Patrząc dzisiaj na sytuację wokół COVID-19 można odnieść wrażenie, że sektor mleczarski nie ucierpiał aż tak bardzo. Według Agnieszki Maliszewskiej, Dyrektor Polskiej Izby Mleka jest to wynik wysokiej sprzedaży produktu oraz rosnącej konsumpcji w ostatnich miesiącach.
“Obecnie średnia cena mleka w skupie kształtuje się powyżej 130 zł za 100 litrów. Porównując inne kraje UE nasz cennik jest zbliżony. Wartość mleka determinuje sytuacja polityczno-ekonomiczna na świecie oraz zbyt na rynkach międzynarodowych.” – informuje w wywiadzie z nami dyrektor Izby Mleka.
Covid był tylko jednym z elementów, który determinował ceny. Pozostanie konsumentów w Polsce w okresie wakacyjnym wpłynęło na konsumpcję krajową w obszarze HoReCa, który zaczął się rozwijać. Te elementy miały istotne przełożenie na płynne przejście z chwilowego kryzysu, gdy możliwość eksportu na rynki trzecie została wstrzymana.
Agnieszka Maliszewska jednak zwróciła uwagę, że nie możemy nazwać tej sytuacji względnie dobrą.
“Patrząc na całą ekonomię i system związany z relacjami i powiązaniami z ceną mleka to niestety ale ustawa, która została przegłosowana 14.10.2020 w senacie będzie miała bezpośredni wpływ na produkcję mleka. Rozporządzenie zostało medialnie sprzedane jako ustawa futerkowa abyśmy jako konsumenci okazali się większą empatią do zwierząt. Tyle, że nikt nie naznaczył faktów jakie panują w gospodarstwach rolniczych. Znam wielu rolników i tak jak oni dbają o dobrostan zwierząt tak nikt nie dba. A to dlatego, że rolnik z tych zwierząt po prostu żyje. Wszelkie problemy w stadzie, gdzie należy odizolować lub uśpić zwierzęta spisują hodowcę na straty.”
Przedstawicielka Polskiej Izby Mleka dodała, że rolnictwo to system naczyń połączonych o których musimy pamiętać.
Wzrost wskaźnika żywności FAO
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wyniósł we wrześniu średnio 102,2 punktu, co oznacza brak zmian w ujęciu miesięcznym, jednak w ujęciu rocznym odnotował wzrost o 2,5%. Umiarkowane wzrosty notowań masła, sera i odtłuszczonego mleka w proszku zostały skompensowane spadkiem cen pełnego mleka w proszku. Ceny masła wzrosły z powodu wysokiego popytu na dostawy krótkoterminowe i zmniejszonego przetwórstwa w Europie. Rosnący popyt zarówno w Unii Europejskiej, jak i ze strony importerów na sery przyczynił się do wzrostu notowań tych produktów. Wzrosły również notowania odtłuszczonego mleka w proszku, natomiast spadek odnotowano w przypadku pełnego mleka w proszku, do czego przyczynił się sezonowy wzrost produkcji w Oceanii.
Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym?
Na rynku krajowym w 1 tygodniu października 2020 r. odnotowano wzrost cen większości monitorowanych produktów mlecznych. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach 28–04.10.2020 r. masło w blokach zbywano po 15,78 zł/kg, o 2% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 10% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 17,30 zł/kg (3,46 zł za 200 gramową kostkę), o 2% niższym niż tydzień wcześniej, ale o 1% wyższym niż przed miesiącem. W porównaniu z cenami sprzed roku oba rodzaje masła były o około 7% tańsze.
Na przełomie września i października 2020 krajowa cena zbytu OMP wyniosła 9,35 zł/kg i była o około 2% wyższa niż w poprzednim tygodniu i niż miesiąc wcześniej. Jednocześnie za pełne mleko w proszku uzyskiwano 11,63 zł/kg, o 5 gr/kg mniej niż w czwartym tygodniu września br., ale o 3 gr/kg więcej niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku OMP było tańsze o 2%, a PMP – o 4,5%.
Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach
Cały czas mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,36 zł/l, w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w 1 tygodniu października.
1.Produkty mleczarskie płynne.
TOWAR | Zawartość tłuszczu | POLSKA | |||
Cena [zł/100kg] | Tygodn. zmiana | ||||
2020-10-04 | 2020-09-27 | ceny [%] | |||
Mleko spożywcze pasteryzowane | do 0,5% | — | — | — | |
1,5-1,8% | — | — | — | ||
2% | 189 | 189 | 0,1 | ||
3,2% | 202 | 202 | 0,3 | ||
od 3,5% | 305 | 294 | 3,6 | ||
Ogółem | 197 | 196 | 0,4 | ||
Mleko spożywcze UHT | do 0,5% | 190 | 191 | -0,3 | |
1,5-1,8% | 199 | 199 | -0,1 | ||
2% | 210 | 210 | 0,2 | ||
3,2% | 211 | 212 | -0,6 | ||
od 3,5% | 227 | 221 | 2,9 | ||
Ogółem | 209 | 210 | -0,3 | ||
Jogurt naturalny | do 0,5% | 258 | 255 | 1,2 | |
1,5-1,8% | 466 | 436 | 6,8 | ||
2% | 386 | 379 | 1,9 | ||
3,2% | 447 | 435 | 2,7 | ||
od 3,5% | 395 | 395 | 0,0 | ||
Ogółem | 421 | 409 | 3,0 | ||
Kefir | do 0,5% | 357 | 359 | -0,7 | |
1,5-1,8% | 276 | 274 | 0,5 | ||
2% | 263 | 276 | -5,0 | ||
3,2% | nld | — | — | ||
od 3,5% | — | — | — | ||
Ogółem | 269 | 277 | -2,6 | ||
Śmietana i śmietanka | 10-29% | 605 | 609 | -0,6 | |
pow. 29% | 957 | 943 | 1,5 | ||
Ogółem | 694 | 694 | 0,0 |
2. Produkty mleczarskie stałe.
TOWAR | Rodzaj | POLSKA | |||
Cena [zł/100kg] | Tygodn. zmiana | ||||
2020-10-04 | 2020-09-27 | ceny [%] | |||
Masło 82% tł., 16% wody | w blokach | 1 578 | 1 545 | 2,1 | |
konfekcjonowane | 1 730 | 1 760 | -1,7 | ||
Masło 80% tł., 16%wody, 2% soli | w blokach | — | — | — | |
Masło | Ogółem | 1 703 | 1 734 | -1,8 | |
Mleko w proszku | pełne | 1 163 | 1 168 | -0,4 | |
odtłuszczone | 935 | 916 | 2,1 | ||
Ogółem | 976 | 979 | -0,3 | ||
Mleko zagęszczone | słodzone | nld | nld | – | |
niesłodzone | 571 | 599 | -4,6 | ||
Ogółem | 684 | 727 | -5,9 |
3. Sery i twarogi.
TOWAR | Rodzaj | POLSKA | |||
Cena [zł/100kg] | Tygodn. zmiana | ||||
2020-10-04 | 2020-09-27 | ceny [%] | |||
SERY DOJRZEWAJĄCE | typu EDAMSKI | 1 354 | 1 339 | 1,0 | |
typu GOUDA | 1 357 | 1 357 | 0,0 | ||
typu CHEDDAR | 1 412 | 1 339 | 5,4 | ||
typu EMENTALER | 1 550 | 1 523 | 1,8 | ||
PODLASKI, ZAMOJSKI, MORSKI | 1 390 | 1 386 | 0,3 | ||
PARMEZAN | — | — | — | ||
RADAMER | nld | nld | – | ||
Ser typu MOZZARELLA | 1 432 | 1 419 | 0,9 | ||
Ser typu FETA | 1 048 | 1 033 | 1,4 | ||
SERY PLEŚNIOWE | 2 065 | 2 036 | 1,4 | ||
SERY i TWAROGI ŚWIEŻE | twaróg min. 40% tł. | 925 | 935 | -1,0 | |
serek granulowany min. 40% tł. | 676 | 682 | -0,9 |
Maria Chmal
źródło: Biuletyn „Rynek mięsa wieprzowego” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej / kowr.gov.pl / pfhb.pl