piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Wielkanoc z Sante!

spot_img

Wielkanoc nieodmiennie przywodzi na myśl wyjątkowe, świąteczne smakołyki. Ulubione, tradycyjne dania to przede wszystkim wyśmienity smak – kolorowe sałatki, faszerowane jajka i oczywiście pełne bakalii ciasta i desery – babki, mazurki czy pascha. W tym roku do wielkanocnych przygotowań warto wnieść świeże spojrzenie, sięgając po zdrowe, wartościowe produkty. Szybko przekonamy się, iż dania przyrządzone z ich wykorzystaniem są nie tylko pyszne, ale też naprawdę proste w wykonaniu. Przygotowanie efektownego i zdrowego mazurka nie wymaga nawet włączenia piekarnika! Oto kilka kulinarnych, świątecznych inspiracji od Sante.

Wielkanocny niezbędnik – na zdrowe i smaczne święta

Po pyszne pasty roślinne sięgamy na co dzień, ale znakomicie sprawdzą się one również w przygotowaniach świątecznych. Przede wszystkim, będą idealną bazą do faszerowanych jaj – wzbogacą ich smak, a jednocześnie dodadzą cennych walorów odżywczych. Świetną propozycję stanowi Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege – w 100% pochodzenia roślinnego, o dobrym składzie (bez sztucznych dodatków, konserwantów, ulepszaczy smaku). Pełna dobrego smaku i ważnych składników odżywczych (takich jak witamina B1, witamina E, błonnik). Doskonale komponować się będzie ze świeżymi kiełkami rzeżuchy czy słonecznika. Rosnąca popularność kuchni roślinnej sprawia, że również w święta coraz częściej zastępujemy tradycyjne, mięsne propozycje tymi warzywnymi. Pyszne pasztety wegańskie można przygotować samodzielnie, z użyciem soczewicy, kaszy jaglanej, orzechów, ale też można sięgnąć po gotowe, wysokiej jakości pasztety roślinne. Pasztet wegański z żurawiną Lovege świetnie sprawdzi się nie tylko w wielkanocnym menu. Powstaje na bazie ciecierzycy, której smak urozmaica suszona żurawina. Dostarcza białka, kwasu foliowego, manganu i błonnika pokarmowego. Świątecznym klasykiem jest też bez wątpienia sałatka jarzynowa. Do niej warto dodać Majonez wegański Lovege, który zaspokoi oczekiwania nie tylko wegan, ale też wszystkich chcących urozmaicić swą dietę. To produkt w 100% roślinny i bezglutenowy, który powstaje z pestek słonecznika. Wyróżnia go znakomity smak i lekka, kremowa konsystencja, a dodatkowo – zawiera niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. 

A na deser…

Lista wielkanocnych słodkości jest długa. Królują na niej babki, mazurki, pascha. Te smakołyki możemy przygotować również w zdrowej wersji wegańskiej, wykorzystując bakalie, kaszę jaglaną, napoje roślinne, płatki owsiane i masło orzechowe. Na bazie tych produktów powstanie pyszny mazurek na spodzie z orzechów włoskich Sante. Idealnie chrupiące i przyjemne w smaku, sprawdzą się w wielu domowych deserach, także jako ich dekoracja. A dodatkowo – dostarczą cennych witamin (z grupy B), składników mineralnych (potasu, fosforu, magnezu) i błonnika. 

Oto pomysł na szybki i prosty w wykonaniu mazurek, z mnóstwem składników dobroczynnych dla zdrowia i samopoczucia. Smakowite ciasto bez pieczenia – idealne dla wegan i tych, którzy doceniają smak, a nie chcą obciążać organizmu nadmiarem cukru czy kalorii. To będzie prawdziwy hit świątecznego menu!

Ceny:

Pasta ze słonecznika z pomidorami Lovege – 4,9 zł/ op. 170 g
Pasztet wegański z żurawiną Lovege – 4,9 zł/ op. 180 g
Majonez wegański Lovege – 6,5 zł/ op. 250 g
Orzechy włoskie Sante – 7,4 zł/ op. 100 g

Źródło: informacja prasowa Sante

spot_imgspot_img
Agro Profil
Agro Profil
Magazyn rolniczy Agro Profil tworzony jest przez redaktorów rolników. Praktyczne podejście do problemów jest dla nas najważniejsze. Agro Wydawnictwo powstało w styczniu 2016 roku i od tego czasu regularnie przekazuje polskim rolnikom wiedzę ułatwiającą prowadzenie nowoczesnego gospodarstwa. Każdego roku Magazyn Agro Profil uczestniczy w wielu wydarzeniach branżowych - między innymi Agro Show, Agro Tech Kielce, Polagra Premiery, Agro-Park, Targi Książki i wielu innych. Wydawnictwo współpracuje z wieloma pracownikami naukowymi takich placówek jak np. Instytut Ochrony Roślin, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu czy też Politechniki Bydgoskiej.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x