Co znajdziesz w artykule?
Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) produkcja cukru wzrosła w grudniu 2023 roku o 141,4% r/r do 1,19 mln ton. W całym 2023 roku odnotowano 58,1% zrost krajowej produkcji cukru do 3,39 mln ton.
Nasz eksport cukru zwiększył się o 11%, ale import wzrósł o 31% – r/r
Dane na temat eksportu za pierwsze 10 miesięcy 2023 roku pokazują, że nasz eksport cukru wzrósł do 543,78 tys. ton z 487,93 tys. ton w tym samym okresie 2022 roku.
Cukier również importujemy. Niestety import cukru zwiększył się w analizowanym okresie o blisko 1/3 do 186,8 tys. ton.
Najwięcej cukru sprowadziliśmy z Ukrainy (32,3 tys. ton), Brazylii (25,9 tys. ton), Gwatemali (25,6 tys. ton). W tym samym czasie (10 miesięcy 2023 roku) z krajów UE zaimportowaliśmy 74,4 tys. ton cukru, w tym 21,8 tys. ton z Niemiec.
W minionym roku produkcja buraków cukrowych zwiększyła się o 13%
GUS (raport z 18.12.2023) szacuje się, że powierzchnia uprawy buraków cukrowych jest w tym roku większa od ubiegłorocznej o ok. 18% i wyniosła około 0,3 mln ha. Zbiory buraków cukrowych GUS ocenia na ok. 16,0 mln t, tj. o ok. 13% więcej od zbiorów uzyskanych w 2022 roku.
Na świecie cukier mocno taniał w grudniu, ale i tak skokowo podrożał w skali roku
Indeks cen cukru FAO wyniósł w grudniu średnio 134,6 punktu, co oznacza spadek o 26,8 punktu (16,6 procent) w porównaniu z listopadem, co oznacza najniższy poziom od dziewięciu miesięcy, ale pozostał o 17,5 punktu (14,9 procent) powyżej poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku.
Do grudniowego spadku międzynarodowych notowań cen cukru przyczyniło się głównie wysokie tempo produkcji w Brazylii, któremu sprzyjały sprzyjające warunki pogodowe. Silny eksport z Brazylii, w połączeniu z niższymi zyskami ze sprzedaży etanolu, przyczynił się do ogólnego spadku światowych cen cukru. Ponadto decyzja rządu Indii o ograniczeniu wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji etanolu w bieżącym sezonie wywarła dalszą presję na spadek cen.
W 2023 roku cukier kosztował średnio aż o 27% więcej niż rok wcześniej!
W całym 2023 r. wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio 145 punktów, co oznacza wzrost o 30,6 punktu (26,7 procent) w porównaniu z 2022 r. i najwyższą wartość od 2011 r., głównie z powodu obaw związanych z zaostrzeniem światowego bilansu cukru.
Źródło: GUS, FAO. MRiRW