Nowe badanie przeprowadzone przez Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej wykazało, że cele określone w strategii UE od pola do stołu i różnorodności biologicznej przyniosą wymierne korzyści dla środowiska. Jakich skutków możemy oczekiwać po wdrożeniu unijnych strategii?
Straty dla środowiska, rolników i konsumentów
Przeprowadzone badanie wykazało, że redukcje drastycznie się zmniejszą, gdy produkcja żywności przeniesie się do krajów o niższych lub zerowych standardach w ramach tzw. ucieczki emisji. W badaniu stwierdzono również, że środki od pola do stołu nieuchronnie spowodują obniżenie dochodów unijnych rolników, gdy przejdą oni „trudną transformację” ze względu na niższą produkcję i niższe plony wynikające z redukcji nawozów chemicznych. Niestety wiązać się to również będzie z wyższymi cenami produktów dostępnych dla konsumentów. Autorzy raportu podkreślają, że nie jest on wyczerpującą oceną, ponieważ niektóre cele nie były lub były tylko częściowo brane pod uwagę, a zastosowany model ma pewne ograniczenia w ocenie kompleksowych efektów omawianych celów.
Niezależnie od scenariusza, ceny produkcji wzrosną
Copa i Cogeca z zadowoleniem przyjęła raport i jest zgodna że „wnioski wyciągnięte z tego raportu są ważne z punktu widzenia polityki perspektywicznyej. Niezależnie od rozważanego scenariusza, wszystkie sektory wykazują spadki w produkcji od 5% do 15%, przy czym największy wpływ ma sektor hodowlany. Zmiany w produkcji doprowadziłyby do spadku pozycji eksportowych netto dla zbóż, wieprzowiny i drobiu oraz do pogorszenia się deficytu handlowego UE na nasiona oleiste, owoce i warzywa, mięso wołowe, baranie i kozie. Tymczasem, niezależnie od scenariusza, ceny produkcji wykazują wzrost netto o około 10% z negatywnym wpływem na dochodów większości rolników.
Reagując na raport, Pekka Pesonen, Sekretarz Generalny Copa-Cogeca, powiedział: „Ten raport, nawet ze wszystkimi środkami ostrożności, które należy wziąć pod uwagę co do jego metodologii i zakresu, potwierdza wiele naszych analiz. Strategie takie jak od pola do stołu lub bioróżnorodności stworzą coraz większą lukę w praktykach i konkurencyjności naszych międzynarodowych konkurentów. Jeśli nie chcemy organizować przeniesienia części naszego rolnictwa do trzeciego krajów, Unia Europejska musi być równie ambitna w swojej polityce handlowej, jak w proponowanych strategiach. Dziś po prostu tak nie jest. Ta wielka rozbieżność będzie nie do zniesienia dla naszych rolników i spółdzielni na dłuższą metę.”
źrodło:copa-cogeca.eu
Zdj:unsplash