Co znajdziesz w artykule?
Ostatnie szacunki Komisji Europejskiej zakładają, że produkcja rzepaku w UE-27 obniżyła się w tym roku o 8,7% (r/r) do 18,01 mln ton, ale o 1,3% wyprzedziła średnią 5-letnią. Oczekiwania wielkości zbiorów systematycznie spadały, a zaczęły się od 19,48 mln ton w I prognozie z końca marca 2024.
Gorsza w tym roku produkcja to połączenie mniejszego areału i słabszego plonowania
Mniejsze niż rok temu zbiory w skali UE są wynikiem mniejszego o 5,3% areału zasiewów (ocenianego na poziomie 5,51 mln ha) i niższego plonu średniego, szacowanego na 3,05 t/ha (3,17 t/ha w 2023 roku i tyle samo średnio).
Produkcja rzepaku w UE-27 (tys. ton):
Przerób rzepaku obniży się, a import wzrośnie
Konsumpcja (przerób) rzepaku powinna obniżyć się z 24,31 mln ton w zakończonym sezonie 2023/24 do 23,32 mln ton w tym sezonie.
Oczekiwany import rzepaku w sezonie 2024/25 wzrośnie do 5,86 mln ton (+0,4 mln ton r/r).
Eksport rzepaku prognozowany jest w tym sezonie na na 0,54 mln ton – poziom zbliżony jak przed rokiem.
KE oczekuje, że zapasy rzepaku pozostaną stabilne na zakończenie sezonu
Zaproponowane zmiany w unijnym bilansie rzepaku pozwolą utrzymać zapasy nasion na niezmienionym poziomie 0,83 mln ton na koniec sezonu 2024/25.
Unijne zapasy rzepaku (mln ton):
Źródło: KE