Indeks cen żywności FAO, który odzwierciedla międzynarodowe ceny najczęściej sprzedawanych artykułów spożywczych, osiągnął w czerwcu wynik 154,2 pkt i był o 2,3% niższy niż w maju, a od marcowego rekordu wszechczasów dzieli go 3,1%. Obecny poziom światowych cen żywności jest o 23,18% powyżej poziomu sprzed roku.
Przyglądając się poszczególnym grupom towarów można zauważyć, że w czerwcu zdecydowanie spadły wyceny olejów roślinnych, zbóż i cukru, ale rosły ceny mięsa i przetworów mlecznych.
Indeks cen olejów roślinnych FAO wyniósł średnio 211,8 punktu w czerwcu, spadając o 17,4 punktu (7,6 procent) miesiąc do miesiąca, napędzany niższymi cenami oleju palmowego, słonecznikowego, sojowego i rzepakowego. Międzynarodowe ceny oleju palmowego spadły w czerwcu trzeci miesiąc z rzędu, ponieważ sezonowo rosnąca produkcja głównych krajów produkujących zbiegła się z perspektywą zwiększenia dostaw eksportowych z Indonezji przy dużych zapasach krajowych. W międzyczasie światowe notowania cen słonecznika i oleju sojowego również spadły, co jest związane z przytłumionym światowym popytem importowym w następstwie rosnących kosztów obserwowanych w ostatnich miesiącach. W przypadku oleju rzepakowego, poza racjonowaniem popytu, ceny międzynarodowe obniżyły się wraz ze zbliżającym się nadejściem nowych dostaw nasion.
Indeks cen zbóż FAO wyniósł średnio 166,3 punktu w czerwcu, o 7,2 punktu (4,1 procent) mniej niż w maju, ale nadal 36,0 punktów (27,6 procent) powyżej wartości z czerwca 2021 roku. Po osiągnięciu niemal rekordowego poziomu w maju, międzynarodowe ceny pszenicy spadły w czerwcu o 5,7 proc., ale nadal wzrosły o 48,5% w stosunku do wartości z ubiegłego roku. Spadek w czerwcu był spowodowany sezonową dostępnością nowych zbiorów na półkuli północnej, lepszymi warunkami upraw u niektórych głównych producentów, w tym w Kanadzie, wyższymi perspektywami produkcji w Federacji Rosyjskiej oraz wolniejszym globalnym popytem importowym. Międzynarodowe ceny zbóż gruboziarnistych spadły w czerwcu o 4,1 proc., ale nadal były wyższe o 18,4 proc. rok do roku. Presja spadkowa wynikała z sezonowej dostępności w Argentynie i Brazylii, gdzie zbiory kukurydzy przebiegały szybko.
Lepsze warunki upraw w Stanach Zjednoczonych przyczyniły się do 3,5-procentowego spadku światowych cen kukurydzy w czerwcu. Obawy o perspektywy popytu w obliczu oznak spowolnienia gospodarczego przyczyniły się do presji spadkowej. Wśród innych zbóż gruboziarnistych ceny sorgo i jęczmienia spadły w czerwcu odpowiednio o 4,1 proc. i 6,1 proc., w parze z niższymi notowaniami kukurydzy i pszenicy.
Indeks cen cukru FAO wynosił średnio 117,3 punktu w czerwcu, co oznacza spadek o 3,1 punktu (2,6 procent) od maja, oznaczając drugi z rzędu miesięczny spadek i osiągając najniższy poziom od lutego. Spowolnienie globalnego wzrostu gospodarczego zaważyło w czerwcu na międzynarodowym popycie na cukier i notowaniach. Po stronie podażowej dobre perspektywy dostępności na świecie nadal wywierały presję na ceny. Osłabienie brazylijskiego reala w stosunku do dolara amerykańskiego oraz niższe ceny etanolu w Brazylii skłoniły producentów do zwiększenia produkcji cukru, co przyczyniło się do wyższych dostaw i niższych światowych cen. Jednak niepewność co do wyników obecnego sezonu w Brazylii zapobiegła poważniejszym spadkom cen.
Indeks cen mięsa FAO wyniósł w czerwcu 124,7 pkt., o 2,1 pkt. (1,7 proc.) więcej niż w maju, ustanawiając nowy rekord i przekraczając o 14,0 pkt. (12,7 proc.) wartość z czerwca 2021 r. Światowe ceny wszystkich rodzajów mięsa wzrosły, a notowania drobiu wzrosły gwałtownie, osiągając najwyższy poziom w historii, wsparty utrzymującymi się napiętymi globalnymi warunkami dostaw, na które wpływ miała wojna na Ukrainie i wybuchy ptasiej grypy na półkuli północnej. Ceny mięsa wołowego wzrosły, ponieważ Chiny zniosły ograniczenia importowe na zakupy z Brazylii. Tymczasem ceny mięsa wieprzowego nieznacznie wzrosły dzięki wyższemu importowi kilku wiodących importerów, przy utrzymujących się niskich zakupach przez Chiny. Międzynarodowe ceny mięsa owczego również odbiły się dzięki niższym wolumenom eksportowym z Nowej Zelandii, pomimo przytłumionego popytu z Azji Północnej.
Wskaźnik cen produktów mlecznych FAO wynosił średnio 149,8 punktu w czerwcu, o 5,9 punktu (4,1 procent) więcej niż w maju i aż o 29,9 punktu (24,9 procent) powyżej wartości z czerwca 2021 roku. W czerwcu wzrosły międzynarodowe ceny wszystkich produktów mlecznych. Notowania sera wzrosły najbardziej, wsparte wzrostem popytu importowego na dostawy spot w związku z obawami rynku o dostępność w dalszej części roku, ponieważ fala upałów na początku lata dodatkowo zaważyła na i tak już niskiej produkcji mleka w Europie. Światowe ceny mleka w proszku wzrosły w związku z silnym popytem importowym, utrzymującą się ograniczoną podażą na świecie i niskimi poziomami zapasów. Międzynarodowe ceny masła odbiły, ponieważ niepewność rynku dotycząca dostaw mleka w nadchodzących miesiącach zwiększyła zakupy zagraniczne, a także popyt wewnętrzny w Europie.
Andrzej Bąk – eWGT
Źródło: FAO