Ponowne symboliczne wzrosty notowań zawitały do krajów skupów lecz nie tylko bowiem w Europie stawki za tuczniki poszły w górę. Pierwszy raz od 3 miesięcy cena świń na niemieckim rynku ruszyła w górę i wyniosła 1,30 euro. Co prawda jest to wzrost nieśmiały jednak niezwykle istotny w obecnej sytuacji. W kraju ceny w skupach sięgają poziomu ok 6,40 zł/kg w kl. E co wywołało poruszenie na rynku wieprzowiny.
Czy możemy spodziewać się rychłego powrotu na dobre tory?
Rynek wieprzowiny nigdy nie był stabilny. Jednak pomimo trudów, utrzymywał w większości czasu względną opłacalność. Teraz kiedy notowania poszybowały w górę, zaczęły przebijać się głosy mówiące o odbiciu się z dołka. Tymczasem pojawiają się komentarze podważające tę opinie. Powątpienia argumentowane są chociażby skalą produkcji, bowiem dla małych gospodarstw taka cena nie gwarantuje wyjścia na prostą w krótkim czasie. Zdaniem Pol Pig ten okres zmusił zbyt wielu hodowców do ograniczenia produkcji jednak widoczny wzrost cen w skupach to dobry znak.
Jakie ceny figurowały na rynku trzody na krajowym rynku?
Polska
Miniony tydzień charakteryzował się ku zaskoczeniu wzrostem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 14–21.02.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 4,33 zł/kg, wobec 4,16 zł/kg w poprzednim tygodniu. Żywiec ten był o 4,06% droższy niż przed miesiącem, ale o 29,6% tańszy niż przed rokiem.
UE
W dniach 14–21.02.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 131,07 EUR/100 kg (+1,3 %) masy poubojowej schłodzonej.
Największy tygodniowy wzrost odnotowano w Polsce (+4%) a największy spadek na Cyprze (-13,7%). W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 126,43 EUR/100 kg względem 121,53 EUR/100 kg z ubiegłego tygodnia.
W rozpatrywanym tygodniu listopada br. cena sprzedaży półtusz wieprzowych nie uległa zmianie i wynosiła 6,24 zł/kg, o 3,8% więcej w odniesieniu do ostatniego notowania. Cena półtusz była o 28,5% niższa niż przed rokiem.
Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )
Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).
Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.
Tab. 5 Ceny sprzedaży półtusz wieprzowych – na rynek wspólnotowy:
źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl