czwartek, 21 listopada, 2024
spot_img

Jak do ochrony buraka cukrowego podeszli plantatorzy z Wielkopolski? Spotkanie polowe z firmą Agromix w Sokolnikach

spot_img

Prowadzenie plantacji buraka cukrowego nie należy do najłatwiejszych. Rosnąca presja agrofagów oraz kurczący się rynek substancji czynnych skłania plantatorów do poszukiwania alternatyw. Jedną z nich jest stosowanie adiuwantów, które wspomagają działanie pestycydów i umożliwiają obniżenie ich dawek. 

Wielkopolska burakiem cukrowym stoi

Wielkopolska słynie z wysokiej kultury rolnej  oraz wydajnej produkcji polowej. Jednym z ważniejszych gatunków, w tym województwie jest burak cukrowy, który w 2024 roku zajął 59 tys. hektarów, co stanowi 20% ogółu uprawy w kraju. Surowiec przerabiają 4 cukrownie zlokalizowane w Opalenicy, Środzie Wielkopolskiej, Gostyniu oraz Miejskiej Górce. Duży areał niesie, jednak za sobą ryzyko wzmożonej presji agrofagów, która była w tym sezonie szczególnie widoczna. 

Spotkanie polowe w Sokolnikach

Doświadczenia polowe prowadzone u rolników są najlepszym odzwierciedleniem produkcji towarowej. Tym sposobem swoje produkty testuje między innymi firma Agromix z Niepołomic. Na polach Sławomira Kaczmarka w Sokolnikach (pow. szamotulski) przetestowano adiuwanty w kombinacjach herbicydowych i fungicydowych, a także insektycydowych. O przebiegu sezonu i efektach ochrony mówili : Adam Wachowski (Agromix) oraz dr inż. Dariusz Górski z IOR-PIB.

Cztery razy odchwaszczane

W Sokolnikach testowano program herbicydowy zawierający zredukowane dawki herbicydów tak jak metamitron, etofumesat, lenacyl,  chlopyralid, dimetenamid-P i chinomerak. Jest to autorski program Agromix, testowany również przez koncerny cukrownicze. W opinii Agromix jest to bardzo ciekawy program bo zawiera wszystkie dostępne mechanizmy działania lecz przy zredukowanych dawkach. Pomiędzy substancjami występuje synergizm, dodatkowo wspomagany przez dodatek adiuwanta wielofunkcyjnego. Do każdego zabiegu użyto ponadto adiuwanta Atpolan® Bio 80 EC Premium. Środek wspomagał wchłanianie substancji, w szczególności w suchych warunkach i silnego wosku na roślinach oraz zapobiegał rozproszeniu cieczy stosowanej w dawce 150 litrów na hektar podczas porannych oprysków.

Niespotykana presja chwościka

W ramach doświadczenia wysiano dwie kreacje buraka cukrowego tj. odmianę o standardowej tolerancji oraz z cechą odporności CR Plus. Różnice w presji chwościka były znaczące na przykładzie porównania dwóch odmian.

Chemiczna ochrona fungicydowa została wykonana w odpowiednim czasie w oparciu o sprawdzone substancje czynne o działaniu wgłębnym i systemicznym. Efekty nie były, jednak w pełni zadowalające i spełniające oczekiwania.

Przyczyn można dopatrywać się przede wszystkim w wysokim nasileniu chwościka w Wielkopolsce. Co, jednak spowodowało, że chwościk tak silnie i agresywnie zaatakował w tym roku? Wyjątkowo sprzyjająca pogoda latem 2024, duża powierzchnia uprawy buraka cukrowego w 2024 roku na terenach Wielkopolski, ale i Polski. To już kolejny pobity rekord, a co za tym idzie coraz więcej buraka w płodozmianie, często skróconym i brak wystarczającej izolacji pomiędzy polami. Rośnie więc presja agrofagów, w tym właśnie chwościka, który przenosi się między innymi na resztkach buraczanych. Coraz więcej buraków jest również wysiewanych w uproszczeniach, co poniekąd wpływa również na rozwój agrofagów.

Ochrona przed insektami

Do zwalczania szkodników użyto preparatu systemicznego zawierającego flonikamid. Skuteczność środka zwiększa adiuwant Ento Maxx® pH¯ Premium. Ten produkt jest dedykowany do insektycydów i zawiera filtr promieniowania UV, który chroni przed fotolizą i rozpadem.

Jak przebiega kampania buraczana w Wielkopolsce?

Zbiory buraka cukrowego w Wielkopolsce przebiegają szybko i sprawnie. Sytuacji sprzyja sprawna logistyka, wysoki i ciągły przerób surowca, ale co ważne względnie sprzyjająca pogoda. Niższa intensywność opadów oraz ekspresowa wegetacja pozwoliła na rozpoczęcie kampanii już w sierpniu. 

Średnie plony korzeni z plantacji przeznaczonych do cukrowni Nordzucker Opalenica wynoszą 65 t/ha. Co ciekawe mimo rosnącej masy korzeni spada znacząco polaryzacja i to nie tylko za sprawą rozcieńczenia, ale głównie przez wspomnianą presję chwościka. Rośliny odbudowują ponownie rozetę liściową kosztem cukru. 

spot_imgspot_img
Michał Piśny
Michał Piśny
Jestem rolnikiem z pasji i zamiłowania. Produkcja roślinna jest od wielu lat sektorem moich zainteresowań i działań. W okresie wegetacji spędzam dużo czasu na polach. Bardzo ważna dla mnie jest ochrona naszego miejsca pracy jakim jest gleba. W swojej pracy skupiam się na propagowaniu zrównoważonego rolnictwa. Obecnie studiuję rolnictwo na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu. Dokształcam się stale poprzez kursy i szkolenia. Jestem otwarty na kontakty z ludźmi.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x