Podlaski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Szepietowie oraz Polski Związek Producentów Kukurydzy w Poznaniu, zapraszają 13 września 2020 r. na Podlaski Dzień Kukurydzy.
Organizatorzy imprezy w programie przygotowali wiele atrakcji. Między innymi, jak co roku, do obejrzenia będą bogate kolekcje odmian kukurydzy, dzięki której będzie możliwość porównania różnych odmian, rosnących na podobnej glebie i w tych samych warunkach klimatycznych.
Do dyspozycji zwiedzających przygotowani będą doradcy Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie, oraz konsultacje z doradcami wszystkich firm nasiennych biorących udział w Podlaskim Dniu Kukurydzy. Dla wszystkich, którzy chcieliby posiąść dodatkową wiedzę zorganizowano wykłady pt. Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być?, który poprowadzi Marek Skiba oraz Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r., który wygłosi Rafał Kowalski.
W programie zaplanowano degustację pn. Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy do celów spożywczych – finansowaną ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych. Ważnym punktem programu będzie też pokaz maszyn do zbioru kukurydzy. Szczegóły na www.odr.pl i na Facebooku.
Program
11.00 – Otwarcie Podlaskiego Dnia Kukurydzy
– Wojciech Mojkowski – Dyrektor Podlaskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Szepietowie
– Tadeusz Michalski – Prezes Polskiego Związku Producentów Kukurydzy w Poznaniu
11.20 – Lustracja Kolekcji Odmian Kukurydzy
11.20 – Wykład: Idealna kiszonka z kukurydzy – jaka powinna być?
– Marek Skwira – Limagrain Polska
12.00 – Wykład: Wiosenne wyzwania, analiza sytuacji i perspektywy dla kukurydzy w 2020 r
– Rafał Kowalski – Corteva Agriscience
12.30 – Konsultacje w zakresie produkcji kukurydzy – namiot wykładowy
12.30 – Promocja: „Uprawa i wykorzystanie ziarna kukurydzy dla celów spożywczych”
– finansowanego ze środków Funduszu Promocji Ziarna Zbóż i Przetworów Zbożowych.
13.00 – Pokaz:
– Zbiór kukurydzy na wysokoenergetyczną kiszonkę – Ryszard Wojciechowski – Corteva Agriscience