Co znajdziesz w artykule?
W pierwszych 6 miesiącach sezonu 2024/25 (od września 2024 r. do lutego 2025 r.) Ukraina wyeksportowała ponad 403,5 tys. ton. ton cukru. 98,4% wolumenu skierowano na rynek światowy, 1,6% do krajów UE.
Poinformowało o tym biuro prasowe Krajowego Stowarzyszenia Producentów Cukru Ukrainy „Ukrtsukor”.
Do UE trafiło ok. 6,6 tys. ton cukru
Eksport do UE został wznowiony w lutym i wyniósł 6.559 ton. Głównymi krajami UE, do których trafił ukraiński cukier, były Bułgaria (72% wolumenu eksportu), Grecja (12%) i Włochy (12%).
Główni odbiorcy ukraińskiego cukru
Ogólnie rzecz biorąc, główne kierunki ukraińskiego eksportu cukru w pierwszych 6 miesiącach sezonu 2024/25 pozostają następujące:
– Turcja (18% całkowitego eksportu);
– Libia;
– Macedonia Północna;
– Somalia;
– Sri Lanka.
Ukraina wyprodukowała 1,8 mln ton cukru
W sezonie produkcyjnym 2024 ukraińscy producenci wyprodukowali 1,8 mln ton cukru. Wielkość rynku wewnętrznego na Ukrainie szacuje się obecnie na 900 tys. ton.
W handlu z UE obowiązują ograniczenia ilościowe
Kontyngenty bezcłowe, które obowiązują w okresie 1 stycznia – 5 czerwca 2025 r. wynoszą (w zaokrągleniu) 109,4 tys. ton dla cukru.
Po ich przekroczeniu import z Ukrainy będzie ponownie podlegał stawkom celnym.
Na podstawie: agravery, MRiRW