Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął we wrześniu wynik 130,0 pkt. Oznacza to wzrost miesięczny indeksu o 1,2% i powrót na 10-letni szczyt. Tym razem o wzroście indeksu zdecydowały głównie wyższe ceny zbóż, olejów roślinnych i produktów mleczarskich, podczas gdy ceny średnie cukru i mięsa zmieniły się w minimalnym zakresie.
Indeks cen żywności FAO w poszczególnych latach:
Notowania poszczególnych subindeksów FAO w 2021 roku:
Indeks cen zbóż FAO był we wrześniu o 2,0% wyższy niż miesiąc wcześniej i 27,3% powyżej września ubiegłego roku. Spośród zbóż światowe ceny pszenicy wzrosły najbardziej we wrześniu, bo aż o blisko 4% i aż 41% rok do roku. Coraz mniejsze możliwości eksportowe przy silnym popycie światowym nadal powodowały wzrost międzynarodowych cen pszenicy.
Ceny ryżu wzrosły we wrześniu, osiągając poziom powyżej wieloletnich minimów osiągniętych w sierpniu 2021 r., podtrzymywane przez niewielką poprawę aktywności handlowej.Międzynarodowe ceny jęczmienia również wzrosły we wrześniu, o 2,6%, głównie za sprawą silnego popytu, obniżonych perspektyw produkcji w Federacji Rosyjskiej oraz wzrostów na innych rynkach.
Z kolei światowe ceny kukurydzy wzrosły tylko o 0,3% w porównaniu z sierpniem. Wzrostom przeciwdziałały lepsze perspektywy zbiorów na świecie oraz rozpoczęcie zbiorów w USA i na Ukrainie. Niemniej jednak ceny kukurydzy pozostawały o prawie 38% powyżej poziomu z września 2020 r.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wzrósł we wrześniu o 1,7% do poziomu o 60% wyższego niż rok temu. Wzrost był spowodowany głównie wyższymi cenami oleju palmowego i rzepakowego, podczas gdy notowania olejów sojowego i słonecznikowego spadły. Międzynarodowe ceny oleju palmowego wzrosły trzeci miesiąc z rzędu, osiągając najwyższy poziom od dziesięciu lat, czemu sprzyjał silny globalny popyt importowy, który zbiegł się w czasie z obawami o produkcję poniżej potencjału w Malezji z powodu utrzymującego się niedoboru siły roboczej migrantów. Światowe ceny oleju rzepakowego również wyraźnie wzrosły, do czego przyczyniła się przedłużający się deficyt podaży. Dla kontrastu, światowe ceny oleju sojowego i słonecznikowego spadły we wrześniu.
Indeks cen produktów mlecznych zwiększył się we wrześniu o 1,5%. Wzrosły międzynarodowe notowania wszystkich produktów mleczarskich reprezentowanych w indeksie, przy czym odtłuszczone mleko w proszku (SMP) i masło wzrosły najbardziej, wsparte solidnym globalnym popytem importowym przy ograniczonych możliwościach eksportu, zwłaszcza z Europy z powodu niskich zapasów i sezonowego spadku produkcja mleka. Ograniczona produkcja mleka na tym wczesnym etapie nowego sezonu w Oceanii, w połączeniu z niskimi zapasami, również podniosła światowe ceny masła. Tymczasem ceny pełnego mleka w proszku (PMP) i sera wzrosły umiarkowanie w wyniku połączenia ograniczonej produkcji, niskich zapasów i stałego popytu wewnętrznego w Europie.
Indeks cen cukru FAO wzrósł we wrześniu o skromne 0,5% (6 miesiąc z rzędu), ale aż o 53,5% w skali roku. Obawy o zmniejszoną produkcję w Brazylii, największym światowym eksporterze cukru, spowodowane przedłużającymi się suchymi warunkami pogodowymi i mrozami, nadal wspierały wzrost światowych cen cukru. Ponadto wyższe ceny etanolu zachęciły do większego wykorzystania trzciny cukrowej do produkcji etanolu w Brazylii. Presję na wzrost cen ograniczało jednak spowolnienie światowego popytu importowego na cukier oraz dobre perspektywy produkcyjne u głównych eksporterów, takich jak Indie i Tajlandia.
Indeks cen mięsa FAO wyniósł 115,5 pkt we wrześniu i praktycznie się nie zmienił w stosunku do sierpnia. wzrósł w sierpniu i był o 26,3% powyżej września ubiegłego roku. We wrześniu międzynarodowe notowania mięsa owczego dalej rosły, napędzane silnym globalnym popytem, podczas gdy dostawy eksportowe pozostały napięte. Niesłabnąca była również zwyżka cen mięsa wołowego, ponieważ ograniczona dostępność bydła rzeźnego w Oceanii i Ameryce Południowej ciążyła na globalnych dostawach. Dla kontrastu, po kolejnych dziewięciu miesiącach wzrostu notowania mięsa drobiowego obniżyły się w wyniku zwiększonej globalnej podaży. Spadły też światowe ceny wieprzowiny z powodu niższego popytu importowego z Chin i obniżonego popytu wewnętrznego, zwłaszcza w Europie.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO