W święta Bożego Narodzenia nie może zabraknąć na naszych stołach dań rybnych, z kapustą i grzybami, pierogów, pasztetów domowych czy kompotu z suszonych owoców. Bazą dla wielu świątecznych potraw są ziemniaki. Dla Andrzeja Polana stanowią one jeden z ważniejszych składników wigilijnego menu. Znakomity szef kuchni i ekspert kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz” przygotował cztery propozycje kulinarne, w których poznamy ziemniaki w niecodziennej odsłonie. Inspiracji do swoich świątecznych pomysłów poszukiwał w kuchniach regionalnych – kaszubskiej, kresowej, śląskiej i wielkopolskiej.
– Święta to dla mnie ryby, grzyby, kapusta, barszcz czerwony z uszkami czy dania z makiem. Jestem miłośnikiem tradycji, ale staram się też tworzyć wariacje na bazie tradycyjnych produktów bądź modyfikuję dawne, dobrze znane przepisy, by uatrakcyjnić menu. Nie wyobrażam sobie świątecznej kuchni bez ziemniaków. Są one obecne niemal w każdej przygotowywanej przeze mnie potrawie. Tym razem na uroczystą kolację proponuję kaszubskiego trewala w towarzystwie ziemniaków, kresowe duże kartofle z grzybami w środku, śląskiego śledzia z ziemniakami smażonymi oraz wielkopolski pasztet. Pamiętajmy o dobrej jakości składnikach – bez nich żadne danie nie będzie udane – zapewnia Andrzej Polan, ekspert kulinarny IV edycji kampanii „Ziemniaki czy kartofle? Wybierz, smakuj i jedz”.
Więcej informacji o kampanii znajduje się na stronie internetowej: www.ziemniakiczykartofle.com.pl oraz na profilach: www.facebook.com/ziemniakiczykartofle oraz https://www.instagram.com/ziemniaki_czy_kartofle
Źródło: informacja prasowa