piątek, 22 listopada, 2024
spot_img

Nadpodaż mięsa wieprzowego na unijnym rynku

spot_img

Hodowcy tuczników łapią się za głowy nie widząc poprawy na rynku. Sytuacja jest o tyle trudna, że powstałej nadpodaży nie jest w stanie zniwelować nawet rekordowy eksport do Chin. Co prawda styczeń zawsze był trudnym miesiącem dla branży trzody chlewnej jednak teraz  hodowcy nie mają zaplecza finansowego, który pozwoliłby im na przeczekanie osłabionego popytu ze strony konsumentów. W najbliższych miesiącach trudno oczekiwać znaczącej poprawy sytuacji na rynku, wszystko zależy od prędkości wygasania pandemii.

Jakie ceny figurowały na rynku trzody na początku stycznia?

Polska

Początek nowego roku na rynku krajowym charakteryzował się dalszym spadkiem cen za żywiec wieprzowy. W dniach 4–10.01.2021 r. zakłady objęte monitoringiem Zintegrowanego Systemu Rolniczej Informacji Rynkowej MRiRW poinformowały, że  żywiec wieprzowy kosztował przeciętnie po 3,85 zł/kg, wobec 3,85 zł/kg w poprzednim tygodniu. Był to poziom cen o 1% niższy niż przed miesiącem oraz o 38% niższy niż przed rokiem.

W pierwszym tygodniu stycznia br. cena półtusz wieprzowych ukształtowała się na poziomie 5,86 zł/kg, o 1 gr/kg niższym niż w poprzednim notowaniu. Półtusze były o 1% droższe niż przed miesiącem, ale o 36% tańsze niż przed rokiem. 

UE

W dniach   4–10.01.2021 r. średnio w UE dostawcy za świnie rzeźne klasy E uzyskiwali 127,63 EUR/100 kg masy poubojowej schłodzonej.

Największy tygodniowy wzrost cen dotyczył Belgii (o 1,2%), zaś największy spadek dotyczył Rumunii (o 4,6%) W Polsce cena żywca wieprzowego tej klasy, wyrażona w walucie unijnej ukształtowała się na poziomie 111,57EUR/100 kg, o 4 centy więcej niż ostatnio.

Tab. 1 Średnie ceny netto (bez VAT) zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji poubojowej EUROP. (masa schłodzona [MPS]; -masa poubojowa ciepła [MPC] )

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 2 Średnie ceny netto zakupu świń rzeźnych za wagę żywą – obliczane na podstawie cen za świnie wg masy poubojowej ciepłej (MPC) przy użyciu współczynnika wydajności rzeźnej podawanego przez GUS (0,78).

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej
 

Tab. 3 Roczne zmiany cen zakupu świń rzeźnych wg klasyfikacji EUROP i żywca wieprzowego [MPC]- masa poubojowa ciepła.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

Tab. 4 Średnie tygodniowe krajowe ceny prosiąt uzyskane w transakcjach targowiskowych.

źródło: Ministerstwo Rolnictwa I Rozwoju Wsi. Zintegrowany system rolniczej informacji rynkowej

źródło:Biuletyn “RYNEK MIĘSA WIEPRZOWEGO” MRiRW
kzp-ptch.pl

spot_imgspot_img
Maria Chmal
Maria Chmal
Maria Chmal jest absolwentką ogrodnictwa na Uniwersytecie Przyrodniczym, specjalizującą się w content marketingu. Z pasją popularyzuje wiedzę na temat rolnictwa ekologicznego, ekonomii rynków oraz innowacji w produkcji żywności. Dzięki umiejętnemu wykorzystaniu narzędzi marketingowych, skutecznie zwiększa świadomość społeczną na temat znaczenia rolnictwa. Jej misją jest edukacja społeczeństwa w zakresie zrównoważonego rolnictwa oraz wspieranie inicjatyw na rzecz zdrowego i ekologicznego stylu życia.

Napisz komentarz

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

Podobne artykuły

Bieżący Agro Profil

spot_img

Śledź nas

Ostatnie artykuły

Strefa wiedzy

Pogoda dla rolników

0
Would love your thoughts, please comment.x