sobota, 15 listopada, 2025
Strona główna Blog Strona 912

Koronawirus: GIS uspokaja, a KRIR apeluje o wytyczne dla rolników

0
koronawirus

GIS uspokaja – rolnik zawodem niskiego ryzyka

Na naszą prośbę, do bieżących doniesień związanych z rozprzestrzenianiem się koronawirusa typu SARS-COV-2 na świecie i w Polsce, w kontekście rolnictwa, odniósł się Rzecznik Prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar:

Przede wszystkim należy podkreślić, że ten konkretny koronawirus typu SARS-COV-2, o którym się tyle ostatnio mówi, przenosi się z człowieka na człowieka zaznacza Jan Bondar. – Nie ma też naukowo udowodnionych przesłanek, by przenosił się on bezpośrednio między zwierzętami lub na linii, człowiek zwierzęta hodowane w Polsce. Nie komentuję tutaj informacji pochodzących z Chin, bo wiadomo że to całkiem inna kultura i inne zwierzęta się tam hoduje i spożywa. W każdym razie, w naszych krajowych warunkach zawód rolnika, sam w sobie jako zajęcie wykonywane w stosunkowo małej styczności z innymi ludźmi, w świetle zagrożenia koronawirusem typu SARS-COV-2, jest przez nas oceniany jako zawód niskiego ryzyka. Oczywiście rolnicy udają się też do miasta, stykają się z ludźmi, ale we wszystkich tych przypadkach obowiązują ich te same zasady profilaktyki, jak w przypadku osób o innych profesjach.

 

BHP, higiena i bioasekuracja

Rzecznik Prasowy GIS podkreśla również, że dla produkcji rolnej, przy zastosowaniu zasad bioasekuracji i BHP, łącznie z podstawowymi zasadami higieny, rolnicy i pracownicy zawodów związanych z rolnictwem, będą odpowiednio zabezpieczeni.

 

Czytaj również: KORONAWIRUS: pamiętaj o podstawowych zasadach!

 

Współpraca GIS i GIW

Jan Bondar dodał, że z uwagi na zazębianie się niektórych zakresów działalności rolniczej i okołorolniczej, Główny Inspektorat Sanitarny stale współpracuje z Głównym Inspektorem Weterynarii i na tym etapie nie zachodzą szczególne przesłanki dla tworzenia i realizacji specjalnych programów współdziałania.

 

W pracy, w domu i… na mszy

Raz jeszcze podkreślę: najwyższe ryzyko groźnego dla ludzkiego życia przebiegu choroby statystycznie dotyczy osób w wieku powyżej osiemdziesięciu latwyjaśnia Rzecznik Prasowy GIS. –  Oczywiście nie wolno bagatelizować zagrożenia. Należy bezwzględnie stosować się do zasad BHP i podstawowych zaleceń higienicznych oraz zaleceń w kwestiach ochrony przed koronoawirusem, dostępnych na przykład na stronie internetowej GIS. Nie można jednak ulegać zbędnym, szkodliwym emocjom. Jeśli zatem przykładowo rolnik uczestniczący w niedzielnej mszy świętej, nawet jeżeli w geście przekazywania pokoju, poda rękę kilku sąsiadom i po powrocie do domu umyje ręce w sposób zgodny z zaleceniami, to nie narazi ani siebie, ani swojej rodziny na eskalację ryzyka. 

 

Koronawirus: wniosek KRIR o wytyczne dla rolników

koronawirus10 marca 2020 r. Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz spotkał się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim. W związku z narastającym zagrożeniem epidemiologicznym związanym z rozprzestrzenianiem się koronawirusa w Polsce, Prezes KRIR zwrócił się do Ministra o pilne opracowanie wytycznych dla producentów rolnych w przypadku konieczności poddania się kwarantannie.

 

Aby rozwiać wątpliwości na tematu koronawirusa

Przygotowanie tego rodzaju procedur, zdaniem Prezesa KRIR rozwieje wiele wątpliwości rolników, hodowców i pomoże odpowiednio przygotować się na wypadek wystąpienia koronawirusa typu SARS-COV-2 (np. kto ma zająć się produkcją zwierzęcą, kto i jak odbierze mleko z gospodarstw objętych kwarantanną, czy i na jakie odszkodowanie rolnicy będą mogli liczyć?).

 

Nie obawiajmy się żywności

Nie ma dowodów, że żywność jest drogą lub źródłem przenoszenia koronawirusa – ogłosił Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Instytucja ta monitoruje sytuację związaną z wybuchem choroby koronawirusowej (COVID-19).

EFSA dowodzi, że badania prowadzone podczas poprzednich zachorowań spowodowanych przez pokrewne koronawirusy, czyli  koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirus zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV) pokazały, że nie przenoszą się one przez żywność. Poza tym rozprzestrzenianie się wirusa jest monitorowane przez naukowców na całym świecie i nie pojawiły się na razie żadne doniesienia mówiące o przenoszeniu go przez żywność.

Zalecenia Polskiej Izby Mleka
Przypominamy, że Polska Izba Mleka opracowała zalecenia postępowania dla zakładów mleczarskich związane z pojawieniem się koronawirusa. Informacje są dostępne w biurze PIM. Każdy podmiot zainteresowany może zgłosić się do Polskiej Izby Mleka i bezpłatnie otrzymać te wytyczne

 

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródla: Rzecznik GIS, KRIR
Foto: Pixabay

Bezpieczna praca na wsi

https://agroprofil.pl/p/prenumerata-magazynu-agroprofil-12miesiecy/

Bezpieczna praca na wsi

0
Bezpieczna praca na wsi

Bezpieczna praca w gospodarstwie rolnym

Jak powszechnie wiadomo o wypadek nietrudno. Pośpiech, zmęczenie, rutyna do tego dużo zadań do wykonania w ciągu dnia powoduje mniejszą koncentrację i w najmniej oczekiwanym momencie może dość do tragedii. Jak tego unikać? Postaramy się podpowiadać, co robić, żeby do takich sytuacji nie dochodziło i jak zadbać o warsztat swojego miejsca pracy i bezpieczeństwo.

Bezpieczna praca z ciągnikiem

Wiedza o zagrożeniach i zasady BHP

Rolnik to zawód szczególnie narażony na ryzyko występowania sytuacji niebezpiecznych związanych z prowadzeniem swojej działalności. Wiąże się to nie tylko z miejscem pracy, budynkami inwentarskimi, ale również z obsługą i eksploatacją maszyn oraz pracą w nierzadko szkodliwych warunkach, gdzie mamy do czynienia z nadmiernym zapyleniem, bądź też z bezpośrednim kontaktem z nawozami lub ze środkami  ochrony roślin. Warto wiedzieć, gdzie i na jakie zagrożenia związane z wypadkiem można być narażonym i jak w prosty sposób można ustrzec się utraty zdrowia, a w najgorszym razie – życia.

Dbaj zawsze o porządek

Podwórze to podstawowe miejsce pracy. Garaże, obiekty inwentarskie i inne np. magazyny płaskie czy też silosy zbożowe to wizytówka wielu rodzinnych gospodarstw. Trzeba pamiętać o podstawowych zasadach bezpieczeństwa poruszając się po obejściu.

Po pierwsze zawsze należy dbać o należyty porządek. Na podwórku nie może panować bałagan. Warto regularnie sprzątać, wyrzucać i segregować śmieci. Zawsze łatwiej poruszać się po równej, utwardzonej i nieśliskiej nawierzchni jak chodzić w koleinach po przejazdach maszyn rolniczych. Nie wspominając już o tym, kiedy to „takie tory” zamarzną! Wtedy o potknięcie czy upadek nie trudno. Wiele z nich kończy się złamaniem nogi czy też ręki. Chcąc uniknąć potknięć i upadków, najlepiej usunąć lub oznakować wystające z ziemi przedmioty, natomiast śliskie powierzchnie posypać np. żwirem.

Kolejny ważny aspekt to oświetlone podwórze. Trzeba też zwrócić uwagę na przewody elektrycznie – muszą one być prawidłowo zamocowane i zabezpieczone przed mechanicznymi uszkodzeniami. Muszą być tak rozprowadzone, by nie stały się przyczyną potknięć. Najlepiej podwiesić je, poprowadzić wzdłuż ścian lub zakopać w ziemi.

Zabezpieczenie otworów

Przy budynkach, zwłaszcza inwentarskich, znajdują się z reguły płyty obornikowe, studzienki czy też zbiorniki na odcieki i do magazynowania płynnych odchodów zwierzęcych. Dla zapewnienie bezpieczeństwa niezbędne jest zamocowanie pokryw i barierek ochronnych. Większe zbiorniki zaleca się ogrodzić, a bramkę wejściową zamknąć na klucz. Należy pamiętać o tym, że pokrywy, bramki i ogrodzenia nie mogą mieć ubytków ani dziur. Ma to szczególne znaczenie, gdy na terenie gospodarstwa przebywają dzieci.

https://agroprofil.pl/p/prenumerata-magazynu-agroprofil-12miesiecy/

Skoro mowa o dzieciach, to o ich bezpieczeństwo również należy zadbać. Rolnik musi oddzielić miejsce pracy od wypoczynku dzieci i innych domowników. Ogrodzenie przydomowe pozwoli uniknąć nagłego wtargnięcia dziecka np. pod koła jadącego ciągnika. Dobrze jest, gdy brama wjazdowa na teren gospodarstwa jest cofnięta w głąb podwórza. Wówczas wyjazd na drogę publiczną będzie łatwiejszy, ale też bezpieczniejszy.

Budynki na terenie gospodarstwa wymagają okresowego remontu. Nie można dopuścić do uszkodzeń fundamentów, ścian, stropu czy dachu. Trzeba pamiętać, że zły stan techniczny obiektów na terenie gospodarstwa może stanowić zagrożenie nie tylko dla domowników, ale również osób postronnych.

Oznaczone progi

Przy wejściu do budynku nie powinno być progu. Jeżeli już są to warto, żeby były jak najniższe i dobrze oznaczone np. żółto-czarnymi pasami. Przy każdym budynku powinien znajdować się włącznik światła. Trzeba też pamiętać o bieżącej wymianie przepalonych żarówek.

PRZECZYTAJ: Maszyny do zbioru zielonek – na co zwrócić uwagę?

W miejscach, gdzie są garażowane maszyny, czy też w pomieszczeniach, gdzie się przechowuje narzędzia zawsze musi panować porządek. Nauczenie się nawyku odkładania narzędzi po pracy w wyznaczone miejsce pozwoli szybko je znaleźć, kiedy będzie potrzebne. Takie pomieszczenia powinny być zamykane, a klucz nie powinien być dostępny dla dzieci.

W budynkach nie brakuje otworów w stropach i schodów. Powinny być one ogrodzone barierkami lub ramami ochronnymi. Tego typu zabezpieczenia można wykonać we własnym zakresie i niewielkim nakładem kosztów.

Atestowana drabina – bezpieczeństwo

W budynkach często mamy do czynienia z umieszczaniem różnych przedmiotów na regałach. Często by po nie sięgnąć trzeba skorzystać z drabiny. To proste wydawałoby się wyposażenie każdego gospodarstwa już nie raz pokazało, że nieumiejętne ustawienie zakończyło się upadkiem. Trzeba pamiętać, że drabiny tzw. samoróbki, może i są tańsze od tych atestowanych, ale nie zagwarantują zawsze należytego bezpieczeństwa. Trzeba pamiętać, że fabryczna drabina jest wykonana z mocnych podłużnic i szczebli oraz zabezpieczenia przed przewróceniem (u góry haki, a u dołu ostre bolce do wbicie w ziemię lub antypoślizgowe nakładki.

Bezpieczna praca na drabinach

Zanim wejdzie się na drabinę trzeba ją prawidłowo ustawić. Trzeba tego dokonać na równym i utwardzonym podłożu. Kąt nachylenia drabiny nie może przekraczać 65-75 stopni. Nie wolno opierać drabiny o otwieranie bramy czy drzwi. Należy zwrócić uwagę na to, żeby drabina wystawała o ok. 0,75 m ponad powierzchnię, na którą została oparta. Ostatnią ważną zasadą, którą trzeba zawsze przestrzegać to wchodzenie i schodzenie z drabiny przodem do szczebli.

KRUS rusza z kampanią prewencyjno-informacyjną

Znamy nowy termin targów AGROTECH Kielce!

0

Organizatorzy potwierdzili, że targi AGROTECH w Kielcach odbędą się 19-21 czerwca!

 

Przypominamy, że ze względów bezpieczeństwa targi nie odbędą się teraz w marcu. 

– W trosce o bezpieczeństwo naszych gości , wystawców,  zwiedzających pracowników Targów Kielce oraz mieszkańców regionu w związku z pogarszającą się sytuacją epidemiologiczną w kraju i rekomendacją Głównego Inspektora Sanitarnego, po konsultacji z wojewodą świętokrzyskim Zbigniewem Koniuszem oraz prezydentem Kielc Bogdanem Wentą podjęliśmy decyzję o przeniesieniu terminu targów AGROTECH oraz Las – Expo – informuje prezes zarządu targów Kielce Andrzej Mochoń.

   W marcowej edycji AGROTECH swój udział potwierdziło ponad 700 firm, a pod ekspozycję przygotowano 65 tysięcy metrów kwadratowych powierzchni. Agrotech jest największą imprezą targową odbywającą się w halach w Polsce. Od 26 lat inauguruje sezon rolniczy w kraju. W ubiegłym roku wystawę odwiedziło 75 tysięcy osób. Skala wydarzenia, które zgodnie z przepisami podobnie jak wszystkie targi w kraju, nie jest kwalifikowane w polskim ustawodawstwie jako impreza masowa, jest jednym z czynników budzących obawy w sytuacji szerzącego się w świecie i w Polsce wirusa SARS – CoV-2,  wywołującego chorobę Covid – 19.

W Targach Kielce od początku tego roku odbyło się już cztery duże wydarzenia targowe, poczynając od wystawy gołębi, przez Targi Artykułów dla Matki i Dziecka Kid’s Time, Targi Odnawialnych Źródeł Energii Enex, aż po zeszłotygodniowe kontraktacje Polskich Składów Budowalnych. Większość z nich zakończyła się sukcesem, jeśli chodzi o liczbę zwiedzających. Organizator zapewnił najwyższy poziom bezpieczeństwa sanitarnego, a na targach nie wystawiały się firmy z krajów , w których wystąpił koronawirus. To jednak może okazać się niewystarczające w przypadku nadchodzących wydarzeń w świetle rosnącej liczby zakażeń w Polsce.

– Pomimo ogromu pracy, jaki włożyliśmy w organizację Agrotechu oraz poniesionych kosztów jako nadrzędne uznaliśmy zdrowie ogółu – oświadczył prezes Andrzej Mochoń – Liczymy na zrozumienie ze strony wystawców, oraz wszystkich , którzy planowali wizytę na targach. Dołożymy wszelkich starań, aby edycja targów w nowym terminie była równie atrakcyjna.

Burzowy czwartek [POGODA]

0

W całym kraju do północy nie będzie padać. Dopiero po godzinie 1/00 w nocy pierwsze z opadów pojawią się na zachodzie kraju i przybiorą formę przelotnych, ale bardzo intensywnych opadów deszczu z możliwymi burzami, podczas których spadnie również grad. Najwięcej komórek burzowych pojawi się w pasie od północnej części Ziemi Lubuskiej po północ Wielkopolski. Znajdą się i takie miejsca gdzie opady ominą jakiś region wielkości kilku gmin. Temperatura nad ranem wyniesie od około 0/+2 stopni na Podlasiu, 3-4 stopni na wschodzie, 5-6 stopni od Pomorza Gdańskiego po Mazowsze, Lubelszczyznę i Podkarpacie do 7-8 stopni w centrum, na północy i na południu kraju. Najcieplej na zachodzie, nawet 10-12 stopni.

Przed południem dość silne jak na marzec burze pojawią się miejscami na Kujawach, Warmii i Mazurach, południu Kaszub i Pomorza Gdańskiego- podczas burz powieje do 85-90 km/h, spadnie również grad do 1 centymetra- suma opadów punktowo może sięgnąć 5-12 mm w ciągu jednej godziny. Około południa w obrębie frontu chłodnego na wysokości Wielkopolski, Ziemi Lubuskiej, Dolnego Śląska jak grzyby po deszczu powstawać będą chmury kłębiaste (o wyglądzie kalafiora), które stopniowo będą się opuszczać i przynosić przelotne opady. W pasie od Wrocławia po Kalisz, Płock, Suwałki mogą pojawić się pierwsze wyładowania a chmury przybiorą formę liniową na której również pojawi się ulewny deszcz, grad i bardzo silny wiatr z opadami do 5-12 mm. Te opady po południu przemieszczą się przez Mazowsze, Łódzkie, Górny Śląsk, Lubelszczyznę, Świętokrzyskie, Małopolskę i Podkarpacie. Nie popada jednak wszędzie- pojawią się miejsca, gdzie opady przejdą bokiem- takich miejsc najwięcej będzie na południowym zachodzie i północy Łódzkiego.

Czwartek będzie bardzo ciepłym dniem. Temperatura w południe wyniesie od 10 stopni na północy, 12-13 stopni na zachodzie, 13-15 stopni na wschodzie i w centrum, do 16-18 stopni na południu kraju. W Tarnowie, Sandomierzu czy Krakowie może być nawet 19 stopni.

Wiatr powieje do 60-70 km/h, w burzach do 90 km/h, na wybrzeżu do 100-105 km/h.

Łukasz Sieligowski

pogoda

Nowa struktura organizacyjna Case IH oraz STEYR

0

Marki Case IH oraz STEYR to niekwestionowani liderzy nie tylko w zakresie przełomowych technologii, ale również obsługi klienta i korporacyjnej organizacji współpracy z siecią dealerską. Nowoczesne podejście bazujące na wiedzy i doświadczeniu, owocuje doskonałą współpracą z Dealerami, co przekłada się na najwyższy standard obsługi klienta. Dziś marki wykonują krok na przód, wdrażając rozwiązanie rewolucjonizujące strukturę dialogu pomiędzy poszczególnymi jednostkami w firmie.

 

Nowe zespoły

CBU, czyli Commercial Business Units to nowo wyodrębnione zespoły w strukturach marek Case IH oraz STEYR. Będą one odpowiedzialne za współpracę z poszczególnymi grupami Dealerów, usprawniając przepływ informacji i udoskonalając współpracę pomiędzy podmiotami. Na czele jednostek znajdą się liderzy, koordynujący procesy zachodzące w kontakcie marek z siecią dealerską. Co oznacza to w praktyce? „Nowy porządek organizacyjny to jeszcze lepszy kontakt marki z jej Dealerami, a co za tym idzie jeszcze bardziej precyzyjne zrozumienie potrzeb klienta. Projektując nasze działania skupiamy się na ciągłym ulepszaniu jakości obsługi klienta, redefiniując w tym celu funkcjonowanie firmy na wielu płaszczyznach. Wierzymy, że zmiany wniosą nową jakość w obsłudze naszych Dealerów, a w efekcie klientów obu marek” odpowiada Piotr Szewczuk, Business Director Poland.

 

Zespół marketingu bez zmian

Niezależnie od nowopowstałych CBU, w strukturze organizacyjnej polskiego oddziału pozostaje bez zmian i na dotychczasowych zasadach kierowany przez Tomasza Dembińskiego zespół marketingu. Stworzenie odrębnych CBU ułatwi organizacji efektywne wdrażanie nowych strategii marek Case IH oraz STEYR. Nowoczesne podejście organizacyjne, wyróżniające nasze marki spośród innych, ma na celu stałe rozwijanie partnerskich, długofalowych relacji z klientami oraz kontynuowanie roli technologicznego prekursora w segmencie maszyn rolniczych premium.

 

KRUS rusza z kampanią prewencyjno-informacyjną

Inwestycje zapobiegające zniszczeniu potencjału produkcji rolnej

0

Warunki i tryb przyznawania pomocy, w tym szczegółowe informacje o prawach i obowiązkach beneficjentów, określa rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 14 lipca 2017 roku w sprawie szczegółowych warunków i trybu przyznawania oraz wypłaty pomocy finansowej na operacje typu „Inwestycje zapobiegające zniszczeniu potencjału produkcji rolnej” w ramach poddziałania „Wsparcie inwestycji w środki zapobiegawcze, których celem jest ograniczenie skutków prawdopodobnych klęsk żywiołowych, niekorzystnych zjawisk klimatycznych i katastrof” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 (Dz. U. poz 1478, z późn. zm.). Nabór wniosków ruszy 19 marca 2020 r. i potrwa do 17 kwietnia 2020 r.

Kto może ubiegać się o wsparcie?

W ramach przedmiotowego instrumentu wsparcia, w zakresie ogłoszonego naboru,  pomoc przyznaje się:

1. rolnikowi, który jest posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości położonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, na której prowadzi chów lub hodowlę nie mniej niż 50 świń i planuje realizację operacji mającej na celu zapobieganie rozprzestrzenianiu się afrykańskiego pomoru świń poprzez:

    • ogrodzenie chlewni wraz z terenem koniecznym do realizacji obsługi świń lub
    • utworzenie lub zmodernizowanie zadaszonej niecki do dezynfekcji,  lub
    • zakup urządzeń do dezynfekcji,  lub
    • przebudowę/remont pomieszczeń  w celu utrzymywania świń w gospodarstwie rolnym w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach;

2. spółce wodnej lub związkowi spółek wodnych, na realizację operacji dotyczącej zaopatrzenia w sprzęt do utrzymywania urządzeń wodnych służących zabezpieczeniu gospodarstw rolnych przed zalaniem, podtopieniem lub nadmiernym uwilgoceniem spowodowanym przez powódź lub deszcz nawalny.


Kryteria wyboru  

O kolejności przysługiwania pomocy decyduje suma uzyskanych punktów z dokładnością do trzech miejsc po przecinku, przyznanych na podstawie następujących kryteriów wyboru:

1. w przypadku rolników:

  • jeżeli średnia liczba świń w stadzie wynosi:
    • od 50 do 800 świń – przyznaje się od 2 do 6 punktów, przy czym 6 punktów przyznaje się w przypadku gdy liczba świń jest równa 800, a dla pozostałych wartości proporcjonalnie mniej, aż do 2 punktów dla wartości równej 50,
    • od 800 do 1200 świń – przyznaje się od 2 do 6 punktów, przy czym 6 punktów przyznaje się w przypadku gdy liczba świń jest równa 800, a dla pozostałych wartości proporcjonalnie mniej, aż do 2 punktów dla wartości równej 1200,
    • powyżej 1200 świń – przyznaje się 2 punkty;
  • jeżeli operacja dotyczy niecki dezynfekcyjnej – przyznaje się 2 punkty.

2. w przypadku spółek wodnych i związków spółek wodnych:

  • jeżeli powierzchnia zmeliorowanych użytków rolnych objętych działalnością spółki wodnej lub związku spółek wodnych wynosi:
    • mniej niż 600 ha – przyznaje się 0 punktów;
    • Od 600 do 3600 ha – przyznaje się od 0 do 15 punktów, przy czym 15 punktów przyznaje się w przypadku gdy powierzchnia jest równa 3600 ha, a dla pozostałych wartości powierzchni proporcjonalnie mniej, aż do 0 punktów dla wartości powierzchni równej 600;
    • więcej niż 3600 ha – przyznaje się 15 punktów;
  • jeżeli spółka wodna albo związek spółek wodnych działa na terenie gminy poszkodowanej przez powodzie lub deszcze nawalne co najmniej dwukrotnie od dnia 1 stycznia 1997 r. – przyznaje się 2 punkty.

 

Kolejność przysługiwania pomocy w przypadku rolników ustala się na podstawie danych zawartych w:
1. rejestrze zwierząt gospodarskich oznakowanych i siedzib stad tych zwierząt, o którym mowa w ustawie z dnia 2 kwietnia 2004 r. o systemie identyfikacji i rejestracji zwierząt. Liczbę świń ustala się jako iloraz sumy liczby świń utrzymywanych przez rolnika w ostatnim dniu każdego z 12 miesięcy poprzedzających miesiąc, w którym przypada dzień rozpoczęcia terminu składania wniosków o przyznanie pomocy, i liczby 12. Dane pobiera się z ww. rejestru wg stanu na dzień rozpoczęcia terminu składania Wniosków;

2. kosztorysie inwestorskim lub projekcie budowlanym dotyczących niecki dezynfekcyjnej, dołączonych do Wniosku w dniu złożenia tego Wniosku;

Kolejność przysługiwania pomocy w przypadku spółki wodnej lub związku spółek wodnych ustala się na podstawie danych zawartych w:
1. uchwale w sprawie budżetu lub planu finansowego spółki wodnej lub związku spółek wodnych na rok, w którym został złożony Wniosek, albo w innym dokumencie określającym powierzchnię zmeliorowanych użytków rolnych objętych działalnością spółki wodnej lub związku spółek wodnych;

2. zaświadczeniu wystawionym przez wójta, burmistrza lub prezydenta, że spółka wodna lub związek spółek wodnych działa na terenie gminy poszkodowanej przez powodzie lub deszcze nawalne co najmniej dwukrotnie od dnia 1 stycznia 1997 r. załączonych do wniosku o przyznanie pomocy w dniu jego złożenia.

Wysokość pomocy

Pomoc przyznaje się w formie:

1. refundacji do wysokości 80% kosztów kwalifikowalnych w przypadku:

a) rolnika w zakresie operacji dotyczących:
−   utworzenia lub zmodernizowania niecki dezynfekcyjnej;
−   wyposażenia gospodarstwa rolnego w urządzenie do dezynfekcji;
−   wykonania inwestycji mającej na celu utrzymywanie świń w gospodarstwie rolnym w odrębnych, zamkniętych pomieszczeniach, mających oddzielne wejścia oraz nie mających bezpośredniego przejścia do innych pomieszczeń, w których są utrzymywane inne zwierzęta kopytne;

b) w przypadku spółek wodnych i związków spółek wodnych w zakresie operacji polegających na zaopatrzeniu w sprzęt do utrzymywania urządzeń wodnych służących zabezpieczeniu gospodarstw rolnych przed zalaniem, podtopieniem lub nadmiernym uwilgoceniem spowodowanym przez powódź lub deszcz nawalny.

2. standardowych stawek jednostkowych lub refundacji części kosztów kwalifikowalnych będących kosztami ogólnymi w przypadku operacji polegającej na wykonaniu ogrodzenia chlewni. Pomoc przyznaje się w wysokości 80% kwoty stanowiącej sumę:

a) iloczynów standardowych stawek jednostkowych i, odpowiednio, długości planowanego ogrodzenia, liczby bram i liczby furtek.

oraz

b) kosztów ogólnych dotyczących tej operacji, które uwzględnia się w wysokości nieprzekraczającej 10% kwoty, która zostanie ustalona zgodnie z lit. a) – jeżeli koszty takie zostały poniesione.

Pomoc przyznaje się na podstawie Umowy o przyznaniu pomocy zawieranej przez dyrektora oddziału regionalnego Agencji.

Pomoc przyznaje się i wypłaca do wysokości limitu, który w okresie realizacji programu wynosi maksymalnie na jednego Beneficjenta:

  • 100 000 zł – w przypadku rolnika, który jest posiadaczem samoistnym lub zależnym nieruchomości położonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej i prowadzi chów lub hodowlę nie mniej niż 50 świń średniorocznie na nieruchomości położonej na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej;
  • 1 000 000 zł –  w przypadku spółki wodnej lub związku spółek wodnych, jeżeli więcej niż połowę członków spółki stanowią rolnicy posiadający grunty rolne, spółka została utworzona do wykonywania, utrzymania oraz eksploatacji urządzeń służących do ochrony gospodarstw członków spółki wodnej przed powodzią lub melioracji wodnych oraz prowadzenia racjonalnej gospodarki na terenach zmeliorowanych będących w posiadaniu członków spółki wodnej.

Warunki i tryb składania wniosku o przyznanie pomocy zostały opisane w Ogłoszeniu Prezesa Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa o naborze wniosków.

John Deere Polska z nowa strategią rozwoju

0
John Deere

Zmniejszenie ilości dealerów przy jednoczesnym zwiększeniu ich możliwości i efektywności oraz jeszcze większym wsparciu dla rolników. Nowy prezes John Deere Polska przedstawił ważny element strategii rozwoju firmy na najbliższe lata – program „Dealer Jutra 3.0”.

 

John DeereZ końcem marca, po 15 latach zarządzania John Deere w Polsce, odchodzi dotychczasowy prezes – Mirosław Leszczyński. Jego miejsce zajmie Marko Borwieck związany z firmą przez ostatnie 18 lat.

Jednym z najważniejszych zadań nowego prezesa na najbliższe lata będzie wdrożenie programu „Dealer Jutra 3.0”. Strategia ta zakłada wzmocnienie sieci dealerskiej w Polsce i utworzenie struktur oddziałów, które będą mogły obsługiwać o wiele większe gospodarstwa i zatrudniać wysoko wykwalifikowanych specjalistów,  a także sprostać dynamicznemu rozwojowi branży opartemu na nowych technologiach oraz cyfryzacji. Program ma przynieść korzyści nie tylko samym dealerom, ale przede wszystkim ma pomóc sprostać oczekiwaniom obecnych i przyszłych klientów John Deere. Rolnicy mają dzięki niemu otrzymać większe wsparcie eksperckie oraz gwarancję jeszcze sprawniejszej i szybszej reakcji.

Dlaczego w John Deere potrzeba zmian?

Wdrożenie programu „Dealer Jutra 3.0” jest częścią strategii rozwoju John Deere na najbliższe lata i jednym z priorytetowych działań dla nowego prezesa, Marko Borwiecka. Program ma być odpowiedzią na dynamicznie zmieniającą się rzeczywistość oraz potrzeby współczesnego rolnictwa.

– Wymagania naszych klientów ulegają dynamicznym zmianom. Ta tendencja będzie wzrastać napędzana m.in. postępem technologicznym czy zmianami klimatycznymi. Rolnicy chcą optymalizować koszty i plony, stoją przed podjęciem strategicznych, rozwojowych decyzji, których dokonują na podstawie ogromnej ilości danych. Potrzebują współpracy nie tylko z zaufanym partnerem, z którym kooperują od lat. Wsparciem powinna zostać dziś objęta także sfera najnowszych technologii oraz obsługa najintensywniej rozwijających się i największych gospodarstw. Bezpośrednią odpowiedzią na wszystkie te wyzwania jest właśnie program „Dealer Jutra 3.0”, który ma pomóc dealerom rozbudować swoje przedsiębiorstwa, zatrudnić nowych, wysoko wykwalifikowanych pracowników i rozwinąć swoją działalność – wyjaśnia ustępujący prezes, Mirosław Leszczyński.

Jak wygląda dealer jutra?

Dziś John Deere dysponuje w Polsce siecią 14 dealerów. Docelowo, po wprowadzeniu założeń programu ma być ich mniej. Firmy mają być większe, a przez to będą w stanie sprostać wymaganiom współczesnego rolnictwa. Usprawnienie i wprowadzenie sprawdzonych schematów funkcjonowania ma także ułatwić dealerom jeszcze większe skoncentrowanie na klientach. Wszystkie działania administracyjne, księgowe, HR i IT mają zostać scentralizowane i zoptymalizowane.

Z perspektywy pracowników zmiany mają przynieść wiele nowych ścieżek rozwoju kariery oraz pracę w stabilniejszym przedsiębiorstwie. Wzrośnie także zapotrzebowanie na zatrudnienie specjalistów, którzy staną się bliskim merytorycznym wsparciem dla rolników. Pojawi się też potrzeba współpracy i zatrudnienia mechaników, którzy w profesjonalny sposób będą serwisować używany sprzęt – ma to być odpowiedź na potrzeby mniejszych gospodarstw, które dokonują zakupu sprzętu z rynku wtórnego.

 

Pomoc 24 godziny na dobę z John Deere

Z kolei sami rolnicy mają nie tylko korzystać z wsparcia wspomnianych fachowców, ale także uzyskać pomoc 24 godziny na dobę oraz jeszcze szybszą i łatwiejszą dostępność części zamiennych dzięki polepszeniu jakości serwisu oraz rozbudowanej infrastrukturze. Bez zmian ma z kolei pozostać niewielka odległość dealera od bezpośredniego klienta – ma być ona nie większa niż 30-45 minut od miejsca zamieszkania.

Wprowadzając program „Dealer Jutra 3.0” chcemy zwiększyć i rozbudować zakres działań przedsiębiorstw dealerskich, a także poszerzyć ich specjalizację. Nadchodzące zmiany zaoferują nowe ścieżki kariery  i rozwój pracownikom sieci. Ustrukturyzują i usprawnią działanie poszczególnych przedsiębiorstw. W małych firmach wszystkie te kwestie są niemożliwe, stąd też strategia wspierająca synergiczne działanie dealerów oraz scalanie pojedynczych jednostek w duże, rozwojowe przedsiębiorstwa. Ważny jest także fakt, że każda, najmniejsza komórka  funkcjonująca w ramach całej sieci w tym procesie zmian ma odegrać ważną rolę. Strategia „Dealer Jutra 3.0” nie wiąże się ze zmniejszeniem zatrudnienia, czy wykluczeniem małych przedsiębiorstw mówi Marko Borwieck, który obejmie prezesurę w John Deere od kwietnia tego roku i który z sukcesami koordynował wprowadzanie pionierskiej, pierwszej edycji programu „Dealer Jutra” w Polsce.

Rozmowy i ustalenia w polskiej sieci dealerów już trwają. Niezwykle cieszy nas fakt, że proces rozpoczął się z w duchu wyczuwalnego, wzajemnego zaufania między John Deere, a dealerami, którzy są świadomi potrzeby zmian. Nasza relacja oparta jest na partnerstwie. Dla mnie jest to dowód na praktyczne zastosowanie jednej z naszych najważniejszych wartości, jaką jest uczciwość i wzajemny szacunekdodaje Marko Borwieck.

Proces „Dealer Jutra 3.0.” został już z sukcesem wdrożony w wielu krajach. Podobne zmiany miały także miejsce w Holandii i Danii. Przykładowo w 2010 roku Holandia dysponowała siecią 40 dealerów i aż 50 punktów sprzedażowych. Po wprowadzeniu strategii „Dealer Jutra 2.0” liczba przedsiębiorstw zmniejszyła się do 8. W ten sposób powstały duże, stabilne przedsiębiorstwa, które dziś z powodzeniem obsługują 50 punktów sprzedaży. Dzięki kolejnej edycji programu („Dealer Jutra 3.0”) liczba firm dealerskich skonsolidowała się do 5. Jednocześnie wzrosła liczba pracowników, a liczba punktów sprzedaży nie uległa zmianie. Program w Holandii został wprowadzony z sukcesem, a udział John Deere w rynku wzrósł. Zmiany zostały także zaimplementowane w Stanach, gdzie małe podmioty dealerskie nie były już w stanie obsługiwać ogromnych gospodarstw. Dziś są ogromnymi przedsiębiorstwami o rosnących zyskach.

 

KORONAWIRUS: pamiętaj o podstawowych zasadach!

0

W związku z docierającymi z całego świata, a także z naszego kraju, informacjami na temat rozprzestrzeniania się koronawirusa. Mając na względzie fakt, że rzetelna informacja jest najlepszym zaradczym środkiem w tego rodzaju sytuacjach, poniżej publikujemy kilka prostych wskazówek pozwalających skutecznie zmarginalizować ryzyko zakażenia. Publikujemy też zalecenia dla seniorów i ogólne zasady bezpiecznego zachowania, a także numer do specjalnej infolinii.

Czym jest koronawirus?

Nowy koronawirus SARS-Cov-2 wywołuje chorobę o nazwie COVID-19. Choroba objawia się najczęściej gorączką, kaszlem, dusznościami, bólami mięśni, zmęczeniem.

Jak często występują objawy?

Ciężki przebieg choroby obserwuje się u ok.15-20% osób. Do zgonów dochodzi u 2-3% osób chorych. Prawdopodobnie dane te zawyżone, gdyż u wielu osób z lekkim przebiegiem zakażenia nie dokonano potwierdzenia laboratoryjnego.

 

Kto jest najbardziej narażony?

Najbardziej narażone na rozwinięcie ciężkiej postaci choroby i zgon są osoby starsze, z obniżoną odpornością, którym towarzyszą inne choroby, w szczególności przewlekłe.

 

Jak się zabezpieczyć przed koronawirusem?

Wirus przenosi się drogą kropelkową. Aktualnie nie ma szczepionki przeciw nowemu koronawirusowi. Można natomiast stosować inne metody zapobiegania zakażeniu, zaprezentowane poniżej. Metody te stosuje się również w przypadku zapobiegania innym chorobom przenoszonym drogą kropelkową np. grypie sezonowej (w przypadku której, szczyt zachorowań przypada w okresie od stycznia do marca każdego roku).

Informacja Głównego Inspektora Sanitarnego dla seniorów

Duże skupiska ludzi to środowisko sprzyjające rozprzestrzenianiu się koronawirusa i innych wirusów przenoszonych drogą kropelkową.

Jeżeli to możliwe, należy ograniczyć przebywanie w miejscach publicznych  i poprosić bliskich o pomoc w codziennych czynnościach, takich jak zakupy, zaopatrzenie w leki, załatwianie spraw urzędowych i pocztowych.

Często myj ręce

Należy pamiętać o częstym myciu rąk wodą z mydłem, a jeśli nie ma takiej możliwości dezynfekować je płynami/żelami na bazie alkoholu (min. 60%). Istnieje ryzyko przeniesienia wirusa z zanieczyszczonych powierzchni na rękach. Dlatego częste mycie rąk zmniejsza ryzyko zakażenia.

Unikaj dotykania oczu, nosa i ust

Dłonie dotykają wielu powierzchni, które mogą być zanieczyszczone wirusem. Dotknięcie oczu, nosa lub ust zanieczyszczonymi rękami, może spowodować przeniesienie się wirusa z powierzchni na siebie.

Regularnie myj lub dezynfekuj powierzchnie dotykowe

Powierzchnie dotykowe w tym biurka, lady i stoły, klamki, włączniki światła, poręcze muszą być regularnie przecierane z użyciem wody i detergentu lub środka dezynfekcyjnego. Wszystkie miejsca, z których często korzystają domownicy powinny być starannie dezynfekowane.

 

Regularnie dezynfekuj swój telefon i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków

Na powierzchni telefonów komórkowych bardzo łatwo gromadzą się chorobotwórcze drobnoustroje. Regularnie dezynfekuj swój telefon komórkowy (np.: wilgotnymi chusteczkami nasączonymi środkiem dezynfekującym). Nie kładź telefonu na stole i nie korzystaj z niego podczas spożywania posiłków.

Należy zachować co najmniej 1-1,5 metr odległości z osobą, która kaszle, kicha lub ma gorączkę.

Stosuj zasady ochrony podczas kichania i kaszlu

Podczas kaszlu i kichania należy zakryć usta i nos zgiętym łokciem lub chusteczką – jak najszybciej wyrzuć chusteczkę do zamkniętego kosza i umyć ręce używając mydła i wody lub zdezynfekować je środkami na bazie alkoholu (min. 60%). Zakrycie ust i nosa podczas kaszlu i kichania zapobiega rozprzestrzenianiu się zarazków, w tym wirusów.

 

Odżywiaj się zdrowo i pamiętaj o nawodnieniu organizmu

Stosuj zrównoważoną dietę. Unikaj wysoko przetworzonej żywności. Pamiętaj o codziennym jedzeniu minimum 5 porcji warzyw i owoców. Odpowiednio nawadniaj organizm. Codziennie pij ok. 2 litry płynów (najlepiej wodę). Doświadczenia z innych krajów wskazują, że nie ma potrzeby robienia zapasów żywności na wypadek rozprzestrzeniania się koronawirusa.

 

Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy o koronawirusie

Niepokój to naturalny odruch w przypadku występowania nowego zagrożenia zdrowotnego. Korzystaj ze sprawdzonych źródeł wiedzy opartych na dowodach naukowych, które publikowane są na stronach internetowych GIS i MZ. Wiedza naukowa to najskuteczniejsze narzędzie w walce z koronawirusem.

Chroń siebie i innych przed zachorowaniem

Nie zaleca się używania masek na twarz przez zdrowych ludzi w celu zapobieżenia rozprzestrzenianiu się SARS-Cov-2

Noszenie maseczki zasłaniającej usta i nos może pomóc ograniczyć rozprzestrzenianie się niektórych chorób układu oddechowego.  Jednak stosowanie samej maseczki nie gwarantuje powstrzymania infekcji i powinno być połączone ze stosowaniem innych środków zapobiegawczych, w tym higieną rąk i zasadami ochrony podczas kaszlu czy kichania (patrz wyżej) oraz unikaniem bliskiego kontaktu
z innymi ludźmi (co najmniej 1 metr odległości).

Światowa Organizacja Zdrowia doradza racjonalne stosowanie maseczek.

Używaj  maseczek tylko wtedy, gdy masz objawy ze strony układu oddechowego (kaszel lub kichanie), podejrzewasz u siebie infekcję SARS-Cov-2 przebiegającą z łagodnymi objawami lub opiekujesz się osobą z podejrzeniem infekcji SARS-Cov-2.

Podejrzenie zakażenie SARS-Cov-2 jest powiązane:

– z podróżowaniem po obszarze Chin, w którym zgłoszono przypadki zakażenia SARS-Cov-2,
lub
– bliskim kontaktem z kimś, kto podróżował po Chinach i ma objawy ze strony układu oddechowego.

Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób (ECDC) ocenia, iż ryzyko zakażenia SARS-CoV-2 dla obywateli UE/EOG i Wielkiej Brytanii przebywających w Europie jest obecnie niskie.

Zachęcamy do zapoznania się informacjami zamieszczanymi  na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego pod adresem www.gis.gov.pl, m.in. „Komunikat dla podróżujących”, „Zasady postępowania epidemiologicznego i medycznego w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2)”” oraz „ Zasady postępowania w PODRÓŻY LOTNICZEJ oraz w portach lotniczych w związku z ryzykiem zawleczenia na obszar Polski nowego koronawirusa (SARS-CoV-2)”.  Zachęcamy również do odwiedzania strony Głównego Inspektoratu Sanitarnego na Facebooku, gdzie zamieszczane są najnowsze informacje.

 

INFOLINIA

W przypadku wątpliwości i innych pytań, zalecany jest bezzwłoczny kontakt telefoniczny pod numer:

800 190 590 – numer infolinii Narodowego Funduszu Zdrowia dotyczącej postępowania w sytuacji podejrzenia zakażenia koronawirusem

Koronawirus na świecie

Gdzie do tej pory stwierdzono przypadki zakażenia koronawirusem?

Najwięcej potwierdzonych przypadków zakażenia nowym koronawirusem zarejestrowano w Chinach (99%), głównie w prowincji Hubei. Pozostałe osoby „zawlekły” wirusa do innych krajów Azji, Europy, Oceanii i Ameryki Północnej i zakaziły (np. w Niemczech, we Francji, w Wielkiej Brytanii) kolejne osoby.

Podróże

Z punktu widzenia zagrożenia epidemiologicznego, Główny Inspektor Sanitarny nie zaleca podróżowania do Chin, Hongkongu oraz Korei Południowej, Włoch, Iranu, Japonii, Tajlandii, Wietnamu, Singapuru i Tajwanu.

Szczegółowe informacje dotyczące bezpieczeństwa w poszczególnych państwach i regionach, w tym potrzebne dane kontaktowe, znajdują się na stronie Ministerstwa Spraw Zagranicznych.

Jeśli w ciągu ostatnich 14 dni byłeś w północnych Włoszech, Chinach, Korei Południowej, Iranie, Japonii, Tajlandii, Wietnamie, Singapurze lub Tajwanie i zaobserwowałeś u siebie objawy, takie jak: gorączka, kaszel, duszność i problemy z oddychaniem, to

lub

  • zgłoś się bezpośrednio do oddziału zakaźnego lub oddziału obserwacyjno-zakaźnego, gdzie określony zostanie dalszy tryb postępowania medycznego.

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródła: MZ GIS WHO
Foto: Pixabay

Opady deszczu w nocy, wiosenna temperatura w ciągu dnia [POGODA]

0

W nocy wkroczy do nas ciepły front z opadami deszczu. Do rana deszcz spadnie na całej północy kraju (Podlasie, Mazury, Kaszuby, Pomorze, Kujawy, Wielkopolska ((północna, zachodnia, wschodnia i środkowa)) Ziemia Lubuska), a nad ranem również w centrum i na wschodzie (Łódzkie, Mazowsze, Lubelszczyzna)- spadnie na tym obszarze około 1-5 mm deszczu. Na południu nad ranem również są szanse na opady, ale wybitnie lokalne.

Na zachodzie kraju najniższa temperatura zostanie zanotowana wieczorem 6-7 stopni, nad ranem w tych regionach już nie mniej niż 9-12 stopni. Na północy, południu i w centrum około 4-7 stopni. Najchłodniej na wschodzie, 3-4 stopnie.

Do południa przewaga chmur na wschodzie i południu kraju i tutaj może do godziny 8-10/00 jeszcze słabo popadać. Przelotnie ale mocniej popada od Żuław po północne Mazowsze, Podlasie- być może pojawi się nawet burza.

Po południu w dalszym ciągu dużo chmur na południu Małopolski, Górnego Ślaska, Opolszczyzny i na całym Dolnym Śląsku. Na pozostałym obszarze przewaga słońca i bez opadów.

Najwyższe wartości na termometrach tym razem zostaną odnotowane o zachodzie słońca.

Na północy 9-11 stopni, od Ziemi Lubuskiej po Łódzkie i Lubelszczyznę 11-13 stopni. Najcieplej na Podkarpaciu, Dolnym Śląsku i w Małopolsce 13-15 stopni. Lokalnie w okolicy Nowego Sącza, Tarnowa, Radomska 16 stopni.

Wiatr już silniejszy w porywach do 55 km/h

Łukasz Sieligowski 

pogoda

KRUS rusza z kampanią prewencyjno-informacyjną

0

Od 12 marca br. KRUS rusza z kampania prewencyjno-informacyjna na rzecz zmniejszenia liczby wypadków w rolnictwie pod nazwą: „Nie ryzykujesz, gdy znasz i szanujesz”.

 

Konkursy KRUS

Kampania będzie miała ogólnopolski zasięg i wielokierunkowy charakter. W jej ramach zorganizowane zostaną m.in.:  XVIII Ogólnokrajowy Konkurs pn. „Bezpieczne Gospodarstwo Rolne”, X Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci pod hasłem „Bezpiecznie na wsi: nie ryzykujesz, gdy zwierzęta znasz i szanujesz” i XXVI Konkurs „W rolnictwie można pracować bezpiecznie”.

 

Spotkania, warsztaty i szkolenia

W całym kraju planowane są liczne spotkania, szkolenia bhp i pogadanki prewencyjne w szkołach. Natomiast podczas targów, dożynek i innych wydarzeń z udziałem rolników, pracownicy KRUS przekazywać będą wiedzę z zakresu bezpieczeństwa pracy w gospodarstwie rolnym. Ze szczególnym uwzględnieniem metod i rozwiązań ograniczających ryzyko wypadków z udziałem zwierząt gospodarskich, a także zmniejszających ryzyko nabywania rolniczych, odzwierzęcych chorób zawodowych.

KRUS, kontynuując działania na rzecz ograniczenia wypadków z kategorii: „upadek osób” oraz „pochwycenie, uderzenie przez części ruchome maszyn i urządzeń”, poszerza obecnie swój przekaz informacyjny o wiedzę na temat bezpiecznej obsługi zwierząt gospodarskich.
Całość tegorocznych prewencyjno-informacyjnych działań KRUS wpisuje się w międzynarodową kampanię „Wizja Zero”, czyli strategię prewencji w dziedzinie bezpieczeństwa pracy Międzynarodowego Stowarzyszenia Zabezpieczenia Społecznego – ISSA (ang. International Social Security Association), którego członkiem od 1991 r jest polski KRUS. Do tematu powrócimy.


Tekst przygotował: Robert Gorczyński

Źródło: KRUS
Foto: Pixabay

 

KRUS organizuje X Ogólnopolski Konkurs Plastyczny dla Dzieci

 

 

 

 

Szkodniki w natarciu. Obowiązkowa lustracja plantacji

0

Biorąc pod uwagę prognozy długoterminowe co do temperatury powietrza (suma temperatur efektywnych) na początku marca tego roku możemy się spodziewać już wylotów chowacza brukwiaczka. Szkodniki te zimują w glebie na polach po roślinach krzyżowych. Nalot na plantacje rzepaku następuje wiosną.

Na ten tydzień prognozy na południu naszego kraju wskazują przekroczenie temperatury, nawet 15° C, co będzie świetną okazją by szkodniki wyruszyły w pole.

Powinniśmy się przygotować do pełnej sygnalizacji wykładając żółte naczynia na polach rzepaku.

szkodnikiŻółte naczynia o wysokości kilku centymetrów napełnione powinny być do ok. 75% pojemności wodą z odrobiną oleju i powinny być ustawione na polu na początku ruszania wegetacji w miejscach osłoniętych, bądź zagłębieniach terenu w odległości 10-15 m od brzegu pola.

Sukcesywnie co parę dni w okresie nalotów powinniśmy skrupulatnie przeglądać żółte naczynia wpisując do kalendarza agronomicznego dane potrzebne nam do ustalenia progu ekonomicznej szkodliwości i terminu zabiegu zgodnie z dobrą praktyką rolniczą.

 

Jakie szkodniki można znaleźć w żółtych naczyniach?

szkodnikiZgodnie z biologią oraz wzrostem temperatury od wczesnej wiosny do żniw w naczyniach żółtych wystawionych na polach uprawnych oraz podczas czerpakowania powinniśmy identyfikować następujące szkodniki:

  • Chowacz granatek;
  • Chowacz brukwiaczek (fot.);
  • Chowacz czterozębny;
  • Słodyszek rzepakowiec;
  • Chowacz podobnik;
  • Pryszczarek kapustnik;
  • Mszyca kapuściana.

 

Szkodniki w rzepaku – progi szkodliwości 

szkodniki

Odnośnie szkodników oraz patogenów to szczególnie zwracamy uwagę na duże szkody wyrządzone przez żerujące larwy łokasia garbatka szczególnie na zachodzie i południu.

 

Nie tylko szkodniki

Wiosną na polach można spotkać nie tylko szkodniki. Warto zwrócić uwagę na infekcje liści przez suchą zgniliznę kapustnych. Piknidy wypełnione zarodnikami są bardzo mocno uwodnione i będą infekować w dalszej części miesiąca zarówno inne liście jak i pędy oraz co gorzej szyję korzeniową

Prowadząc rejestrację porażenia zbóż w dalszym ciągu rejestrujemy postępujące rozprzestrzenienie się grzybni mączniaka prawdziwego, septoriozy paskowanej jak i plamistości siatkowej na jęczmieniu. Uwodniony kompleks sorpcyjny będzie sprzyjał porażeniu systemu korzeniowego przez grzyby podstawy źdźbła.

Wykonywane na bieżąco lustracje gleby pod kątem występowania, żywotności po przezimowaniu chrząszczy stonki ziemniaczanej, larw pryszczarka kapustnika oraz pryszczarka zbożowego a także bobówek śmietki kapuścianej oraz zimujących w pędach kukurydzy i chwastach grubołodygowych gąsienic omacnicy prosowianki. Także licznie występujące złoża jaj mszycy trzmielinowo burakowej jak i mszycy czeremchowo zbożowej oraz mszycy brzoskwiniowo ziemniaczanej wyrokują urodzaj tych szkodników i problemy z infekcjami wirusowymi w uprawach ziemniaków, rzepaku i zbóż.

 

Niedobory pokarmowe

Oprócz tych problemów fitosanitarnych na polach występują problemy fizjologiczne a szczególnie niedobory składników makro i mikroelementów. Do tego wybujałość roślin uprawnych wymaga ponadstandardowych zachowań przy regulacji łanu.

Ze środków ochrony roślin należy korzystać z zachowaniem bezpieczeństwa. Przed każdym użyciem przeczytaj informacje zamieszczone na etykiecie i informacje dotyczące produktu. Zwróć uwagę na zwroty wskazujące rodzaj zagrożenia oraz przestrzegaj środków bezpieczeństwa, o których mowa na etykiecie.

Źródło/fot. PROCAM

Rzepak – Identyfikacja agrofagów oraz niedoborów pokarmowych

Pożar stodoły. Spłonęły zapasy paszy i sprzęt rolniczy

0
pożar

Jak podaje portal osp.pl, w niedzielę wieczorem w Kozłówce w powiecie lubartowskim wybuchł pożar, który gasili strażacy PSP z Lubartowa i druhowie OSP z okolicznych miejscowości. Budynek (stodoła), w którym pojawił się ogień doszczętnie spłonął, wraz z nim sprzęt rolniczy oraz siano. Właściciel wstępnie oszacował straty na ok. 230 tys. zł. 

– Przybyli na miejsce strażacy potwierdzili pożar stodoły o konstrukcji murowano-drewnianej. W chwili przyjazdu strażaków budynek był w całości objęty ogniem. Działania strażaków polegały na podaniu prądów gaśniczych wody na palący się obiekt. Po ugaszeniu ognia część konstrukcji budynku została rozebrana – relacjonuje Dariusz Sierociński z Komendy Powiatowej Państwowej Straży Pożarnej w Lubartowie.

pożar Spłonął przechowywany w stodole sprzęt rolniczy i warsztatowy oraz składowane tam siano i słoma.

Akcja gaśnicza trwała ponad 3 godziny. Na miejscu interweniowały zastępy PSP z Lubartowa oraz OSP Kamionka, OSP Kozłówka, OSP Samoklęski, OSP Firlej i OSP Niedźwiadzie.

Śledczy zajmujący się sprawą bardzo szybko doszli do tego, że pożar gospodarstwa to efekt podpalenia.. W tej sprawie został zatrzymany mężczyzna, który przyznał się do podłożenia ognia. O ewentualnym postawieniu mu zarzutów zadecyduje prokuratura.

Źródło: osp.pl
Fot. PSP Lubartów

 

Pożar w Bałtyckim Terminalu Zbożowym – płonie dach elewatora! [WIDEO]

Wypadek w gospodarstwie: ciągnik przygniótł rolnika