Co znajdziesz w artykule?
Aż 12 tysięcy metrów kwadratowych posiada najnowszy budynek grupy Sokołów znajdujący się w Sokołowie Podlaskim. Obecnie to najnowocześniejsza konfekcja do mięs mielonych i porcjowanych w Polsce, a jednocześnie jeden z najnowocześniejszych tego typu obiektów w Europie.
Nowy budynek w Sokołowie to fokus na automatyzację i cyfryzację
Nowo inwestycja grupy Sokołów to dwukondygnacyjny budynek, z trzema wyspecjalizowanymi halami i dwoma magazynami mięsa. Jego powierzchnia wynosi 12 000 m2. Zarząd nie szczędził na projekcie i postanowiono na znaczną automatyzację i cyfryzację tej części zakładu
“Zadbaliśmy o zachowanie najwyższych standardów sanitarnych, budowlanych i ekologicznych. Dzięki wprowadzonym innowacyjnym rozwiązaniom technologicznym, cały proces produkcyjny przebiega sprawnie i efektywnie.” – mówi Krzysztof Śledziński, Dyrektor Zakładu w Sokołowie Podlaskim.
Co zainstalowano w nowym zakładzie Sokołowa?
Nowa część zakładu została wyposażona w najnowocześniejsze linie do pakowania VAC i MAP. Uruchomiono także w pełni automatyczną linię do produkcji mięsa mielonego. Wkrótce zostanie również uruchomiony automatyczny transport opakowań. Nowe zaplecze chłodnicze zostało zaprojektowane z naciskiem na rozwiązania proekologiczne, jak również zapewnienie optymalnych warunków dla pracowników. Chłodzenie odbywa się za pomocą glikolu, który jest nie tylko bezpieczniejszy dla środowiska, ale i efektywniejszy dla firmy. Proces produkcyjny jest w pełni monitorowany. Mieszanka gazowa w opakowaniach jest ciągle kontrolowana przez automatyczny system kontroli. Nad terminowością dostaw czuwa system telemetrii, który w sposób online śledzi stan mieszanek i w sposób automatyczny informuje dostawców.
Dyrektor Sokołowa: tworzymy nowe miejsca pracy
Ważnym elementem inwestycji są również rozwiązania, służące zachowaniu wysokiego reżimu sanitarnego oraz najwyższych wymagań przeciwpożarowych. Do wydziału mogą wejść wyłącznie dedykowani pracownicy. Powstały tu oddzielne: rampy załadunkowe, wejścia, szatnie dla pracowników, stołówka i parking.
“Ta inwestycja ma dla nas ogromne znaczenie, a jej finalizacja jest dla nas niezwykle satysfakcjonująca To nie tylko ważny etap rozwoju firmy, ale i nasz wkład w lokalną gospodarkę – również poprzez utworzenie kolejnych miejsc pracy. Jestem przekonany, że dzięki tej inwestycji będziemy mogli w jeszcze pełniejszym stopniu wychodzić naprzeciw najbardziej aktualnym trendom konsumenckim.” – podsumowuje Krzysztof Śledziński, Dyrektor Zakładu w Sokołowie Podlaskim.
Zakład produkcyjny w Sokołowie Podlaskim
Grupa Sokołów może pochwalić się 8 wyspecjalizowanymi zakładami produkcyjnymi w Polsce, a zakład w Sokołowie Podlaskim jest jej największym oddziałem. Poszczycić się może m.in. linią uboju oraz rozbioru wieprzowiny, a także jednym z największych i najnowocześniejszych w tej części Europy zakładem do plastrowania wędlin. Sokołowski oddział specjalizuje się w produkcji wędlin plastrowanych, wędzonek, kiełbas cienkich, produktów grillowych oraz szerokiego asortymentu mięs wieprzowych.
Argumentem rozbudowy zakładu było zwiększenie mocy produkcyjnych. Jak zapewnia Bogusław Miszczuk Prezes Zarządu Sokołów S.A, priorytetem jest stały rozwój asortymentu i dostarczanie konsumentom wysokiej jakości, smacznych produktów.
“Realizowane inwestycje pozwalają nam zatem wychodzić naprzeciw oczekiwaniom klientów. Jednocześnie zawsze dbamy o to, by rozwój produkcyjny był wpisany w naszą strategię zrównoważonego rozwoju, a implementowane rozwiązania ograniczały wpływ na środowisko.“ – tłumaczy prezes.
źródło: informacja prasowa Sokołów