Jak przekazał Główny Inspektorat Weterynaryjny, Hongkong znów jest otwarty na mięso drobiowe pochodzące z Polski. Są jednak pewne wyjątki.
Zwolnione z zakazu jedynie 34 powiaty
“Służba weterynaryjna Hongkongu z dniem 7 października br. zniosła zakaz eksportu na tamtejszy rynek mięsa drobiowego (tuszek, elementów i podrobów) oraz produktów drobiowych (w tym jaj) z 34 polskich powiatów: kaliski, ostrzeszowski, kępiński, ostrowski (województwo wielkopolskie), pleszewski, siedlecki, gostyniński, żuromiński, mławski, płocki, sierpecki, ostrowski (województwo mazowieckie), ciechanowski, makowski, piaseczyński, nowomiejski, iławski, działdowski, kętrzyński, ełcki, ostródzki, nidzicki, kartuski, kwidzyński, lęborski, włodawski, bialski, brodnicki, wąbrzeski, sieradzki, prudnicki, krośnieński, gorlicki, pszczyński.” – czytamy na stronie GIW.
Eksport możliwy tylko z obszaru wolnego od HPAI
W związku z powyższą decyzją władz Hongkongu nie obowiązują już żadne restrykcje w eksporcie do tego państwa nałożone z uwagi na występowanie w Polsce ognisk wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI). Niemniej jednak, władze Hongkongu akceptują wyłącznie świeże/mrożone mięso drobiowe i produkty drobiowe, których cała przesyłka pochodzi z drobiu utrzymywanego w strefie wolnej od grypy ptaków od momentu jego wyklucia lub przez co najmniej ostatnie 21 dni przed wysyłką. Przesyłki jaj drobiowych przeznaczonych do spożycia przez ludzi będą przyjmowane wyłącznie ze strefy wolnej od grypy ptaków oraz muszą być one transportowane w nowych lub odpowiednio odkażonych opakowaniach. Ponadto przesyłkom musi towarzyszyć bilateralnie uzgodnione Świadectwo zdrowia dla świeżego mięsa drobiowego i jego produktów wywożonych do Hongkongu lub Świadectwo zdrowia dla jaj wywożonych do Hongkongu. Dostępne jest ono na stronie Głównego Inspektoratu Weterynarii.
Rynek azjatycki jest naszym kluczowym rynkiem zbytu, szczególnie po Brexicie. Grypa ptaków, obostrzenia związane z COVID mocno naruszyły rozwijającą się sieć eksportu polskiego mięsa drobiowego. Zwolnienie 34 powiatów z zakazu eksportu to wprawdzie niewiele ale jak to mówią “lepszy rydz niż nic”, szczególnie, że powiaty te są zagłębiem drobiarskim Polski
źródło: GIW
Zdj:unsplash