W styczniu 2023 roku wszedł w życie nowy akt prawny, o identyfikacji i rejestracji zwierząt. Ustawa ta nakłada nowe obowiązki na właścicieli zwierząt, zwłaszcza na producentów rolnych, którzy starają się o przyznanie płatności w ramach Planu Strategicznego dla WPR 2023-2027. Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa (ARiMR) przypomina rolnikom, że kończy się czas na uzupełnienie danych, a brak dostarczenia niezbędnych informacji może skutkować brakiem przyznania płatności.
Kto musi zgłosić hodowle w IRZplus?
Do 6 stycznia 2024 r. rolnik ma za zadanie uzupełnić w aplikacji IRZplus:
- „opis systemu utrzymywania bydła, owiec i kóz w siedzibie stada” w przypadku bydła, owiec i kóz;
- oraz „opis modelu produkcji oraz systemu utrzymywania świń w siedzibie stada” w przypadku świń.
Ważna informacja – Zgodnie z przepisami posiadacze świń muszą raz na sześć miesięcy przeprowadzić spis stada (nie później niż do końca czerwca i grudnia). Na przekazanie spisu jest 7 dni od jego sporządzenia.
IRZplus – uzupełnianie danych
Uzupełnienia informacji w komputerowej bazie danych prowadzonej przez ARiMR można dokonać na dwa sposoby:
- przez aplikację IRZplus, składając dokument Zgłoszenie działalności z zaznaczonym celem: „zgłoszenia zmiana danych” (w Podręczniku użytkownika aplikacji IRZ plus dostępnym w witrynie ARiMR pod adresem: w rozdziale 5.1.1. Zgłoszenie działalności, opisano sposób uzupełnienia informacji o systemie utrzymania bydła, owiec, kóz i świń);
- lub przez złożenie w biurze powiatowym Agencji papierowego dokumentu Wniosek o nadanie numeru działalności – formularz udostępniony jest na stronie internetowej Agencji.
Pod wyżej wymienionym adresem, zamieszczona jest także instrukcja wypełniania wniosku o nadanie numeru działalności. Formularz papierowy może być złożony przez posiadacza bydła, owcy, kozy lub świni, będącego podmiotem prowadzącym działalność o typie siedziba stada, w której prowadzi się: chów, hodowlę lub wypas zwierząt oraz dokonuje się uboju zwierząt pochodzących z innych siedzib stad w celu produkcji mięsa na użytek własny.
źródło: ARIMR