Co znajdziesz w artykule?
Indeks cen cukru FAO wyniósł średnio 125,7 punktu we wrześniu, co stanowi wzrost o 11,9 punktu (10,4 procent) w stosunku do sierpnia, ale nadal o 37 punktów (2,7 procent) mniej niż jego wartość rok temu. Wzrost we wrześniu był spowodowany obawami o mniejsze globalne możliwości produkcji w sezonie 2024/25.
Susza w Brazylii przełoży się na mniejszą produkcję cukru w tym kraju
Pogorszenie perspektyw upraw w Brazylii, z powodu przedłużającej się suchej pogody i pożarów, które uszkodziły pola trzciny cukrowej pod koniec sierpnia, były głównymi czynnikami wzrostu światowych cen cukru.
Eksport cukru z Indii może spaść w nowym sezonie
Ponadto, obawy, że na poziom eksportu cukru z Indii może negatywnie wpłynąć decyzja rządu o zniesieniu ograniczeń dotyczących stosowania trzciny cukrowej w produkcji etanolu, również przyczyniła się do ogólnego wzrostu światowych cen cukru.
Indeks cen cukru FAO od 2018 roku
SPRAWDŹ TAKŻE: W 2023 roku krajowa produkcja cukru wzrosła o 58% – r/r
Źródło: FAO