurydzy, tak już na plantacjach wcześniej zasianych można znaleźć fuzaryjną zgorzel podstawy źdźbła. Łamliwość podstawy źdźbła oraz fuzaryjna zgorzel podstawy źdźbła to problem nierzadko występujący na uprawach wielu gospodarstw w całej Polsce. Tutaj sprawdzi się doskonale znany i świetnie oceniany przez rolników Unix 75 WG. Cyprodynil jest substancją pierwszego wyboru przy wysokim ryzyku i presji chorób podstawy źdźbła – dodaje ekspert Syngenty. Warto też pamiętać o zabiegu regulacji wzrostu pszenicy za pomocą preparatu Moddus 250 EC lub Moddus Flexi (0,4 l/ha). W niższych temperaturach (od 5 °C) możemy zastosować Moddus Start w dawce zaledwie 0,3 l/ha.
Nie tylko ocena kondycji
Propozycja Syngenty na T2 to na pewno Elatus Era, który uznany francuski instytut Arvalis stawia jako wzorzec dla wszystkich nowych fungicydów dostępnych na rynku, tym samym potwierdzając, że ten produkt faktycznie wyznaczył nową erę w ochronie zbóż. Jego skuteczność w zwalczaniu rdzy i septoriozy została potwierdzona przez międzynarodowe stacje badawcze w tym: wlaśnie Arvalis, AHDB czy niemiecka izba rolnicza w Nadrenii-Północnej Westfalii.
Jak wypadła ocena kondycji jęczmienia?
Gospodarstwo Agrolidera, ze względu na tucz trzody chlewnej, uprawia również jęczmień ozimy. Podobnie jak w latach ubiegłych, tak i w tym roku zostały wysiane odmiany hybrydowe jęczmienia, czyli SY Batacooda i SY Galileo. W związku z występującym problemem pałecznicy zbóż i traw, jęczmień został zaprawiony zaprawą Vibrance Star, która zabezpiecza rośliny przed wystąpieniem choroby.
Okres strzelania w źdźbło to także termin, kiedy należy zaplanować regulację łanu i na tym polu, spodziewając się wysokich plonów, zaplanowano dwa zabiegi regulacyjne: I w fazie strzelania w źdźbło -Moddus w dawce 0,6 l/ha oraz II w fazie wykształconego liścia flagowego – preparat zawierający substancję aktywną etefon, którego dawkowanie ściśle uzależnione jest od warunków pogodowych.
Jak przezimował rzepak?
Zima zaskoczyła nas bardzo pozytywnie. Rośliny są duże, zachowały wszystkie liście, a wegetacja nastąpiła o 2-3 tygodnie wcześniej niż zazwyczaj. Oczywiście zdaję sobie sprawę, że tak dobre warunki dla roślin są równie dobre również dla szkodników. Ale mamy na to swoje sposoby – ocenia z uśmiechem ekspert Syngenty.
Jednym z nich jest regulator wzrostu Toprex. Temperatury rzędu 12°C w ciągu dnia otwierają okno do stosowania właśnie regulatorów i fungicydów w rzepaku. Bez takich zabiegów nie uzyskamy zdrowych i mocnych łodyg, które już za chwilę zaczną przyrastać i miejscami pękać, a przecież powinny utrzymać ogromną masę łuszczyn. Do kwiatów polecany jest natomiast Amistar Gold Max zawierający w sobie difenokonazol, który w porównaniu do innych triazoli wolniej przemieszcza się wewnątrz liścia i tym samym dłużej chroni rośliny.
Podsumowanie – jak wypadła ocena kondycji ozimin?
Podsumowując, mimo wielu obaw kończąca się zima 2019/2020 nie przyniosła dużych strat, jakich obawiało się wielu rolników w momencie siewów ozimin. Większość plantacji ozimych jest w dobrej i bardzo dobrej kondycji:
…zboża kończą krzewienie oraz rozpoczynają fazę strzelania w źdźbło, natomiast rzepaki rozpoczęły wydłużanie pędu głównego. Praktycznie na wszystkich uprawach obserwujemy występowanie chorób. Teraz jest kluczowy moment, żeby rozpocząć wykonywanie pierwszych zabiegów związanych ze zwalczaniem chwastów, chorób grzybowych czy szkodników – kończy Jarosław Rawski.
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa rozpoczyna VI edycję Konkursu kulinarnego pod nazwą „Bitwa Regionów” dla Kół Gospodyń Wiejskich.
Promocja regionalnych potraw
„Bitwa Regionów” to ogólnopolska rywalizacja reprezentacji KGW, których zadaniem jest przygotowanie regionalnych potraw według własnej receptury i z rodzimych produktów.
W „Bitwie Regionów” uczestniczą drużyny składające się z maksymalnie trzech osób. Konkurs realizowany jest w trzech etapach. Pierwszy to weryfikacja zgłoszeń w KOWR. Drugi to prezentacja potrawy przez wyselekcjonowane reprezentacje Kół Gospodyń Wiejskich podczas wojewódzkich zmagań. A zespół, który otrzyma największą liczbę punktów, przechodzi do finału.
Podsumowanie podczas Targów „Smaki Regionów”
Najlepszych 16 drużyn z całego kraju spotka się we wrześniu br. podczas Targów „Smaki Regionów” w Poznaniu. Zgłoszenia do udziału w konkursie można wysyłać za pomocą formularza umieszczonego na stronie www.bitwaregionow.pl. Tam też zainteresowani znajdą szczegółowe informacje dotyczące uczestnictwa. Termin nadsyłania zgłoszeń upływa 31 marca br. Patronat nad konkursem objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński Źródło: KOWR Fot.: Pixabay
O cenach wieprzowiny i wołowiny zadecydują nadchodzące dni
Światowa pandemia koronawirusa ma wielopłaszczyznowy wpływ na różne dziedziny gospodarki. Nie inaczej jest w branżach związanych z hodowlą trzody chlewnej i bydła.
– Na tę chwilę nie potrafię powiedzieć jak to się odbije na naszej gospodarce i w jakim kierunku rozwinie się sytuacja na rynku trzody chlewnej, ale odnotowany teraz jednorazowy spadek ceny kilograma mięsa o 0,6 eurocenta na giełdzie niemieckiej ma już wpływ na rynek polski o czym świadczy spadek cen 1 kilograma wagi bitej ciepłej o 20 do 30 groszy –mówi Marek Marciniak Prezes Spółdzielczej Grupy Producentów Trzody Chlewnej RAZEM-BIS.
– Znacznie gorzej jest z rynkiem mięsa wołowego. Jeżeli odnotowujemy jednorazowy nagły spadek cen o 25-30 procent, czyli o jeden złoty na cenie kilograma mięsa, to jest prawdziwy to dramat! Obecnie ubojnie wstrzymują skup. Rynek zatrzymuje się. Jest tak, bo odcięte są Włochy, czyli dotychczas bardzo szeroki rynek wołowiny. Ale przecież ludzie coś tam jeść muszą! Muszą więc być podjęte jakieś działania dla zapewnienia im żywności, w tym też wołowiny. Trzeba zatem czekać. Z pewnością najbliższe godziny, czy dni rzucą więcej światła na tę sytuację.
Zastój na europejskim rynku mięsa
Tymczasem jak podaje Krajowy Związek Pracodawców – Producentów Trzody Chlewnej w komunikacje z 10 marca 2020 roku, ostatnie tygodnie na rynku europejskim przyniosły małą podaż żywca wieprzowego przy stabilnym popycie przetwórców i eksporterów. Wynikiem były wzrosty cen skupu w wielu kluczowych krajach Unii Europejskiej.
Tradycyjnie Niemcy, po wzroście ceny o 6 centów w dniu 26/02/2020, oddziaływały również na notowania ISN w innych krajach unijnych. Podobna skala wzrostów cenowych wystąpiła w Belgii i Austrii. W Niderlandach i Hiszpanii notowania wzrosły o 5 centów, w Danii o 4 centy, we Francji o 3 centy.
Rynek niemiecki w 10 tygodniu był bardziej zrównoważony. Jak podają notowaniach VEZG w dniu 4/03/2020 cena pozostała bez zmian 2,02 €/kg (wbc). Spodziewamy się dalszych wzrostów cen skupu tuczników w Niemczech. Sytuacja w Chinach powoli poprawia się i słabną zawirowania logistyczne w transporcie lokalnym oraz zaległości w rozładunku kontenerów w chińskich portach.
Koronawirus i popyt na konserwy! Polacy wykupują wieprzowinę i drób
Z uwagi na wystąpienie koronawirusa w Polsce i kolejnych przypadków zachorowań u ludzi rynku odczuwalny jest wyraźny wzrost popytu na konserwy mięsne. Jeżeli sytuacja ta utrzyma się przez dłuższy czas można się spodziewać większego zapotrzebowania na żywiec wieprzowy pochodzący ze strefy niebieskiej ASF.
W tym kontekście pojawiła się też możliwość stopniowego zmniejszania różnic cen skupu pomiędzy strefami. Obecnie cena skupu tuczników z rejonów, gdzie ASF potwierdzono w stadach świń, jest ok. 80 groszy za kilogram niższa niż w rejonach wolnych od wirusa. Wieprzowina pochodząca ze strefy niebieskiej ASF jest w dużej mierze wykorzystywana do produkcji konserw. Obróbka termiczna zabija wirusa i sprawia, że produkty wieprzowe są bezpieczne pod względem epizootycznym i nie stanowią zagrożenia dalszego rozprzestrzeniania się wirusa ASF.
Wirus ASF jest chorobą dzików i świń i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia ludzi. Może więc paradoksalnie, występowanie koronoaiwrusa u ludzi przyczyni się do w jakiejś mierze skompensowania strat wynikających z rozprzestrzeniania się ASF. Do tematu z pewnością powrócimy
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: KZP-PTCH
W nocy przelotne opady deszczu i krupy śnieżnej występować będą na wschodzie, południu i północnym zachodzie kraju- najmocniej na Pomorzu Zachodnim- do 5 mm. Na pozostałym obszarze sucho, pogodnie i jeszcze wietrznie. Temperatura spadnie do 0/3 stopni powyżej zera. Przy gruncie przymrozki do -1 stopnia. Nieco cieplej 4-5 stopni wzdłuż wschodniej granicy- na linii Bugu oraz na Podkarpaciu i w Małopolsce.
Już przed południem na wschodzie kraju powstaną nowe komórki opadowe z opadami deszczu. Padać będzie przelotnie również na Kaszubach, Pomorzu Zachodnim, Ziemi Lubuskiej, Wielkopolsce i na Warmii. W centrum i na południu sucho.
Po południu sucho na i słonecznie na południu kraju. Na pozostałym obszarze przelotne opady deszczu, gradu do 0,5 cm i krupy śnieżnej. Najwięcej opadów pojawi się na północy kraju- do 5 mm.
Temperatura w najcieplejszym momencie dnia wyniesie około 4-5 stopni na północy i wschodzie kraju, 5-7 stopni w centrum i na zachodzie do 8-10 stopni na południu.
Już dziś informuję o przymrozkach. Te pojawią się w sobotę na północy kraju- na Kaszubach do -3 stopni, w niedzielę w niemal całym kraju- miejscami w zastoiskach mrozowych na wschodzie, południu, północy czy centrum kraju na kilka minut temperatura spadnie do -5/-6 stopni. W poniedziałek przymrozki wystąpią jeszcze na wschodzie kraju- do -3. Poniedziałkowe, wtorkowe, środkowe popołudnie już bardzo ciepło- z temperaturą do 10-16 stopni- padać w znacznej większości kraju nie będzie wcale.
Przebieg pogody w tym sezonie wegetacyjnym jest inny niż w latach poprzednich. Praktycznie brak zimy spowodował, że w wielu miejscach wegetacja została tylko zahamowana, a w niektórych miejscach kraju w ogóle nie ustała, rośliny nie miały przerwy. Taki stan rzeczy niesie za sobą szereg konsekwencji, nie zawsze pozytywnych. Niewątpliwie problemem, z którym muszą zmierzyć się rolnicy jest ochrona, szczególnie przed patogenami chorobotwórczymi.
Ocena przezimowania – w jakiej kondycji rośliny?
Firma BASF na polach w Pągowie zaprezentowała ocenę stanu przezimowania roślin. Pracownicy firmy omówili stan rzepaku oraz zbóż ozimych, rekomendując jednocześnie rozwiązania jakie proponują w tym sezonie wegetacyjnym, zarówno w kwestii ochrony, jak również regulacji łanu.
Rzepak ozimy definiuje plon jesienią. Jeśli wyeliminuje się wszystkie negatywne czynniki powodujące jego redukcję, to potencjał plonotwórczy tej rośliny jest bardzo wysoki. Witold Łykowski podkreślał, że rolnicy swoimi działaniami mają wpływ na plon, zarówno przez ochronę przed agrofagami, jak również przez odpowiednie odżywienie roślin. Często zapomina się, że bardzo ważny w żywieniu rzepaku jest potas, który wpływa na zawartość oleju w nasionach. Podkreślono, że w rzepaku nie ma możliwości naprawy popełnionych błędów żywieniowych. Zwrócono uwagę, że w okresie jesiennym wystąpiła silna presja sprawcy suchej zgnilizny kapustnych, a objawy infekcji widoczne są na starszych liściach.
Prognozowane jest wtórne porażenie wiosenne tym patogenem. W tym wypadku firma poleca zastosowanie preparatu Caryx® 240 SL w dawce 1,0 l/ha. Marcin Czech zwracał uwagę, że stosowanie Caryx® 240 SL jako regulatora powinniśmy dostosować do odmiany, ponieważ każda może inaczej na niego zareagować. Do każdej odmiany powinniśmy podchodzić indywidualnie, obserwować jak wygląda jesienią. W tym sezonie firma BASF będzie wprowadzać dwie nowe odmiany rzepaku InVigor 1166 oraz InVigor 1266, obie z grupy Clearfield®, charakteryzujące się podwyższoną zimotrwałością i posiadające gen Rlm7, czyli o podwyższonej tolerancji na suchą zgniliznę kapustnych.
Miłosz Piotrowski z kolei omówił rozwiązania jakie firma BASF rekomenduje do ochrony zbóż. Do zaprawiania ziarna polecane są dwa preparaty Systiva® 333 FS oraz Kinto Plus®, stosowane łącznie. Duet dwóch preparatów ma ograniczyć wystąpienie chorób odnasiennych, odglebowych, a także nalistnych. Ponadto badania potwierdzają, że Xemium® zawarte w preparacie Systiva® 333 FS poprawia wigor oraz krzewistość roślin. Dzięki zaprawianiu roślin tymi preparatami w niektórych przypadkach możliwe jest opóźnienie zabiegu T1. W etykiecie Systiva® 333 FS nie ma informacji na temat zwalczania chorób podstawy źdźbła, jednakże zaprezentowano, że dzięki tej zaprawie możliwa jest kontrola wystąpienia chorób z tej grupy. Aktualnie na plantacji niezaprawionej pszenicy ozimej w Pągowie rośliny porażone były mączniakiem prawdziwym zbóż i traw oraz septoriozą paskowaną liści.
Przebieg pogody niewątpliwie sprzyjać będzie występowaniu chorób nalistnych. W dobie wycofywania substancji aktywnych ochrona roślin będzie stanowiła problem. Rozwiązaniem jakie proponuje BASF do walki fungicydowej jest substancja aktywna Revysol® – triazol trzeciej generacji. Jego innowacyjną cechą jest to, że można go stosować już od 5 stopni C. Można go stosować z regulatorem Medax® Max dzięki czemu ograniczamy przejazdy na polu. Kolejną cechą substancji jest możliwość zmiany i dopasowania się do miejsca mutacji patogena, dzięki czemu jego skuteczność jest bardzo wysoka, nawet w przypadku wystąpienia lokalnej odporności. Firma rekomenduje do zastosowania w zabiegu T1 dwupaku RevyFlexTM, w którego skład wchodzą produkty Revycare® (Revysol® + piraklostrobina) oraz Flexity® 300 SC (metrafenon). Na zabieg T2 polecany jest Adexar® Plus w przypadku plantacji prowadzonych intensywnie, a Priaxor® dla tych prowadzonych mniej intensywnie. Na zabieg T3 BASF rekomenduje dobrze znany Osiris® 65 EC. Kilkukrotnie podkreślono, że bardzo ważny jest monitoring plantacji, ponieważ może okazać się, że jeśli pogoda będzie temu sprzyjać, w okolicach 15-20 marca będzie trzeba wykonać zabieg fungicydowy.
Rośliny nie przerwały wegetacji – co z regulacją?
Zdaniem Witolda Łykowskiego w tym sezonie w zbożach warto zastosować regulator wzrostu później, ale w wyższej dawce, np. Medax® Max między pierwszym, a drugim kolankiem w dawce 0,5 l/ha łącznie z 1 l/ha CCC. Prelegent uczulił, że bardzo ostrożnie należy podchodzić do stosowania mieszanin regulatorów i składników odżywczych. Szczególnie ostrożnie należy stosować miedź, która wchodzi w skład enzymów roślinnych i oddziałuje w podobnych miejscach co regulatory wzrostu. Powinna być stosowana bardzo wcześnie, zdaniem prelegenta nie powinno się jej stosować po fazie 1-go kolanka.
Ze względu na już widoczny wpływ koronawirusa na przemysł i transport, dostępność nawozów u autoryzowanych dystrybutorów w późniejszych terminach może być utrudniona. Wielu rolników podejmuje decyzje o zakupie nawozów w ostatniej chwili. Sytuacja ta jest z jednej strony zrozumiała, choć trzeba mieć na względzie, że w tym roku ma ona charakter szczególny. Choć to dopiero połowa marca, wiele prac polowych już się rozpoczęło. Inną sprawą, która może zdestabilizować typowy porządek w gospodarstwie rolnym, jest koronawirus i jego wpływ na przemysł i rolnictwo.
– Grupa Azoty S.A. zawsze jest lojalnym partnerem polskich rolników. Rok 2020 jest rokiem szczególnym, a sytuacja, z którą mamy obecnie do czynienia jest całkowicie nowa i nieprzewidywalna. Nie wiemy, czy koronawirus w Europie nie spowoduje całkowitego wstrzymania transportu międzynarodowego, a nawet krajowego, dlatego chcemy zaapelować do rolników o rozwagę. Jeśli koronawirus spowoduje problemy transportowe, dostawy środków do produkcji rolnej będą utrudnione i ich dostępność może być niewielka, co może spowodować także drastyczny spadek potencjału produkcyjnego polskich gospodarstw rolnych.. Dlatego apelujemy by podejść bardzo poważnie do stanów magazynowych produktów, które są niezbędne w zachowaniu ciągłości produkcji w gospodarstwie rolnym –mówi Piotr Zarosiński, dyrektor Departamentu Korporacyjnego Handlu Segmentu Agro.
Decyzja o zakupie nawozów jest decyzją strategiczną dla każdego gospodarstwa zajmującego się produkcją roślinną. Aby zboża, rzepaki i pozostałe uprawy wydały dobre plony niezbędne jest właściwe nawożenie. Dobranie odpowiednich dawek może zagwarantować odpowiedni plon i, co za tym idzie, odpowiedni zarobek dla rolników. W związku z nieprzewidywalną sytuację rynkową, przemysłową i transportową jest to najwyższa pora, by podjąć strategiczną decyzję o zakupie nawozów na bieżący sezon uprawowy.
Lider wśród nawozów
Grupa Azoty to zdecydowany lider w Polsce i jedna z kluczowych grup kapitałowych branży nawozowo-chemicznej w Europie. Grupa zajmuje drugą pozycję w Unii Europejskiej w produkcji nawozów azotowych i wieloskładnikowych, a takie produkty jak melamina, kaprolaktam, poliamid, alkohole OXO, plastyfikatory czy biel tytanowa mają równie silną pozycję w sektorze chemicznym, znajdując swoje zastosowanie w wielu gałęziach przemysłu. Grupa prowadzi również działalność na skalę międzynarodową.
Do jej zagranicznych aktywów należy działająca w sektorze tworzyw sztucznych, spółka ATT Polymers z siedzibą w niemieckim Guben oraz Grupa COMPO EXPERT z zakładami w niemieckim Krefeld i hiszpańskim Vall d’Uixó, jeden z czołowych podmiotów światowego rynku nawozów specjalistycznych dla odbiorców profesjonalnych, którą Grupa Azoty przejęła w 2018 r. Silnym impulsem do dalszego rozwoju Grupy ma być również realizowana w Policach budowa zintegrowanego kompleksu chemicznego o nazwie „Polimery Police”, obejmującego instalację do produkcji propylenu, instalację do produkcji polipropylenu, terminal przeładunkowo-magazynowy (gazoport), infrastrukturę logistyczną oraz odpowiednie instalacje pomocnicze. Ukończenie projektu planowane jest w 4 kw. 2022 roku.
Ta strona korzysta z plików cookies. Służą do tego, by strona działała prawidłowo a także do analizowania ruchu na stronie, a także, by wyświetlać Ci lepiej dopasowane treści i reklamy. Stosujemy również cookies podmiotów trzecich. Dowiedz się więcej w Polityce prywatności i cookies.
Ta strona korzysta z plików cookie, aby poprawić wrażenia podczas poruszania się po witrynie. Niektóre z nich są przechowywane w przeglądarce, bo są niezbędne do działania podstawowych funkcji witryny. Używamy również plików cookie podmiotów trzecich, które pomagają nam analizować i rozumieć, w jaki sposób korzystasz z tej witryny. Te pliki cookie oraz pliki stosowane w celach reklamowych będą przechowywane w Twojej przeglądarce tylko za Twoją zgodą. Masz również możliwość rezygnacji z tych plików cookie. Jednak rezygnacja z niektórych z tych plików cookie może wpłynąć na wygodę przeglądania.
Niezbędne pliki cookie są absolutnie niezbędne do prawidłowego funkcjonowania strony. Te pliki cookie zapewniają działanie podstawowych funkcji i zabezpieczeń witryny. Anonimowo.
Cookie
Duration
Description
cookielawinfo-checkbox-analytics
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Analityczne”.
cookielawinfo-checkbox-functional
11 months
To ciasteczko jest stosowane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent, aby udokumentować zgodę użytkownika na ciasteczka z kategorii "Funkcjonalne".
cookielawinfo-checkbox-necessary
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Niezbędne”.
cookielawinfo-checkbox-others
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Inne”.
cookielawinfo-checkbox-performance
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent. Jest stosowane, by przechowywać zgodę użytkownika na pliki cookies z kategorii „Wydajnościowe”.
viewed_cookie_policy
11 months
To ciasteczko jest używane przez wtyczkę GDPR Cookie Consent i służy do przechowywania informacji, czy użytkownik wyraził zgodę na korzystanie z plików cookie. Nie przechowuje żadnych danych osobowych.
Funkcjonalne pliki cookie wspierają niektóre funkcje tj. udostępnianie zawartości strony w mediach społecznościowych, zbieranie informacji zwrotnych i inne funkcjonalności podmiotów trzecich.
Analityczne pliki cookie są stosowane, by zrozumieć, w jaki sposób odwiedzjący wchodzą w interakcję ze stroną internetową. Te pliki pomagają zbierać informacje o wskaźnikach dot. liczby odwiedzających, współczynniku odrzuceń, źródle ruchu itp.
Reklamowe pliki cookie są stosowane, by wyświetlać użytkownikom odpowiednie reklamy i kampanie marketingowe. Te pliki śledzą użytkowników na stronach i zbierają informacje w celu dostarczania dostosowanych reklam.