piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

[RYNEK MLEKA] Jak kształtują się ceny?

spot_img

Rynek mleka aktualizacja na 24.08-30.08.2020

Według zestawienia stworzonego przez Biuro Analiz  i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa wynika, że skup mleka w lipcu wyniósł 1 046,3 mln l (GUS). W okresie od stycznia do lipca bieżącego roku skupiono 7 202,5 mln l, tj. o 2,6% więcej niż w analogicznym okresie 2019 r. W okresie od stycznia do lipca 2020 roku najwięcej mleka ubyło z województw: warmińsko-mazurskiego (349,4 mln l), kujawsko – pomorskiego (282,9 mln l), wielkopolskiego (220,1 mln l). Z innych województw mleko trafiało głównie do województwa podlaskiego (1 046,9 mln l).

W II połowie 2019 roku ceny mleka utrzymywały trend wzrostowy, jednak w lutym bieżącego roku trend uległ odwróceniu. Dopiero w lipcu ceny delikatnie wzrosły. Według danych Głównego Urzędu Statystycznego w lipcu 2020 r. średnia cena mleka w skupie wynosiła 130,69 zł/hl i była o 0,5% wyższa niż w czerwcu 2020 r. oraz o 0,4% wyższa niż w lipcu 2019 roku. Średnia cena mleka w okresie od stycznia do lipca bieżącego roku wynosiła 133,78 zł/hl i była o 1,4% niższa w porównaniu z tym samym okresem 2019 r.

Zróżnicowanie cen netto skupu mleka jest bardzo wyraźne w województwach. W lipcu 2020 roku najniższą cenę otrzymywali producenci z województw: małopolskiego – 122,69 zł/hl, świętokrzyskiego – 122,76 zł/hl, łódzkiego – 123,45 zł/hl. Natomiast najwyższa cena mleka była wypłacana w województwach: podlaskim – 135,94 zł/hl, lubuskim – 134,49 zł/hl oraz dolnośląskim – 132,44 zł/hl.

Aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 1. września br. zakończyła się po raz kolejny spadkiem. Ogólny indeks cenowy spadł o 1%. Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań czterech z siedmiu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku (-2%) i sera Cheddar (-0,4%). Natomiast wyraźny wzrost ceny miał miejsce w przypadku maślanki w proszku (+3,9%).

Wyniki ostatniej sesji w dniu 01.09.2020 :

  •  Bezwodny tłuszcz mleczny – spadek o 0,5%.,
  •  Masło – spadek o 1,2%,
  •  Maślanka w proszku – wzrost o 3,9%.
  •  Ser Cheddar – spadek o 0,4%,
  •  Laktoza – wzrost o 0,8%,
  •  Odtłuszczone mleko w proszku – wzrost o 1,8%,
  •  Serwatka w proszku – indeks niedostępny,
  •  Pełne mleko w proszku – spadek o 2%

Ostatni wzrost notowań wystąpił na aukcji 7.07 br. (+8,3%). Utrzymująca się obecnie tendencja spadkowa może rezonować w przyszłości na ceny polskich produktów mleczarskich, w konsekwencji możemy mieć do czynienia z  niższymi cenami surowca w skupie.

Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi przedstawiło zestawienie cen, jakie kształtowały się w dniach 23-30.08.2020 w Polsce i Unii Europejskiej.

1.Produkty mleczarskie płynne.

2. Produkty mleczarskie stałe.

3. Sery i twarogi.

Maria Chmal

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej; Polska Federacja Hodowców Bydła i Producentów Mleka; Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x