Z raportu Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wynika, że międzynarodowe ceny żywności spadły lekko w grudniu z 1,5 rocznego szczytu zaliczonego w listopadzie.
Indeks cen żywności FAO wyniósł średnio 127,0 punktu w grudniu, co stanowi spadek o skromne 0,6 punktu (0,5 procent) w porównaniu z listopadem.
Indeks cen żywności FAO (wykres)
W porównaniu do grudnia 2023 roku wskaźnik cen żywności był wyższy o 8,0 procent, ale ciągle 20,7 procent poniżej historycznego maksimum z marca 2022 roku.
W grudniu spadki indeksów cen cukru, produktów mlecznych, olejów roślinnych i zbóż przewyższyły odbicie światowych cen mięsa.
Zmiany notowań poszczególnych grup towarów żywnościowych
* Indeks cen żywności FAO (FFPI) jest miarą miesięcznej zmiany międzynarodowych cen koszyka towarów żywnościowych. Składa się ze średniej pięciu indeksów cen grup towarów ważonych średnimi udziałami eksportowymi każdej z grup w latach 2014–2016.
Źródło: FAO