Regionalne Towarzystwo Rolno-Przemysłowe „Dolina Strugu” w Błażowej otrzymała od Fundacji Carrefour wsparcie w wysokości ponad 834 tys. zł na realizację projektu pn. „Spichlerz Zdrowia”. W założeniu, „Spichlerz” to rozbudowany, wieloetapowy i długookresowy program rozwoju rolnictwa ekologicznego w południowo-wschodniej Polsce.
Dla małych gospodarstw
Adresatami programu są rolnicy prowadzący już gospodarstwa ekologiczne, a także ci którzy wyrażają gotowość przejścia na rolnictwo ekologiczne.
Program obejmuje województwa: podlaskie, lubelskie, świętokrzyskie, podkarpackie i małopolskiego.
Pierwszy etap wdrażania polegać będzie na utworzeniu 15 stad ekologicznego bydła mięsnego w gospodarstwach rozpoczynających proces konwersji, przeszkolenie 15 rolników podczas 6 miesięcznego kursu rolnictwa ekologicznego, a także promowaniu założeń́ programu wśród większej ilości rolników.
Ekologiczna szansa
Realizatorzy uwzględniają fakt, ze sytuacja rolników i hodowców z południowo-wschodniego obszaru kraju należy do wyjątkowo trudnych. Niewielkie rodzinne gospodarstwa muszą poszukiwać własnych dróg rozwoju. Szczególnie w obliczu przewag wielkoprzemysłowej gospodarki rolnej. Odpowiedzią może być projekt „Spichlerz Zdrowia” wspierający rolników w konwersji na ku gospodarce ekologicznej, której na obecnym etapie w Polsce nadal brakuje.
Program „Spichlerz Zdrowia” powstał w 2017 roku i stawia na produkcję dobrej jakości wołowiny, głównie z myślą o jej sprzedaży na rynkach Europy Zachodniej. Utworzono go z myślą o rolnikach chcących zagospodarować leżące odłogiem pola i rozwijać na nich ekologiczną hodowlę bydła mięsnego. W kolejnych etapach przedsięwzięcie rozwijało się w oparciu o współpracę z przedsiębiorcami, samorządami i Uniwersytetem Rzeszowskim. Obecnie weszło w nową fazę realizacji.
Tekst przygotował: Robert Gorczyński
Źródło: Carrefour Polska, Regionalne Towarzystwo Rolno-Przemysłowe „Dolina Strugu”
Biedronka deklaruje współpracę z polskimi dostawcami warzyw i owoców