Co znajdziesz w artykule?
W opublikowanym przez Główny Urząd Statystyczny raporcie ocenia się, że w bieżącym roku powierzchnia zasiewów zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi jest mniejsza od ubiegłorocznej (po uwzględnieniu powierzchni zaoranej w wyniku uszkodzeń zimowych) i wynosi około 5,7 mln ha (zmniejszenie o ok. 1,6%).
Według wstępnych szacunków przewiduje się zmniejszenie powierzchni uprawy rzepaku i rzepiku ogółem o około 1,9%.
Powierzchnia zbóż ozimych zmniejszyła się o 0,8% – r/r
Powierzchnia ozimych zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi wynosi ok. 4,5 mln ha, tj. o ok. 0,8% mniej niż wynosiła powierzchnia zasiewów w poprzednim sezonie wegetacyjnym, w tym:
- pszenicy ozimej blisko 2,3 mln ha,
- żyta ok. 0,7 mln ha,
- jęczmienia ozimego ok. 0,3 mln ha,
- pszenżyta ozimego ponad 1,1 mln ha.
Zasiewy zbóż jarych powinny spaść o 4,4% – r/r
Wstępnie szacuje się, że jarych zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi zasiano około 1,2 mln ha, tj. o ok. 4,4% mniej niż wynosiła powierzchnia zasiewów w roku ubiegłym, z tego:
- pszenicy jarej ok. 0,2 mln ha,
- jęczmienia jarego ok. 0,3 mln ha,
- owsa ok. 0,5 mln ha,
- pszenżyta jarego ok. 0,1 mln ha,
- mieszanek zbożowych jarych ok. 0,2 mln ha.
Kondycja upraw zbożowych w I dekadzie maja była lepsza, ale rzepaku ozimego nieco gorsza niż przed rokiem
Zasiewy ozime – z oceny przeprowadzonej w pierwszej dekadzie maja 2024 r. przez rzeczoznawców terenowych GUS wynika, że stan zasiewów zbóż ozimych jest lepszy od ubiegłorocznego. Oceniono go na 3,9 – 4,0 stopnia kwalifikacyjnego, natomiast stan rzepaku i rzepiku ozimegooceniono niżej o 0,1 stopnia kwalifikacyjnego niż ocena ubiegłoroczna.
Zasiewy jare – zboża jare zasiano w większości województw terminowo lub z niewielkim opóźnieniem. Opady deszczu powodowały rejonami opóźnienia w rozpoczęciu siewów zbóż jarych. Ciepła i słoneczna pogoda na przełomie marca i kwietnia sprzyjała wschodom i rozwojowi roślin. Znaczne przesuszenie gleby pod koniec kwietnia i w pierwszej połowie maja hamowało wzrost i rozwój zasiewów jarych.
Stan zbóż jarych oceniono na 3,7 stopnia kwalifikacyjnego, tj. wyżej niż ocena ubiegłoroczna, a stan rzepaku i rzepiku jarego oceniono na 3,6 stopnia kwalifikacyjnego, tj. na poziomie oceny ubiegłorocznej.
Źródło: GUS