Co znajdziesz w artykule?
Raport FAO informuje, że wskaźnik cen mięsa, który naśladuje światowe ceny różnych kategorii mięsa, wyniósł średnio 121,6 punktów w kwietniu. Oznacza to wzrost o 3,7 punktów (3,2 procent) w porównaniu z marcem i 5,0 punktów (4,3 procent) w porównaniu z wartością wskaźnika sprzed roku. W kwietniu wzrosły ceny we wszystkich kategoriach mięsa.
Indeks międzynarodowych cen mięsa FAO – wykres
Najmocniej podrożała wieprzowina
Ceny mięsa wieprzowego odnotowały największy wzrost. Wzrost ten został wsparty wyższymi notowaniami w Unii Europejskiej z powodu silniejszego globalnego popytu importowego, po przywróceniu statusu wolnego od pryszczycy w Niemczech i zniesieniu powiązanych ograniczeń przez importerów, dodatkowo wzmocnionego przez zwiększony sezonowy popyt związany ze świętami wielkanocnymi.
Ceny mięsa wołowego
Ceny mięsa wołowego również wzrosły, szczególnie w Australii i Brazylii, pośród stałego popytu importowego i ograniczonej globalnej dostępności.
Ceny mięsa baraniego
Ceny mięsa baraniego również wzrosły, odzwierciedlając silne zainteresowanie zakupami na kluczowych rynkach.
Ceny mięsa drobiowego
Tymczasem ceny mięsa drobiowego wzrosły umiarkowanie, szczególnie w Brazylii, gdzie silny popyt zewnętrzny i spowolnienia przetwórstwa związane ze świętami ograniczyły dostawy eksportowe i zwiększyły presję wzrostową na ceny.
Źródło: FAO