Co znajdziesz w artykule?
Według Głównego Urzędu Statystycznego (GUS) krajowe zbiory buraków cukrowych wyniosły w 2024 roku ok. 18,5 mln t, tj. o ok. 9,0% więcej od zbiorów uzyskanych w 2023 roku. Na tej podstawie Komisja Europejska szacuje naszą produkcję cukru w sezonie 2024/25 na rekordowe 2,46 mln ton w porównaniu do 2,34 mln ton w sezonie 2023/24.
Produkcja cukru w Polsce na przestrzeni lat
Polska jest trzecim co do wielkości producentem cukru w UE
Z wynikiem 1,46 mln ton będziemy w sezonie 2024/25 trzecim producentem cukru w UE, po Niemczech – 4,64 mln ton i Francji – 4,58 mln ton. Dla porównania produkcja cukru w całej UE powinna wynieść 16,62 mln ton.
Rekordowa produkcja cukru jest wynikiem również największego w historii obszaru upraw buraków cukrowych, szacowany na 274 tys. ha.
Areał upraw buraków cukrowych w Polsce
Wydajność buraków cukrowych w Polsce jest o 1/5 niższa od średniej unijnej
Według KE w Polsce średni plon buraków w ekwiwalencie cukru sięga w tym sezonie 9 t/ha. W skali całej UE jest to 11 t/ha, a w Niemczech i Francji odpowiednio 12 i 13 t/ha.
Źródło danych: KE, GUS