Kolejny tydzień przyniósł nowe notowania
Szesnasta aukcja na platformie internetowej Global Dairy Trade w dniu 18 sierpnia 2020 roku zakończyła się spadkiem notowań. Jest to trzeci spadek z rzędu. Ogólny indeks cenowy spadł o 1,7%. Średnia cena ukształtowała się na poziomie 3 004 USD.
Ujemny indeks przełożył się na spadek notowań pięciu oferowanych kategorii produktów mleczarskich. Największe obniżki odnotowano w przypadku sera Cheddar i laktozy. Wzrost ceny miał miejsce jedynie w przypadku odtłuszczonego mleka w proszku.
Wyniki ostatniej sesji w dniu 18 sierpnia 2020 roku:
- Odtłuszczone mleko w proszku + 1,1% – cena 2 608 USD/t
- Masło – 2,0% – cena 3 370 USD/t
- Pełne mleko w proszku – 2,2% – cena 2 936 USD/t
- Bezwodny tłuszcz mleczny – 2,9% – cena 3 873 USD/t
- Laktoza – 3,3% – cena 1 303 USD/t
- Ser Cheddar – 3,6% – cena 3 442 USD/t
- Maślanka w proszku – nie była oferowana
- Serwatka w proszku – nie była oferowana
Po silnym wzroście notowań na początku lipca, w połowie sierpnia po raz trzeci nastąpiła obniżka notowań. Cena surowca w Polsce do lipca utrzymywała trend spadkowy, dopiero w lipcu delikatnie wzrosła. Z danych zebranych przez resort rolnictwa wynika, że mleko w skupach podrożało o 0,9%. Za 100 kg mleka surowego o standardowych parametrach uzyskać było można 132,9 zł/netto. Największy wzrost cenowy w kraju odnotowano w rejonie zachodnim. Miesięczna zmiana ceny wyniosła 2,6% dając podwyżkę 3,3 zł. Zmian cen nie odczuł rejon południowo wschodniej polski. Tam cena zmieniła się zaledwie o 0.1%. W lipcu cena za 100 kg mleka w skupie wynosiła 126,7 zł/netto.
źródło:gov.pl / pfhb.pl
Maria Chmal