piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Rynek wieprzowiny. Czy obecna sytuacja pozwoli hodowcom odbić się od dna?

spot_img

Ponowne symboliczne wzrosty notowań zawitały do krajów skupów lecz nie tylko bowiem w Europie stawki za tuczniki poszły w górę. Pierwszy raz od 3 miesięcy cena świń na niemieckim rynku ruszyła w górę i wyniosła 1,30 euro. Co prawda jest to wzrost nieśmiały jednak niezwykle istotny w obecnej sytuacji. W kraju ceny w skupach sięgają poziomu ok 6,40 zł/kg w kl. E co wywołało poruszenie na rynku wieprzowiny. 

Czy możemy spodziewać się rychłego powrotu na dobre tory?

Rynek wieprzowiny nigdy nie był stabilny. Jednak pomimo trudów, utrzymywał w większości czasu względną opłacalność. Teraz kiedy notowania poszybowały w górę, zaczęły przebijać się głosy mówiące o odbiciu się z dołka. Tymczasem pojawiają się komentarze podważające tę opinie. Powątpienia argumentowane są chociażby skalą produkcji, bowiem dla małych gospodarstw taka cena nie gwarantuje wyjścia na prostą w krótkim czasie. Zdaniem Pol Pig ten okres zmusił zbyt wielu hodowców do ograniczenia produkcji jednak widoczny wzrost cen w skupach to dobry znak. 

Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?

Polska

Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach  14–21.02.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,33 zł/kg, wobec 4,16 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 4,06% droższy niż przed miesiącem, ale o 29,6% tańszy niż przed rokiem.

UE

W dniach  14–21.02.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 131,07 EUR/100 kg (+1,3 %) masy poubojowej schłodzonej.

Największy tygodniowy wzrost odnotowano w Polsce (+4%) a największy spadek na Cyprze (-13,7%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 126,43 EUR/100 kg względem 121,53 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.

W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 6,24 zł/kg, o 3,8% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 28,5% niższa niż przed rokiem. 

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 5 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:  

źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x