Indeks cen żywności FAO wyniósł w styczniu średnio 131,2 punktu, o 0,8% mniej niż w poprzednim miesiącu i 17,9% poniżej szczytu osiągniętego w marcu 2022 r. Indeks śledzi miesięczne zmiany międzynarodowych cen powszechnie wymienianych towarów żywnościowych. Wskaźniki cen olejów roślinnych, nabiału i cukru spowodowały styczniowy spadek, podczas gdy wskaźniki cen zbóż i mięsa pozostały stabilne.
Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 147,4 punktu w styczniu, nieznacznie więcej (0,1 procent) niż w grudniu i 6,7 punktu (4,8 procent) powyżej poziomu sprzed roku. Wśród głównych zbóż w styczniu wzrosły światowe ceny ryżu i kukurydzy, podczas gdy ceny jęczmienia i pszenicy spadły. Międzynarodowe ceny ryżu wzrosły o 6,2% w ujęciu miesięcznym, pod wpływem mniejszej dostępności, silnego lokalnego popytu w niektórych azjatyckich krajach eksportujących oraz zmian kursów walut.
Światowe ceny kukurydzy również wzrosły, choć nieznacznie (0,5 procent), głównie pod wpływem silnego popytu eksportowego z Brazylii i obaw związanych z suszą w Argentynie, co zrównoważyło spadkowy trend cen eksportowych w USA w warunkach niskiej sprzedaży. Wśród pozostałych zbóż gruboziarnistych nieznacznie wzrosły światowe ceny sorgo (0,9 proc.), głównie pod wpływem siły na rynkach kukurydzy i niższej produkcji w Stanach Zjednoczonych Ameryki, największym światowym eksporterze, podczas gdy spadek cen jęczmienia (1,0 procent) odzwierciedla efekt uboczny ze światowego rynku pszenicy. Tymczasem międzynarodowe ceny pszenicy spadły w styczniu trzeci miesiąc z rzędu, o 2,5 procent, ponieważ globalne dostawy wzrosły przy większej niż wcześniej szacowano produkcji w Australii i Federacji Rosyjskiej.
Średnia wartość wskaźnika cen olejów roślinnych wyniosła w styczniu 2023 średnio 140,4 punktu, co oznacza spadek o 4,2 punktu (2,9 procent) miesiąc do miesiąca i prawie 25 procent poniżej poziomu sprzed roku. Spadek odzwierciedlał niższe światowe ceny oleju palmowego, sojowego, słonecznikowego i rzepakowego. W styczniu międzynarodowe ceny oleju palmowego spadły drugi miesiąc z rzędu, w dużej mierze przez stłumiony globalny popyt importowy, ponieważ główni importerzy uzupełniali swoje zapasy w ciągu ostatnich kilku miesięcy.
Światowe notowania oleju sojowego również spadły umiarkowanie, co było związane ze słabym popytem importowym spowodowanym niekonkurencyjnymi cenami w porównaniu z cenami innych olejów roślinnych, a także poprawą warunków pogodowych w Argentynie w ostatnim czasie, co poprawiło perspektywy produkcji. W przypadku olejów słonecznikowego i rzepakowego ceny międzynarodowe spadły w związku z dużymi światowymi dostawami eksportowymi.
Indeks cen produktów mleczarskich wyniósł średnio 136,2 punktu w styczniu, co oznacza spadek o 2,0 punktu (1,4 procent) w stosunku do grudnia, osiągając najniższy poziom od 12 miesięcy. Spadek w styczniu odzwierciedlał niższe międzynarodowe ceny masła i mleka w proszku. Światowe ceny masła spadły siódmy miesiąc z rzędu, czemu sprzyjał ograniczony popyt importowy na długoterminowe dostawy po dominujących cenach, wynikający z oczekiwań rynku na dalszy spadek cen i zwiększone dostawy z Oceanii.
Tymczasem międzynarodowe ceny pełnego mleka w proszku spadły z powodu mniejszego popytu ze strony czołowych importerów i zwiększonych dostaw z Nowej Zelandii, pomimo sezonowo spadającej produkcji mleka. Spadły również ceny odtłuszczonego mleka w proszku, głównie z powodu słabego światowego popytu. Natomiast światowe ceny sera nieznacznie wzrosły, napędzane ożywieniem w usługach gastronomicznych i sprzedaży detalicznej w Europie Zachodniej.
Indeks cen mięsa wyniósł średnio 113,6 punktu w styczniu, nieznacznie (0,1 punktu i 0,1 procent) mniej niż w grudniu, kontynuując spadek przez siódmy miesiąc z rzędu, ale nadal był o 1,5 punktu (1,3 procent) powyżej poziomu z poprzedniego roku. Niższe światowe ceny mięsa drobiowego, wołowego i wieprzowego przyczyniły się do spadku indeksu w styczniu.
Światowe ceny mięsa drobiowego dalej spadały, ponieważ globalne możliwości eksportowe wiodących dostawców nadal przewyższały popyt importowy, pomimo powszechnych ognisk ptasiej grypy. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego nieznacznie spadły z powodu dużych dostaw świń gotowych do uboju, zwłaszcza w Brazylii i Stanach Zjednoczonych Ameryki, oraz niższego niż oczekiwano importu z Chin przed Świętem Wiosny. Podobnie spadły międzynarodowe ceny mięsa wołowego, wraz ze wzrostem dostaw bydła gotowego do uboju, głównie w Oceanii. Dla kontrastu,
Indeks cen cukru wyniósł w styczniu średnio 115,8 punktu, co oznacza spadek o 1,3 punktu (1,1 procent) w porównaniu z grudniem, co oznacza pierwszy spadek po gwałtownych wzrostach zarejestrowanych w poprzednich dwóch miesiącach. Styczniowy spadek międzynarodowych notowań cen cukru był spowodowany głównie dobrymi postępami zbiorów w Tajlandii oraz korzystnymi warunkami pogodowymi sprzyjającymi uprawom trzciny cukrowej na kluczowych obszarach upraw Brazylii. Obawy związane z niższymi plonami w Indiach, które mogą mieć wpływ na dostępność eksportu, spowodowały bardziej znaczące spadki cen cukru. Również wzrost cen benzyny w Brazylii, który wsparł popyt na etanol, oraz umocnienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego przyczyniły się do ograniczenia presji spadkowej na światowe ceny cukru.
Źródło: FAO
[…] Światowe ceny żywności spadły w styczniu dziesiąty miesiąc z rzędu […]