Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Główny Inspektorat Sanitarny ogłosiły ścisłe wytyczne dla producentów rolnych zatrudniających cudzoziemców przy tegorocznych pracach sezonowych w związku z rozprzestrzenianiem się SARS-CoV-2. Nowe procedury mają zapewnić bezpieczeństwo rolnikom zatrudniającym pracowników, a także pracownikom sezonowym przebywającym w gospodarstwach. Uściślono też zasady odbywania 10-dniowej kwarantanny w gospodarstwach z możliwością bezpiecznego wykonywania pracy i pobytu. Dodajmy, że temat ten w poprzednim sezonie budził wiele wątpliwości.
Utrzymanie płynnej pracy
Kolejny cel nowych szczegółowych regulacji to utrzymanie płynnej pracy w gospodarstwach z zachowaniem warunków bezpieczeństwa epidemiologicznego. Regulacje dotyczą też transportu pracowników, a przede wszystkim sytuacji w których stwierdzono wystąpienie SARS-COV-2.
Szczegółowe wytyczne podzielono na trzy zasadnicze działy: Procedury zapobiegawcze – zapewnienie transportu i warunków kwarantanny; Procedury ograniczające rozpowszechnienie się wirusa i Procedury w przypadku podejrzenia lub stwierdzenia zakażenia koronawirusem u pracownika. Więcej informacji na stronach MRiRW i GIS.
Źródła: MRiRW i GIS
Foto: Pixabay