Zanotowany w czerwcu spadek międzynarodowych cen cukru był spowodowany głównie dobrymi postępami zbiorów trzciny cukrowej w Brazylii w sezonie 2023/24 oraz słabym globalnym popytem importowym, zwłaszcza z Chin, drugiego co do wielkości importera cukru na świecie.
Według FAO indeks cen cukru wynosił w czerwcu średnio 152,2 punktu, co oznacza spadek o 3,2 procent w porównaniu z majem. Był to pierwszy spadek międzynarodowych cen cukru po czterech kolejnych miesięcznych wzrostach.
Międzynarodowe notowania cukru pozostały jednak o blisko 30 procent powyżej poziomów z tego samego miesiąca ubiegłego roku.
Obawy o potencjalny wpływ zjawiska El Nino na zbiory trzciny cukrowej w sezonie 2023/24, wraz z umocnieniem brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego, ograniczają spadki światowych cen cukru.
Notowania giełdowe cukru (USc/funt):
Źródło: FAO, bankier.pl