W rejonie plantacyjnym cukrowni Gostyń, Glinojeck oraz Miejska Górka rozpoczął się zbiór buraków cukrowych- czytamy na portalu LIZ – Doradztwa Rolniczego Pfeifer&Langen Polska. Jak informuje firma, na wczesne dostawy zaplanowane są buraki od plantatorów, którzy dobrowolnie zdeklarowali się na zbiór ze względu na dobry stan plantacji – gleby cięższe, wczesne siewy, miejscowości z większą ilością opadów w okresie czerwca i lipca.
Rozpoczęcie kampanii w Gostyniu i Glinojecku nastąpi 1 września, w Miejskiej Górce 3 września, natomiast w Środzie 7 września
Jaka będzie sprzedaż w sezonie 2021?
Choć dane wskazują na spadek sprzedaży cukru na krajowym rynku to sprzedaż zagraniczna jest coraz większa. W tym półroczu wartość eksportu cukru i wyrobów cukierniczych wyniosła 1,2 mld euro i wzrosła w porównaniu z poprzednim rokiem o 7 %. Ale żeby sprzedawać najpierw trzeba mieć co. W zeszłym roku z powodu niekorzystnej pogody i ataku szkodników plony okazały się niższe niż się spodziewano. Obecny sezon przyniósł długie wschody co wpłynęło na jakość plonów. Lipiec zaś dzięki ilości opadów i wysokich temperatur sprzyjał plonowaniu. Andrzej Przybyszewski z Cukrowni w krusznicy prognozuje długą kampanie i większą ilość surowca w rozrachunku rok do roku.
W poprzednim sezonie wyprodukowano 820 tys. ton cukru z 6,2 mln ton buraków. Średni plon wyniósł 56,9 t/ha. Zawartość cukru w burakach, czyli polaryzacja, wyniosła 15,05%. Z próbnych badań z Cukrowni Kruszwicy wynika, że stan korzeni, waga korzeni nie odbiega zbyt mocno od innych lat. Polaryzacja waha się w granicach 15%.
Źródło:Bydgoszcz.tvp.pl
Zdj:pixabay.com