piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

W 2023 roku krajowa produkcja cukru wzrosła o 58% – r/r

spot_img

Według najnowszych danych Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) produkcja cukru wzrosła w grudniu 2023 roku o 141,4% r/r do 1,19 mln ton.  W całym 2023 roku odnotowano 58,1% zrost krajowej produkcji cukru do 3,39 mln ton.

Nasz eksport cukru zwiększył się o 11%, ale import wzrósł o 31% – r/r

Dane na temat eksportu za pierwsze 10 miesięcy 2023 roku pokazują, że nasz eksport cukru wzrósł do 543,78 tys. ton z 487,93 tys. ton w tym samym okresie 2022 roku.

Cukier również importujemy. Niestety import cukru zwiększył się w analizowanym okresie o blisko 1/3 do 186,8 tys. ton.

Najwięcej cukru sprowadziliśmy z Ukrainy (32,3 tys. ton), Brazylii (25,9 tys. ton), Gwatemali (25,6 tys. ton). W tym samym czasie (10 miesięcy 2023 roku) z krajów UE zaimportowaliśmy 74,4 tys. ton cukru, w tym 21,8 tys. ton z Niemiec.

W minionym roku produkcja buraków cukrowych zwiększyła się o 13%

GUS (raport z 18.12.2023) szacuje się, że powierzchnia uprawy buraków cukrowych jest w tym roku większa od ubiegłorocznej o ok. 18% i wyniosła około 0,3 mln ha. Zbiory buraków cukrowych GUS ocenia na ok. 16,0 mln t, tj. o ok. 13% więcej od zbiorów uzyskanych w 2022 roku.

Na świecie cukier mocno taniał w grudniu, ale i tak skokowo podrożał w skali roku

Indeks cen cukru FAO wyniósł w grudniu średnio 134,6 punktu, co oznacza spadek o 26,8 punktu (16,6 procent) w porównaniu z listopadem, co oznacza najniższy poziom od dziewięciu miesięcy, ale pozostał o 17,5 punktu (14,9 procent) powyżej poziomu z tego samego miesiąca ubiegłego roku.

Do grudniowego spadku międzynarodowych notowań cen cukru przyczyniło się głównie wysokie tempo produkcji w Brazylii, któremu sprzyjały sprzyjające warunki pogodowe. Silny eksport z Brazylii, w połączeniu z niższymi zyskami ze sprzedaży etanolu, przyczynił się do ogólnego spadku światowych cen cukru. Ponadto decyzja rządu Indii o ograniczeniu wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji etanolu w bieżącym sezonie wywarła dalszą presję na spadek cen.

W 2023 roku cukier kosztował średnio aż o 27% więcej niż rok wcześniej!

W całym 2023 r. wskaźnik cen cukru FAO wyniósł średnio 145 punktów, co oznacza wzrost o 30,6 punktu (26,7 procent) w porównaniu z 2022 r. i najwyższą wartość od 2011 r., głównie z powodu obaw związanych z zaostrzeniem światowego bilansu cukru.

Źródło: GUS, FAO. MRiRW

spot_imgspot_img
Andrzej Bąk
Andrzej Bąk
Pochodzę ze wsi położonej na Lubelszczyźnie. Wykształcenie zdobyłem na studiach rolniczych w Olsztynie i Lublinie (ekonomika rolnictwa), oraz w Wyższej Szkole Menedżerów (doradztwo inwestycyjne i analiza finansowa). Pracowałem przy tworzeniu Warszawskiej Giełdy Towarowej S.A. (WGT S.A.) przy udziale ekspertów z giełdy w Chicago. Aktualnie prowadzę portal internetowy e-WGT - Internetowa Giełda Rolna należący do WGT S.A. Na co dzień zajmuję się analizą rynków rolnych i paliw.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x