Główny Inspektorat Sanitarny poinformował, że w wyniku działań urzędowych władz sanitarnych Włoch wykryto obecność bakterii Salmonella Enteritidis, Salmonella Newport oraz Salmonella Virchow w 3 partiach filetów z kurczaka w marynacie. Podczas postępowania przeprowadzonego przez organy inspekcji weterynaryjnej ustalono, że podudzia z kurczaka pozyskane z jednej z trzech partii ubojowych, których dotyczyło powiadomienie z Włoch zostały poddane mrożeniu w zakładzie jednego z obiorców mięsa świeżego.
Pałka kurczaka z Janexu
GIS podał też szczegóły dotyczące produktu którym jest: pałka kurczaka mrożona 600 g, Numer partii: 2050618. Data mrożenia: 06.05.2020. Termin przydatności do spożycia: 02.11.2020.
Jej producent to firma Janex Sławomir i Elżbieta Wiesiak SP. J. – Zakład rozbioru w Warszawie. Dystrybutorem jest natomiast sieć Żabka Polska Sp. z o.o.
Firma Janex i sieć Żabka rozpoczęły już procedurę wycofywania produktu z rynku.
Źródło: GIS
Foto: Pixabay