Co znajdziesz w artykule?
Wraz ze zbliżającą się jesienią, nadchodzą imprezy polowe dedykowane soi. Cykl spotkań sojowych 2 września rozpoczął Centralny Ośrodek Badań Odmian Roślin Uprawnych. W czasie konferencji podsumowano dotychczasowe krajowe działania i inicjatywy w zakresie popularyzacji uprawy soi. Na poletkach w Radzikowie zaprezentowano czołowe odmiany uprawiane przez polskich rolników.
Soja popularna wśród rolników
Soja z roku na rok staje się coraz bardziej popularna wśród polskich rolników. W dużej mierze jest to zasługa zmieniającego się klimatu oraz wysokich kosztów produkcji w uprawach konwencjonalnych. Zachętą są również dopłaty z tytułu upraw wysokobiałkowych.
Konferencja sojowa w Radzikowie
Z inicjatywą propagowania uprawy soi wychodzą krajowe instytucje oraz hodowle roślin. Coroczne święto poświęcone tej roślinie bobowatej odbyło się w Instytucie Hodowli i Aklimatyzacji Roślin w Radzikowie. Na spotkanie przybyli zaproszeni goście, w tym plantatorzy oraz uczniowie szkół rolniczych.
III Krajowy Dzień Soi otworzyli uroczyście prof. dr hab. Henryk Bujak, dyrektor COBORU oraz mgr. inż. Emilia Sekulska, dyrektor SDOO w Seroczynie. Dyrektor COBORU przedstawił dotychczasowe wyniki działań, a także plany dotyczące promocji soi. Jednostka badawcza prowadzi program „Inicjatywa białkowa COBORU”, którego działalność przyczynia się w znacznej mierze do wzrostu areału uprawy soi w Polsce.
Wyniki doświadczeń odmianowych w ramach projektu przedstawiła mgr. inż. Agnieszka Osiecka z Centrali Głównej COBORU. Specjalistka w wystąpieniu zaprezentowała zestawienia plonowania soi w latach 2016-2022, ukazując znaczące wzrosty w zbiorach na przestrzeni lat.
O znaczeniu gospodarczym soi na świecie mówił dr Lech Boros z IHAR-PiB w Radzikowie. Prelegent przedstawił możliwości uprawy tego gatunku oraz zagrożenia środowiskowe.
Konferencję zamknęło wystąpienie dr inż. Magdaleny Wijat z SGGW w Warszawie, która zreferowała temat dotyczący plonowania soi w różnych systemach uprawy roli, poświęcając szczególną uwagę systemom uproszczonym.
Podsumowanie i perspektywy
Podsumowując konferencję i prelekcję wykładowców należy wspomnieć o kilku najważniejszych aspektach:
– postęp hodowlany wśród odmian soi jest bardzo znaczący na przestrzeni ostatnich lat
– soja aklimatyzuje się na coraz większym terenie Polski
– rosną plony i popularność soi wśród polskich rolników
– program “Inicjatywa białkowa COBORU” przyczynia się znacząco do promocji krajowej soi
– na przestrzeni ostatnich 10 lat areał uprawy soi wzrósł z 200 ha do 49 tys. ha
– prognozuję się, że w najbliższych latach areał uprawy soi może przekroczyć 100 tys. ha
Poletka odmianowe soi
Po zakończonej części teoretycznej, zaprezentowano w praktyce poletka odmianowe soi różnych hodowli. Szczególnie widoczną cechą były różnice na tle wczesności odmian, a także wysokość pierwszego strąka.
Czy warto siać strączkowe?
W związku z rosnącym zainteresowaniem soją i innymi roślinami bobowatymi przygotowaliśmy materiał filmowy. Prof. Tomasz Piechota z UP w Poznaniu omawia podstawowe zasady agrotechniczne w soi, ale także łubinie czy grochu oraz odpowiada na nurtujące kwestie. Zapraszamy do zapoznania się z poniższym materiałem.