W drugim tygodniu sierpnia 2020 r. żywiec wołowy skupowano przeciętnie po 6,32 zł/kg, o 2% drożej niż przed tygodniem. Jednocześnie cena bydła rzeźnego była o około 6% wyższa niż miesiąc i rok wcześniej.
W dniach 10–16.07.2020 r. za bydło rzeźne klasy R3 średnio w UE dostawcy uzyskiwali 353,62 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej. Był to poziom cen nieznacznie (o 0,4%) wyższy niż w poprzednim tygodniu, o 1% wyższy niż przed miesiącem i nieco (o 0,2%) wyższy niż przed rokiem. Cena żywca wołowego tej klasy w Polsce, wyrażona w walucie unijnej wyniosła 308,49 EUR/100 kg i była o 13% niższa niż średnio w UE oraz niższa niż m.in. w Niemczech (o 14%) i Irlandii (o 18%), ale o 12% wyższa niż w Niderlandach. Zakłady mięsne zbywały kompensowane ćwierćtusze wołowe z młodych buhajków do 2 lat średnio po 12,70 zł/kg, o 1% drożej niż tydzień wcześniej i o 3% drożej niż przed miesiącem. Jednocześnie cena ćwierci wołowych była o 2%wyższa w odniesieniu do notowań sprzed roku
Ceny bydła pną się w górę
Największy wzrost cen dotyczył bydła <24 miesięcznego i krów mlecznych. Kilogram wagi żywej najstarszych byków kosztował 6,92 zł/netto (+0.16 zł) i w skali minionych dni podrożał o 2,3%. Masa poubojowa ciepła za tonę wyniosła 12 980 zł/netto a poubojowa schłodzona 13 239 zł/netto Krowy wyceniane były na 4,95 zł/netto (+0.13zł) za kilogram wagi żywej. Również w masach poubojowych zauważono wzrost cen. Masa poubojowa ciepła za tonę wyniosła 10 167 zł/netto a poubojowa schłodzona 10 370 zł/netto. Mięso byków 12-24 miesięcznych podrożało o 1,9% (+0.07 zł). Za kilogram wagi żywej w skupie można było uzyskać 6,77 zł/netto. Bydło 8-12 miesięczne oraz krowy jałówki nie notowały większych zmian.
CENA ZAKUPU* | Średnia masa tuszy ciepłej | Liczba sztuk Zmiana tyg. [%] | Struktura skupu | |||||||
Kategoria bydła | wg w.ż.* [zł/kg] | dla mpc** [zł/tonę] | dla mps** [zł/tonę] | Zmiana | ceny [%] | [kg] | Zmiana tyg. | [%] | Zmiana tyg. | |
16.08.2020 | 16.08.2020 | 16.08.2020 | tyg. | roczna | 16.08.2020 | [%] | 16.08.2020 | [w pkt.%] | ||
Bydło ogółem | 6,32 | 12 199 | 12 443 | 2,4 | 5,7 | 319,6 | 0,0 | -8,9 | 100,0 | – |
bydło 8-12 m-cy (Z) | 6,77 | 12 558 | 12 809 | 0,9 | 16,5 | 260,4 | -5,4 | -64,2 | 0,2 | -0,3 |
byki 12-24 m-ce (A) | 6,90 | 12 939 | 13 198 | 1,9 | 6,9 | 350,1 | -1,1 | 0,4 | 39,7 | 3,6 |
byki > 24 m-cy (B) | 6,92 | 12 980 | 13 239 | 2,3 | 9,7 | 389,0 | -0,5 | 0,9 | 11,0 | 1,1 |
wolce > 12 m-cy (C) | — | — | — | — | — | — | — | — | — | — |
krowy (D) | 4,95 | 10 167 | 10 370 | 2,7 | 1,7 | 275,1 | -1,4 | -16,1 | 29,0 | -2,5 |
jałówki > 12 m-cy (E) | 6,55 | 12 643 | 12 896 | 0,1 | 1,4 | 286,5 | -1,5 | -16,9 | 20,3 | -2,0 |
* – jest to cena netto (bez VAT) zapłacona dostawcom bydła za dostarczony do rzeźni pełnowartościowy żywiec wołowy na bazie franco zakład. Cena ta zawiera również wszelkie dodatkowe płatności (premie, nagrody itp.) niezależnie od okresu w jakim zostały wypłacone.
**- w.ż.- waga żywa ( cenę za wagę żywą wyliczono stosując średnie wskaźniki wydajności rzeźnej uzyskane w Polsce (średnia ważona) w latach 2011-2015: bydło ogółem – 0,518 (było 0,507); byki do 2 lat – 0,539 (było 0,550); byki > 2 lat – 0,535 (było 0,520); wolce – 0,54 (było 0,540); krowy – 0,465 (było 0,478) i jałówki – 0,516 (było 0,530), mpc – masa poubojowa ciepła, mps – masa poubojowa schłodzona,
*** z uwagi na ustawowy obowiązek nie identyfikowalności danych, ceny nie podano
Maria Chmal
źródło: gov.pl / Biuro Analiz i Strategii Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa