poniedziałek, 16 maja, 2022
spot_img

Rynek mleka. 9% wzrost cen w skali roku

-REKLAMA-spot_img

W październiku 2020 r. krajowi dostawcy za mleko surowe uzyskiwali średnio 144,59 zł/hl, o 5% więcej niż miesiąc wcześniej i o 9% więcej niż przed rokiem. Najbardziej podrożało mleko w w woj. świętokrzyskim (o 6,0%) i podlaskim (o 5,8%), a najmniej w woj. małopolskim (o 2,2%) oraz łódzkim (o 3,0%). 

Najwięcej można było uzyskać województwie podlaskim – aż 155,56 zł/hl. Na podium znalazły się także województwa warmińsko-mazurskie – 148,59 zł/hl i lubuskie – 148,49 zł/hl). Najniższe ceny za mleko oferowano w województwie małopolskim – 127,79 zł/hl i łódzkim – 131,64 zł/hl.

Jak kształtowały się ceny na rynku krajowym w 2 tygodniu listopada?

Na rynku krajowym w ostatnim tygodniu października 2020 r. odnotowano wzrost cen większości monitorowanych produktów mlecznych. Według danych Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW w dniach  09–15.11.2020 r. masło w blokach znacznie podrożało. Zbywano je przeciętnie po 6,40 zł/kg, o 1% więcej niż w poprzednim tygodniu i o 7% więcej niż miesiąc wcześniej. Cena zbytu masła konfekcjonowanego ukształtowała się na poziomie 17,55 zł/kg (3,51 zł za 200 gramową kostkę), o 1 gr/kg niższym niż tydzień wcześniej i o 2% niższym niż przed miesiącem. W odniesieniu do notowań sprzed roku masło w blokach było o 2% droższe, a masło konfekcjonowane – o 5% tańsze

W drugim tygodniu listopada cena zbytu OMP wyniosła 9,34 zł/kg i była o 2,5% niższa niż w poprzednim tygodniu, ale o 2% wyższa niż miesiąc wcześniej. Za pełne mleko w proszku płacono 11,63 zł/kg, o 3 gr/kg mniej niż w poprzednim tygodniu, ale o 2 gr/kg więcej niż przed miesiącem. OMP było tańsze niż przed rokiem o 7%, a PMP – o 6%.

Ceny poszczególnych produktów mleczarskich w skupach

Cały czas mamy do czynienia ze stabilną ceną mleka w skupie na poziomie około 1,44 zł/l w zależności od zakładu skupującego oraz cennika. W tabelach poniżej zostały przedstawione ceny produktów mleczarskich jakie kształtowały się w połowie października.

1.Produkty mleczarskie płynne.

2. Produkty mleczarskie stałe.

3. Sery i twarogi.

Maria Chmal
źródło: Biuletyn „Rynek mleka” Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej 
kowr.gov.pl
pfhb.pl

-REKLAMA-spot_img
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Śledź nas

24,041FaniLubię
814ObserwującyObserwuj
10,700SubskrybującySubskrybuj

Ostatnie artykuły

0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x