KWS światowy lider w hodowli roślin na świecie uzyskał patent dotyczący nowej tolerancji na Chwościk buraka. Choroba liści Chwościk buraka jest jedną z najbardziej szkodliwych chorób grzybowych w uprawie buraka cukrowego na świecie: 1) grzyb ten może powodować straty w plonach sięgające nawet 50 %1 2) na ok. 2/3 powierzchni uprawy buraka cukrowego na świecie presja infekcji tej choroby występuje w stopniu średnim do wysokiego.
Stosując klasyczne metody hodowli KWS wprowadza cechę, która zapewnia nowy poziom ochrony przed Chwościkiem buraka w połączeniu z wysoką wydajnością plonowania.
Według dr Andreasa Loock, szefa hodowli buraka cukrowego KWS „znalezienie nowej cechy to kamień milowy w klasycznej hodowli buraka cukrowego. Jest to ważny wkład w zapewnienie rentowności całej uprawy”. Jednym ze sposobów, w jaki plantatorzy radzą sobie z Chwościkiem buraka jest stosowanie odmian tolerancyjnych na działanie tego patogenu. Obecne źródło tolerancji w odmianach często skutkuje niższymi plonami buraka cukrowego.
Zespołowi badawczemu KWS udało się „zmienić tę regułę”, opracowując nową cechę zapewniającą zarówno wysoki poziom ochrony przed Chwościkiem buraka jak i wysokie plonowanie, niezależnie od presji choroby. Kolejnym a zarazem najbardziej powszechnym sposobem walki z chorobami liści stosowanym przez plantatorów są zabiegi fungicydowe. Niestety z biegiem czasu patogen Cercospora beticola rozwija odporność na substancje czynne w fungicydach zmniejszając ich skuteczność.
Kolejnym ograniczeniem jest zaostrzenie przepisów dotyczących stosowania pestycydów w rolnictwie. Stanowi to duże wyzwanie dla plantatorów buraka cukrowego na całym świecie. Wprowadzając nową tolerancję na Chwościk buraka hodowla KWS wspomaga zrównoważone rolnictwo przynosząc plantatorom konkretne oszczędności.
„Ochrona własności intelektualnej umożliwia innowacje takie jak ta nowa cecha tolerancji na Chwościk buraka” – mówi dr Peter Hofmann, członek zarządu odpowiedzialny za segment buraków cukrowych w KWS. „KWS chętnie podzieli się swoimi nowatorskimi rozwiązaniami z innymi podmiotami na uczciwych warunkach, np. udzielając licencji”.
KWS planuje wprowadzenie odmian z nową tolerancją w Stanach Zjednoczonych i niektórych krajach Unii Europejskiej już wiosną roku 2021.