GIS uspokaja – rolnik zawodem niskiego ryzyka

Na naszą prośbę, do bieżących doniesień związanych z rozprzestrzenianiem się koronawirusa typu SARS-COV-2 na świecie i w Polsce, w kontekście rolnictwa, odniósł się Rzecznik Prasowy Głównego Inspektoratu Sanitarnego Jan Bondar:

Przede wszystkim należy podkreślić, że ten konkretny koronawirus typu SARS-COV-2, o którym się tyle ostatnio mówi, przenosi się z człowieka na człowieka zaznacza Jan Bondar. – Nie ma też naukowo udowodnionych przesłanek, by przenosił się on bezpośrednio między zwierzętami lub na linii, człowiek zwierzęta hodowane w Polsce. Nie komentuję tutaj informacji pochodzących z Chin, bo wiadomo że to całkiem inna kultura i inne zwierzęta się tam hoduje i spożywa. W każdym razie, w naszych krajowych warunkach zawód rolnika, sam w sobie jako zajęcie wykonywane w stosunkowo małej styczności z innymi ludźmi, w świetle zagrożenia koronawirusem typu SARS-COV-2, jest przez nas oceniany jako zawód niskiego ryzyka. Oczywiście rolnicy udają się też do miasta, stykają się z ludźmi, ale we wszystkich tych przypadkach obowiązują ich te same zasady profilaktyki, jak w przypadku osób o innych profesjach.

 

BHP, higiena i bioasekuracja

Rzecznik Prasowy GIS podkreśla również, że dla produkcji rolnej, przy zastosowaniu zasad bioasekuracji i BHP, łącznie z podstawowymi zasadami higieny, rolnicy i pracownicy zawodów związanych z rolnictwem, będą odpowiednio zabezpieczeni.

 

Czytaj również: KORONAWIRUS: pamiętaj o podstawowych zasadach!

 

Współpraca GIS i GIW

Jan Bondar dodał, że z uwagi na zazębianie się niektórych zakresów działalności rolniczej i okołorolniczej, Główny Inspektorat Sanitarny stale współpracuje z Głównym Inspektorem Weterynarii i na tym etapie nie zachodzą szczególne przesłanki dla tworzenia i realizacji specjalnych programów współdziałania.

 

W pracy, w domu i… na mszy

Raz jeszcze podkreślę: najwyższe ryzyko groźnego dla ludzkiego życia przebiegu choroby statystycznie dotyczy osób w wieku powyżej osiemdziesięciu latwyjaśnia Rzecznik Prasowy GIS. –  Oczywiście nie wolno bagatelizować zagrożenia. Należy bezwzględnie stosować się do zasad BHP i podstawowych zaleceń higienicznych oraz zaleceń w kwestiach ochrony przed koronoawirusem, dostępnych na przykład na stronie internetowej GIS. Nie można jednak ulegać zbędnym, szkodliwym emocjom. Jeśli zatem przykładowo rolnik uczestniczący w niedzielnej mszy świętej, nawet jeżeli w geście przekazywania pokoju, poda rękę kilku sąsiadom i po powrocie do domu umyje ręce w sposób zgodny z zaleceniami, to nie narazi ani siebie, ani swojej rodziny na eskalację ryzyka. 

 

Koronawirus: wniosek KRIR o wytyczne dla rolników

koronawirus10 marca 2020 r. Prezes Krajowej Rady Izb Rolniczych Wiktor Szmulewicz spotkał się z Ministrem Rolnictwa i Rozwoju Wsi Janem Krzysztofem Ardanowskim. W związku z narastającym zagrożeniem epidemiologicznym związanym z rozprzestrzenianiem się koronawirusa w Polsce, Prezes KRIR zwrócił się do Ministra o pilne opracowanie wytycznych dla producentów rolnych w przypadku konieczności poddania się kwarantannie.

 

Aby rozwiać wątpliwości na tematu koronawirusa

Przygotowanie tego rodzaju procedur, zdaniem Prezesa KRIR rozwieje wiele wątpliwości rolników, hodowców i pomoże odpowiednio przygotować się na wypadek wystąpienia koronawirusa typu SARS-COV-2 (np. kto ma zająć się produkcją zwierzęcą, kto i jak odbierze mleko z gospodarstw objętych kwarantanną, czy i na jakie odszkodowanie rolnicy będą mogli liczyć?).

 

Nie obawiajmy się żywności

Nie ma dowodów, że żywność jest drogą lub źródłem przenoszenia koronawirusa – ogłosił Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Instytucja ta monitoruje sytuację związaną z wybuchem choroby koronawirusowej (COVID-19).

EFSA dowodzi, że badania prowadzone podczas poprzednich zachorowań spowodowanych przez pokrewne koronawirusy, czyli  koronawirus zespołu ostrej niewydolności oddechowej (SARS-CoV) i koronawirus zespołu oddechowego na Bliskim Wschodzie (MERS-CoV) pokazały, że nie przenoszą się one przez żywność. Poza tym rozprzestrzenianie się wirusa jest monitorowane przez naukowców na całym świecie i nie pojawiły się na razie żadne doniesienia mówiące o przenoszeniu go przez żywność.

Zalecenia Polskiej Izby Mleka
Przypominamy, że Polska Izba Mleka opracowała zalecenia postępowania dla zakładów mleczarskich związane z pojawieniem się koronawirusa. Informacje są dostępne w biurze PIM. Każdy podmiot zainteresowany może zgłosić się do Polskiej Izby Mleka i bezpłatnie otrzymać te wytyczne

 

Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródla: Rzecznik GIS, KRIR
Foto: Pixabay

Bezpieczna praca na wsi

Prenumerata magazynu Agro Profil – 12 miesięcy